Guvernul plateste drepturile salariale castigate in instanta din 2012

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 22:27
5370 citiri
Guvernul plateste drepturile salariale castigate in instanta din 2012

Drepturile salariale castigate in instanta de bugetari pana in prezent vor fi platite incepand cu 2012, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern prin care se amana cu doi termenul de la care urma sa inceapa plata acestora.

Astfel, drepturile salariale restante castigate in instanta de bugetari, devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a OUG adoptate miercuri, se achita astfel: in 2012 se platese 34% din suma, in 2013 - 33%, iar in 2014 - diferenta de 33%.

"Prin aceasta decizie, Guvernul a amanat practic plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale stabilite in favoarea personalului bugetar. (...) Decizia are scopul de a mentine echilibrele bugetare", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Actul normativ se refera la autoritatile si institutiile publice finantate integral din bugetul de stat, din bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, din venituri proprii si subventii de la stat sau chiar finantate integral din venituri proprii.

Valoarea totala a drepturilor salarile restante castigate in instanta se ridica la 2,16 miliarde de lei, reprezentand 0,4% din PIB, a precizat Ioana Muntean.

CSM a avizat negativ proiectul de act normativ

Guvernul a adoptat anul trecut Hotararea cu numarul 71, potrivit careia plata drepturi salariale castigate in instanta pana la 31 decembrie 2009 urma sa se faca astfel: in anul 2010 - 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011 - 33% si in anul 2012 - diferenta de 33%.

Potrivit unei OUG adoptate in martie 2010, si drepturile salariale restante castigate in instanta anul acesta urma sa fie platite esalonat, in 2011, 2012 si 2013. Prin OUG adoptata miercuri, Guvernul nu mai achita in 2010 si in 2011 drepturile salariale castigate in instanta, plata acestora urmand sa se faca incepand cu 2012.

Guvernul a alocat insa, la inceputul lunii mai, banii reprezentand o transa din drepturile salariale castigate in instanta in 2009 de angajatii din Justitie. Astfel, bugetele Ministerului Justitiei, Ministerului Public, CSM si cel al Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost suplimentate in total cu aproximativ 205 milioane de lei pentru plata unei parti din drepturile salariale castigate in instanta in 2009, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Guvern plati bugetari 2012, #drepturi salariale instanta 2012 , #salariu
Comentarii