Hossu: Guvernul vrea salarii reduse, nu disponibilizari

Vineri, 07 Mai 2010, ora 19:37
3424 citiri
Hossu: Guvernul vrea salarii reduse, nu disponibilizari
Foto: Realitatea Tv

Guvernul nu doreste sa faca disponibilizari in sistemul bugetar, ci doar reduceri de salarii, aceasta a fost concluzia enuntata de liderii sindicali dupa intrevederea cu reprezenantii Executivului ce a avut loc vineri seara, la sediul Ministerului de Finante.

"Nu s-a discutat despre concedieri. Deci Guvernul prefera sa se insiste pe reducerea fondului de salarii si nu pe concedieri efective", a declarat dupa intalnire liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

El a spus ca i-a avertizat pe reprezentantii Puterii ca toate masurile anuntate joi de presedintele Traian Basescu pot fi combatute usor in instanta.

Sindicatele se pregatesc de greva si ameninta cu mari mitinguri

"Toate masurile pot fi combatute usor in instanta. Au spus ca, daca asta se va intampla, asta va fi", a mai spus Hossu.

Propunere pentru Vladescu: cresterea in trepte a impozitului pe venit

Hossu a declarat ca i-a propus ministrului Finantelor, ca alternativa la scaderea salariilor in sectorul bugetar, o crestere in trepte a impozitului pe venit si sistarea sau suspendarea transferului de fonduri de la sistemul public de pensii catre cel privat.

Astfel, impozitul pe profit ar fi mentinut la 16%, dar impozitul pe venit ar creaste in trepte, in functie de venitul angajatului, cu o reducere a impozitarii pentru salarii mici.

In consecinta, pentru un venit de pana la 3.000 lei a fost propus un impozit de 14% sau 16%, iar pentru un venit de peste 3.000 lei a fost avansata ideea unui impozit de 25%. Cel mai mare impozit, de 38% sau 40%, a fost propus pentru venituri de 8.000-10.000 lei.

Liderul sindical si-a motivat propunerea de schimbare a sistemului de impozitare prin faptul ca "actuala cota unica nu poate crea decat o presiune continua pe micul contribuabil".

A doua propunere prezentata ministrului Finantelor a fost ca transferul de alocatii de la sistemul public de pensii catre cel privat sa fie eliminat sau macar suspendat, astfel incat fondul de pensii publice sa dispuna de resurse suficiente.

Hossu a anuntat ca se va duce cu cele doua propuneri si in fata presedintelui Traian Basescu, la intalnirea programata pentru duminica.

Protestele sunt inevitabile

Cat despre proteste, liderul sindical a anuntat ca luni se va lua o decizie, insa a lasat sa se inteleaga ca acestea sunt inevitabile.

Acelasi Hossu spusese inca de joi, imediat dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat scaderea fondului de salarii cu 25% pentru bugetari si diminuarea cu 15% a pensiilor si a ajutorului de somaj, ca grevele vor izbucni mult mai repede decat se asteapta Guvernul.

Vasile Marica cere demisia lui Basescu si caderea Guvernului Boc

"Grevele vor incepe mult mai rapid decat se asteapta Guvernul. Luni ne vom intalni in sedinta pentru a analiza cu ce raspuns vom veni la aceste masuri, dar este evident ca reducerea salariilor si pensiilor va scoate toata lumea in strada.

Ideea ca asta e stabilitate si ca se continua cu culpabilizarea clasei sindicale arata ca se continua politizarea la nivelul administratiei publice locale si centrale", a declarat joi Bogdan Hossu.

Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

Si alti lideri sindicali au asigurat ca vor exista proteste masive. Mai mult, presedintele SED LEX Vasile Marica a anuntat joi ca sindicatele vor "face o actiune de protest pentru caderea guvernului roman". Seful SED LEX a cerut, totodata, demisia lui Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca a mintit poporul pentru a ajunge la putere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bogdan Hossu greva sindicate, #scaderi salarii bugetari Guvern, #disponibilizari bugetari Guvern , #salariu