Ziare.com

Investitorii francezi avertizeaza: Majorarea salariului minim afecteaza intreaga economie a Romaniei

de Irina Olteanu
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 16:54

   

Investitorii francezi avertizeaza: Majorarea salariului minim afecteaza intreaga economie a Romaniei
Modificarile salariului minim in forma anuntata de Guvern pot afecta intreaga economie a tarii, prin cresterea costurilor cu forta de munca, reflectata intr-un final in majorarea preturilor, atrage atentia Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER).

Aceste modificari, anuntate intr-un orizont de timp foarte scurt, impacteaza predictibilitatea si stabilitatea fiscala, mai afirma oamenii de afaceri francezi.

"De asemenea, afecteaza capacitatea intreprinderilor, mai ales mici si mijlocii de a ajusta corespunzator bugetele, care sunt stabilite inca de la sfarsitul anului anterior. Ne referim aici nu numai la majorarile de salarii minime, ci la intreaga grila de salarizare, care trebuie sa fie ajustata in noile conditii, fara a fi corelata cu productivitatea muncii.

De altfel, in termeni de productivitate, Romania este la finalul listei printre tarile din Uniunea Europeana. Rata de productivitate ajustata in functie de salariu in Romania a scazut in majoritatea sectoarelor, tocmai din cauza cresterilor salariale disproportionate. Efectele acestei majorari vor fi resimtite pe termen lung prin scaderea atractivitatii tarii noastre pentru investitorii straini, prin cresterea costurilor cu forta de munca", transmite Camera de Comert Franceza in Romania intr-un comunicat remis Ziare.com vineri.

O alta problema, avertizeaza oamenii de afaceri francezi, este data de stabilire a salariului minim in functie de vechimea in munca, care va crea o birocratie excesiva si va reprezenta un alt argument in defavoarea performantei.

Consiliul European a recomandat stabilirea salariului minim pe baza unor criterii obiective si nu politiceCCIFER considera ca stimulentele financiare acordate salariatilor pentru vechimea in munca trebuie sa ramana reglementate prin sporul de vechime si acordate in baza negocierii dintre partenerii sociali, in functie de realitatile economice si de piata din fiecare industrie si unitate comerciala.

"Estimam ca o asemenea masura va afecta in mod nerezonabil si nejustificat posibilitatea de a gasi un loc de munca corespunator pregatirii si competentelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare baza de forta de munca din Romania.

Ne aratam de asemenea ingrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotararea de guvern nefacand referire la sursa fondurilor din care urmeaza a fi suportata aceasta crestere, in conditiile in care forta de munca angajata in administratia publica reprezinta in medie 26% din numarul total de angajati din economia nationala si se afla in prezent in primele 3 pozitii in topul celor mai ridicate salarii", se mai arata in comunicat.

Oamenii de afaceri francezi mai spun ca recomandarile specifice de tara privind politicile economice, de ocupare a fortei de munca si bugetare, emise de catre Consiliul European in ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective si nu politice.

"Un nivel de trai mai bun este dezideratul tuturor, atat al mediului de afaceri, cat si al salaritilor, insa CCIFER recomanda prudenta in adoptarea unor astfel de masuri, pentru ca implicatiile pe termen lung sa fie unele pozitive, sa fie corelate cu productivitatea si sa nu penalizeze excesiv companiile mici si mijlocii", mai precizeaza comunicatul.

Amintim ca Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, ordonanta de urgenta prin care a fost introdusa definitia de salariu minim diferentiat.

Urmeaza ca actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial, iar apoi Executivul va adopta o hotarare in care vor fi mentionate sumele si momentul de la care OUG intra in vigoare.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4036 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Rafalle 17.15

- pai daca n'ar da shpagi n'ar vinde ! :o(((

"Investitorii francezi avertizeaza: Majorarea salariului minim afecteaza intreaga economie a Romaniei"

 

Romania avertizata din toate partile dar nimeni nu aude !07/11/2018

"Exodul romanilor se intensifică, a emigrat incă 3% din populație"

https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/exodul-romanilor-se-intensifica-emigrat-inca-3-din-populatie-doi-ani-cat-toti-locuitorii-unui-judet/

 

Hai ba la furat cu voi!Nu va convine ca se ridica sclavii???

Nu dau decat un exemplu CARREFOUR!Salariu minim si profituri enorme!Macar taceti nai_bii!

 

Gunoaie

Carrefour si restul banditilor care vind gunoaie cu preturi si de 3 X mai mari decit in Vest !
Mai bine nu ar da spagi si ar afisa acelasi preturi, daca nu si mai mici !

 

Experienta de viata

Am peste 20 de ani lucrati "peste"... Cu bune si rele!
Am avut si experieta unui salariu mare in RO, la o multinationala ce azi s-a retras din tara. A fost o experienta placuta, cu toate dificultatile impuse de proiecte majore pe plan international.
Da, Romania a avut forta de munca calificata.
Pierdem din cauza lipsei de capitalizare, a individualismului, a diletantismului in decizie... sunt multe de discutat.
E momentul de a ne trezi si creia mecanisme stabile economice daca dorim sa atragem capital.
Angajatorii trebuie sa inteleaga ca nu a miza pe salarii reduse e solutia, ci a investi in salariat prin specializarea acestuia si cresterea productivitatii.

Referitor la deciziile guvernamentale de majorari, ajung la cele spuse de Gheorghe Vieru in 23.08.1989: "o lege poate fi buna dar trebuie si aplicata". Avertismentul lansat de mediul privat e clar. De unde veti colecta bani domnilor politicieni.
Pe Olguta o stiu prea bune. Latrau a fost, latrau ramane!

 

Salariul minim !

E foarte posibil sa se mareasca alariul minim. Cu citeva conditii.
Sa nu se mai fure miliarde de catre penalii noastri. Sa se micsoreze birocratia uriasa ,creata pentru sotiile si rudele marelor stabi.
Sa se desfiinteze pensiile speciale. Pensii inventate si absolut nelegale deoarece nu au cotizat nimic pentru aceste pensii. Banii acestor pensii vin de la banii pensionarilor care au cotizat sau direct de la buget

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor