Isarescu si Ungureanu au cazut de acord ca salariile marite cresc economia

Vineri, 09 Martie 2012, ora 16:16
4413 citiri
Isarescu si Ungureanu au cazut de acord ca salariile marite cresc economia

Discutia dintre premierul Mihai Razvan Ungureanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, de vineri, 9 martie, s-a axat pe clarificarea contextului actual economic, local si international, din perspectiva obiectivelor de politica economica ale guvernului, a declarat Dan Suciu, purtator de cuvant al Guvernului.

"Obiectivul central il reprezinta cresterea economica, care trebuie sa se reflecte in nivelul de trai, si trebuie gasite in aces sens cele mai potrivite solutii", a spus Suciu.

Acesta a precizat ca, in actualul context intern si international, este nevoie de o reluare a cresterii consumului. Consumul trebuie sa devina motorul de crestere in 2012. Prin urmare, majorarile salariale in domeniul bugetar, recuperarea nivelului salariilor mai exact, reprezinta unul din obiectivele programului de guvernare.

Potrivit purtatorul de cuvant al Guvernului, exista resurse atat pentru cresterea salariilor, cat si pentru reducerea contributiilor sociale. Insa, recuperarile salariale intr-o anumita proportie vor avea un impact direct asupra consumului, in timp ce reducerea CAS are doar efecte ulteriroare.

Iar "obiectivul principal este reluarea cresterii economice in termeni de sustenabilitate", a sustinut Suciu.

"Eventuala intrare in recesiune vine dupa reperul pe care ni le-am luat in trimestrul al treilea din anul trecut. Daca ne uitam insa la evolutiile trimestriale, inca suntem in grafic, nu suntem intr-o situatie mai dificila comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Anul 2012 se poate incheia pe crestere economica. Ramanem la prognoza de crestere economica pe care ne-am asumat-o anul trecut", a adaugat purtatorul de cuvant al Executivului.

Dan Suciu a adaugat ca, in acest context, sunt inca posibile cresterile salariale. Oficialul a explicat ca bazele pentru o astfel de masura nu se stabilesc la finalul anului, ci trebuie analizate in functie de datele disponibile pentru primele luni, care trebuie sa confirme la nivel de prognoza elementele pe care se bazeaza aceasta crestere.

Una din masurile prin care se intentioneaza sa se aduca mai multi bani la buget este diminuarea evaziunii fiscale.

Nu s-a discutat despre majorarea pensiilor cu aceasta ocazie.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....