Marian Sarbu: Guvernul decide luni varianta de limitare a indemnizatiilor pentru mame

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 15:38
1631 citiri
Marian Sarbu: Guvernul decide luni varianta de limitare a indemnizatiilor pentru mame

Guvernul va decide luni forma finala de limitare a indemnizatiilor acordate mamelor in primii doi ani de crestere a copiiilor, una dintre variante fiind acordarea banilor prin repartizarea pe grupe, in functie de veniturile obtinute de mame, a declarat, ministrul Muncii.

Spre deosebire de varianta propusa de guvernul Tariceanu, care nu impunea un plafon maxim pentru astfel de indemnizatii, noua formula ar putea limita suma de bani primita pentru cresterea copilului la maximum trei salarii medii pe economie.

In octombrie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.795 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

"Maine (sambata, n.red.) vor avea loc niste discutii pregatitoare, pentru ca luni sa punem in fata guvernului mai multe variante si sa decidem in functie de bugetul care va fi alocat", a declarat noul ministru al Muncii, Marian Sarbu, pentru NewsIn.

El a precizat ca aceste indemnizatii ar putea fi limitate in functie de bugetul alocat ministerului Muncii in noul proiect de guvernare. O alta varianta ar viza acordarea indemnizatiei de 85% din veniturile obtinute de mama in ultimul an inaintea nasterii, prin repartizarea pe grupe, in functie de castigurile obtinute.

Tot luni, Guvernul va decide si daca punctul de pensie va fi majorat la 45% din salariul mediu brut pe economie si asupra introducerii salariului minim brut pe economie de 600 lei, incepand cu 1 ianuarie 2009.

"Nu am primit niciun semn pana in prezent legat de care va fi suma acordata, dar deciziile vor trebui luate in asa fel incat nici populatia sa nu fie afectata, in conditiile unei perioade de criza", a mai spus Sarbu, pentru NewsIn.

Ministrul Muncii declara saptamana trecuta ca nu sunt prevazute termene clare in ce priveste majorarile, subliniind ca "ar fi o ipocrizie" sa anunte inainte de adoptarea noului buget ca "de la 1 ianuarie mamele pot beneficia de majorarea la 85% din venituri a indemnizatiei de crestere a copilului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Salariul mediu net a crescut cu 17 lei într-o lună. Angajații care câștigă peste 11.000 de lei
Salariul mediu net a crescut cu 17 lei într-o lună. Angajații care câștigă peste 11.000 de lei
Câştigul salarial mediu net a fost de 4.876 lei în februarie, în creştere cu 17 lei (+0,3%) faţă de luna ianuarie 2024, valorile cele mai mici fiind înregistrate în domeniul fabricării...
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
#Marian Sarbu, #indemnizatii mame, #salariu brut , #salariu