Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente si conditii in spitale

Marti, 18 August 2015, ora 19:49
12740 citiri
Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente si conditii in spitale
Foto: Facebook / Medici gata de greva generala

Decizia Guvernului de a majora treptat salariile medicilor si de a impozita atentiile primite de acestia de la pacienti a starnit reactii negative in randul corpului medical.

Astfel, Alianta Medicilor subliniaza intr-un comunicat remis Ziare.com faptul ca scopul principal urmarit prin manifestarile de protest din ultimele zile este modernizarea sistemului de sanatate, atat in beneficiul pacientilor, cat si al cadrelor medicale, nu numai majorarea salariilor sau "legalizarea spagii".

"Principala cauza a lipsei unui sistem medical modern in Romania este clientelismul politic, iar de acest lucru sunt vinovate toate partidele. Bugetul sanatatii este enorm, insa a fost constant administrat de oameni numiti numai pe criterii politice care au adus intregul sistem de sanatate in pragul colapsului actual.

Datorita proastei administrari a bugetului sanatatii de catre cei numiti politic nu sunt bani nu numai pentru salariile medicilor, dar nici pentru dotari elementare in multe spitale, ceea ce are efect negativ direct asupra sanatatii pacientilor", se arata in comunicatul postat si pe pagina de Facebook a Aliantei Medicilor, unde se mai precizeaza ca reprezentantii aliantei au declinat invitatia Guvernului de a participa la discutiile menite doar sa detensioneze situatia generata de protestul pornit pe reteaua de socializare, la care s-au raliat in ultimele zile peste 26.000 de persoane.

De asemenea, intr-un comunicat remis ulterior presei, se subliniaza inca o data faptul ca medicii nu doresc "legalizarea spagii", ci salarii decente, pe masura activitatii prestate, si conditii de lucru optime, care sa le permita oferirea de servicii de calitate pacientilor.

"Suntem pur si simplu scandalizati de desconsiderarea pe care Guvernul o arata nu doar fata de medici, dar si fata de pacienti prin incercarea de a legaliza spaga data doctorului. In nici o tara civilizata un pacient nu da o 'atentie' medicului.

Am fost chiar de-a dreptul socati cand am auzit la televizor ca se va crea o lista de 'norme' care, daca sunt respectate, va face ca mita data medicilor sa devina legala. Este inadmisibil ca intr-o Romanie moderna sa se mai vorbeasca despre un act medical in termeni de dare de mita, spaga sau plic, ori legalizarea acestor fapte", se arata intr-un alt comunicat de presa postat pe pagina de Facebook a Aliantei Medicilor.

Reprezentantii medicilor se arata nemultumiti de faptul ca sindicatele au putut fi de acord cu "propunerea halucinanta de legalizare a mitei".

"Pozitia Aliantei Medicilor a fost clara de la inceput: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar in cadrul acestui proces de modernizare sa se rezolve si problema salarizarii. Bani exista, dar trebuie bine administrati. Din start am spus ca suntem impotriva legalizarii mitei, o actiune degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient.

Ce s-a intamplat astazi este o desconsiderare, de catre toti cei care au luat parte la acele 'negocieri', pentru tot ce inseamna act medical in Romania si drepturi ale pacientilor", se mai arata in comunicatul citat.

De altfel, Alianta Medicilor anunta ca pregateste o "reactie publica mai detaliata" referitoare la deciziile luate astazi de Guvern si sindicate, pentru ca "aceasta practica a spagii din sistemul sanitar care, iata, are loc cu binecuvantarea politicienilor, trebuie oprita odata pentru totdeauna".

Premierul Ponta a anuntat, marti, ca salariile medicilor vor creste cu 25% incepand din octombrie, iar ulterior vor fi majorate in trepte.

Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta

De asemenea, seful Executivului a declarat ca, in baza unui nou proiect de lege, medicii vor putea primi donatii din partea pacientilor, dar numai in anumite conditii. Decizia vine dupa ce Inalta Curte a stabilit ca primirea de atentii de la pacienti este infractiune, deoarece medicii sunt functionari publici.

Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa

Decizia Inaltei Curti a nemultumit intreg corpul medical, care s-a solidarizat amenintand cu proteste.

Ce spune Colegiul Medicilor despre decizia instantei referitoare la banii in plic

Medicii se pregatesc de greva generala si ameninta cu demisii in bloc. Cum poate fi resuscitat sistemul de Sanatate?

Replici acide pe retelele de socializare

Solutiile anuntate astazi de Guvern au fost primite cu nemultumire profunda si replici taioase pe grupul de Facebook intitulat Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!:

Nu judecati medicii prin prisma dumneavoastra! Nu vrem plic, spagi sau plati informale! Vrem salarii decente, conditii de munca corespunzatoare unor standarde europene si pacienti multumiti!
Bogdan Oprisescu

Ne dau pe hartie 25% mai mult la salariu dar banii trimisi catre spitale pentru serviciile oferite vor fi aceeasi. Deci spitalul va primi aceleasi fonduri dar va trebui sa plateasca salariile cu 25% mai mult pentru intreg personalul sanitar. Automat asta va duce la posturi blocate si lipsa materialelor necesare.
Adriana Prelipcean

Daca primesc 10 oua ce fac cu 1,6 oua le duc la fisc???
Tecar Edmund

Bine ca au marit salariile cu 25% pentru rezidenti! Cand plafonul atinge 3.000 lei sau depaseste, cu tot cu bursa, deci nu mai luam nici bursa! Felicitari pentru salarii mai mici.
Lavinia Anton

Solicit public Presedintelui Romaniei sa-si exprime opinia in privinta salarizarii corpului medical. Ne sunteti dator cu un raspuns, deoarece ne-am pus sperantele in domnia voastra.
Paris Nicolae

Guvernul asta chiar se spala pe maini! Pai eu am contract cu statul roman, nu cu pacientul! Nu vreau sa ma plateasca pacientul, ci angajatorul! Nu mai vrem umilinta plicului! Vreau demnitatea statului meu de medic!Guvernul ne impune pactul cu diavolul!
Gianina Grigore

Romania ocupa un rusinos ultim loc cu cel mai mic procent din PIB alocat sanatatii. Daca mai adaugam si faptul ca PIB-ul per capita in Romania e de asemenea codas si 3-4 ori mai mic decat in multe tari din UE, ajungem la un decalaj extrem care se reflecta in mizeria pe care statul roman o plateste angajatilor sai in domeniul sanitar.
Liciu Tomina

Dragi colegi, nu sunt un lider de opinie, nu am facut, nu fac si nu voi face parte niciodata dintr-un partid politic. Am ales sa raman aici, unde-mi sunt radacinile. Am tinut pe umeri, alaturi de voi, sistemul medical din tara asta. Actuala mea pozitie profesionala am castigat-o, ca si voi, prin munca. Multa. Si in ciuda unei boli. Dar acum va rog sa strangem randurile pentru a impiedica definitiva si iremediabila compromitere a elitei medicale. Cred ca lupta ABIA ACUM INCEPE! Consider ca azi, prin ofertele primite, am trait umilinta maxima!
Mihaela Lungu, medic primar neurolog, doctor in stiinte medicale

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....