Cresterile de salarii in Sanatate si Educatie, adoptate cu aplauze in Parlament. Guvernul sesizeaza CCR

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 20:15
30492 citiri
Cresterile de salarii in Sanatate si Educatie, adoptate cu aplauze in Parlament. Guvernul sesizeaza CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege prin care o parte dintre angajatii din Sanatate si Educatie ar putea primi mai multi bani, de la inceputul anului viitor, a fost votat, luni, in Parlament.

Proiectul a starnit dezbateri aprinse pe scena publica, atat Guvernul cat si experti economici avertizand ca astfel de masuri luate din ratiuni electorale vor avea un impact negativ asupra bugetului de anul viitor.

PNL a boicotat sedinta si votul, insa masurile au fost sustinute in unanimitate de deputatii PSD, cei ai minoritatilor nationale, ai UDMR si ai ALDE.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a facut un ultim apel de la tribuna Parlamentului la responsabilitate. In replica, liderul PSD Liviu Dragnea a acuzat Guvernul ca minte ca nu sunt bani si l-a informat pe ministrul Muncii ca astfel de dezinformari sunt pedepsite cu inchisoare intre 1 si 5 ani.

Ulterior, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a anuntat ca Guvernul va ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege votat, iar Alina Ghorghiu a acuzat ca nu a existat cvorumul necesar pentru ca legea sa treaca, lucru confirmat si de o inregistrare video.

Potrivit proiectului, salariul de baza in invatamant ar creste la 15% incepand cu 1 ianuarie 2017, pe cand salariul de baza de incadrare, pentru personalul Casei de Asigurari de Sanatate, ar creste cu 25% chiar din luna decembrie a acestui an. In plus, plata sporurilor pentru personalul medical s-ar face la nivelul acestui an, si nu la nivelul din 2009, cum se face acum. Iar de mariri cu 15 la suta ar avea parte si angajatii din sistemul de asistenta sociala.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT ce s-a intamplat in sedinta Camerei Deputatilor si reactiile de dupa vot:

20:15 - "Nu a fost frauda. Daca urmareati sedinta, eu nu am deschis sedinta pana nu am avut minim 177, iar atunci cand am avut mai putin de 177 am suspendat sedinta. Colegii de la PNL pot sa spuna orice. Ceea ce am anuntat eu permanent a fost rezultatul numaratorii secretarilor. Am incredere totala in ceea ce au comunicat colegii mei. Cand nu a fost cvorum am suspendat sedinta. Nu am ce sa imi reprosez. Am participat in conditii normale. Pana la dovezi ar trebui sa faca o solicitare la Biroul Permanent. Acum o saptamana am fost mai putini de 177 si nu am avut sedinta. Puteti sa prezentati orice imagini", a spus Florin Iordache, seful Camerei Deputatilor, la Realitatea TV.

19:28 - Referitor la acuzatiile despre lipsa cvorumului, liderul PSD Liviu Dragnea le-a transmis liberalilor sa discute cu cei din conducerea Camerei Deputatilor.

"Habar nu am ce imagini au liberalii, sa vorbeasca cu conducerea Camerei. Eu vad la PNL, ca si la Guvern, o incancenare foarte mare impotriva oricarei legi care ar putea sa ii faca romanului viata mai buna. Numai cineva care uraste foarte mult romanii ar putea face asa ceva. In rest, sa numere pozele, sa numere voturile, nu e treaba mea", a spus Dragnea.

18:32 - "Suntem multumiti. E o prima etapa. Nu ne imbatam cu apa rece. In acest an, acest Guvern trebuia sa faca corectiile care sa pregateasca noua lege de salarizare. Singurul vinovat pentru tot ceea ce s-a intamplat cu aceasta ordonata este Pislaru care de la bun inceput a venit cu bani putini pentru oameni multi", a declarat prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, la Realitatea TV.

18:31 - Alina Gorghiu, presedintele PNL, acuza ca nu a fost cvorum la vot si ca inregistrarile video dovedesc acest lucru.

18:30 - Guvernul va ataca legea la CCR, a anuntat ministrul Dragos Pislaru.

17:55 - "Evident ca ne vom sfatui pe repede inainte si cred ca este o lege care va suferi un atac la CCR, iar eu cred ca decizia nu poate fi alta decat cea pe care o intuim pe totii. Ca sa nu cadem in capcana dlui Dragnea, sa spunem ca primul lucru cand votezi o lege este daca se poate sau nu sa fie sustinuta financiar.

Sunt multe reprosuri care se pot face, de la procedura pana la fondul legii si cred ca toate aceste lucruri trebuie explicate raspicat de fiecare data cand va fi nevoie, pentru ca suntem nevoiti sa explicam si echitatea incalcata de aceasta lege.

