Salarii marite pentru angajatii de la stat - proiectul salarizarii bugetarilor, in dezbatere publica (Video)

Marti, 17 Mai 2016, ora 18:15
14108 citiri
Salarii marite pentru angajatii de la stat - proiectul salarizarii bugetarilor, in dezbatere publica (Video)
Foto: Ziare.com

Sute de mii de angajati de la stat ar urma sa aiba salarii marite, potrivit noului proiect de ordonanta de Guvern privind salarizarea bugetarilor. Vizati de aceste majorari ar urma sa fie si salariatii din Educatie si din Sanatate.

Blocul National Sindical a facut public, marti, noul proiect de ordonanta privind salarizarea personalului bugetar, anunta televiziunile de stiri.

Cresterile salariale vizeaza 278.356 angajati din sistemul public, din totalul de 1,2 milioane de persoane platite din fonduri publice. Impactul bugetar total va fi de 2,296 miliarde de lei. In ceea ce priveste cresterile salariale din Sanatate, impactul bugetar va fi 1,022 miliarde de lei.

Potrivit proiectului de ordonanta, angajatul platit din fonduri publice din aceeasi institutie publica ce beneficiaza "de un salariu de baza/indemnizatie de incadrare mai mici decat cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare functie/ grad/ treapta si gradatie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/ indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei, autoritatii publice, unitatii respective, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii".

Referitor la salariile din Sanatate, ordonanta prevede o crestere suplimentara de circa 10% a salariilor debutantilor.

Totodata, se introduce un sistem de premiere bazat pe criterii de performanta, in limita a 2% din cheltuielile salariale ale institutiei.

Si pentru angajatii din Educatie este prevazut un sistem de salarizare asemanator. Ordonanta nu prevede insa alte cresteri salariale pentru personalul din Educatie.

Pentru salariatii din administratia publica centrala, salariile vor fi stabilite la 70% din nivelul salariilor de baza aferente functiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Potrivit proiectului de ordonanta, este vorba despre "personalul din aparatul propriu al ministerelor si din institutiile subordonate sau aflate in coordonarea acestora, salarizat la acelasi nivel ca ministerele, din Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Consiliul National al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, precum si pentru functiile publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici din cadrul institutiei prefectului".

Stiripesurse.ro noteaza ca proiectul pentru salarizarea bugetarilor este lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii.

Guvernul vrea sa vina cu o noua propunere de ordonanta privind salarizarea bugetarilor

Tot marti au fost discutii pe aceasta tema si intre premierul Dacian Ciolos si presedintele Klaus Iohannis, iar declaratii despre acest subiect vor fi facute de la Guvern, de la ora 19:00.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#ordonanta salarii bugetari, #crestere salarii invatamant, #crestere salarii sanatate, #crestere salarii medici, #crestere salarii profesori, #crestere salarii educatie , #salariu