Prin aceasta lege se creeaza o polarizare intre cei care intra in sistemul de educatie si de sanatate si cei care au mariri foarte mari. Cei din administratia publica locala vor fi condamnati sa stea pe loc o anumita perioada. Beneficiaza doar o anumita categorie de bugetari", a declarat Alina Gorghiu, la Digi 24.

17:45 - Liviu Dragnea a declarat dupa vot ca Guvernul a mintit cand a sustinut ca nu are bani pentru majorarea salariilor. "Guvernul s-a angajat, cand s-a aprobat Legea bugetului de stat, ca va avea o programare de cheltuieli publice de 255 mld lei. Executia bugetara pe 9 luni este de doar 169 mld de lei. De ce au prestat atat de prost este o alta discutie. Mai au de cheltuit in ultimele 2 luni 86 mld de lei. Daca ar cheltui ca pana acum, ar insemna 57 mld lei. Ar ramane aproape 7 mld de euro bani necheltuiti, deci exista suficiente resurse pentru asta", a declarat Liviu Dragnea.

Mai mult, liderul PSD a sustinut ca guvernul are posibilitatea sa plateasca "si toate subventiile pentru anul viitor in avans, si toate arieratele". "In rest, e manipulare", a punctat el. Liviu Dragnea i-a acuzat pe guvernanti ca, in "stilul lui Traian Basescu", incearca sa "asmuta categorii sociale unele impotriva altora". In plus, el a subliniat faptul ca a cerut conducerii Parlamentului "sa studieze impreuna cu specialistii" daca se poate aplica un articol din Codul penal impotriva membrilor Guvernului, pentru "transmiterea de date false" la Parlament.

17:40 - Rezultatul votului a fost salutat cu aplauze de reprezentantii SANITAS prezenti in sala.

17:35 - Masurile au fost adoptate cu 184 de voturi pentru si un vot neexprimat, cel mai probabil al lui Remus Cernea, care este in greva parlamentara.

17:32 - Sunt 184 de deputati prezenti, cvorumul e intrunit.

17:30 - Mircea Toader cere sa fie comunicat numarul de parlamentari prezenti.

17:30 - Remus Cernea a atras atentia ca nu exista cvorum, precizand ca el continua "greva de vot".

17:29 - Dupa declaratia lui Liviu Dragnea, ministrul Pislaru a sustinut ca Guvernul ar putea sesiza Curtea Constitutionala pe aceasta lege, daca va trece de plen.

17:15 - Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL, a declarat la Digi24 ca liberalii nu vor fi prezenti nici la dezbateri, nici la votul final, pentru ca sunt "responsabili" si nu dau "pomeni electorale, asa cum face PSD".

Nicolaescu a subliniat faptul ca si PNL are in programul sau de guvernare majorarea salariilor la personalul bugetar, dar prin legea salarizarii unitare. In plus, el a sustinut ca PNL va dubla salariile medicilor anul viitor, dar in mod structurat, in asa fel incat bugetul sa le poata suporta.

Liberalul a mai precizat ca este vorba doar despre circa 30.000 de medici din spitale, nu pentru toti medicii, motiv pentru care cheltuielile vor fi mai mici si suportabile de stat.

Eugen Nicolaescu a recunoscut ca punctul de vedere al PNL este asemanator cu al Guvernului si a subliniat inca o data ca asta este o dovada de responsabilitate.

16:41 - Si ALDE voteaza proiectul si il ataca pe ministrul Pislaru: "Nu stiu ce meserie aveati inainte sa fiti ministru. Dar eu inainte de deputat am fost cadru universitar si va spun ca marea majoritate a profesorilor traiesc cu un salariu de subzistenta. Un guvern care spune ca nu are bani pentru profesori si medici trebuie sa plece acasa", a spus un deputat din grupul ALDE.

16:39 - Remus Cernea a fost contrazis de un deputat PSD, care a spus ca raportul are 47 de pagini, nu sute, cum precizase independentul.

16:37 - Remus Cernea contesta faptul ca raportul pe aceste modificari a fost facut public cu doar cateva minute inainte de sedinta, astfel ca e imposibil sa fie dezbatut in cunostinta de cauza.

"Din nefericire, raportul a fost postat pe site abia in urma cu cateva minute. Faptul ca nimeni dintre dvs nu are acces la acest raport inseamna desfigurarea parlamentarismului care inseamna dezbatere. Nu vom putea da un vot de constiinta. Aceasta graba cu care a fost adus in plen nu arata decat un interes electoral, ceea ce este foarte trist. Mi-as fi dorit mai multa responsabilitate", a spus Remus Cernea, care a anuntat ca raportul are sute de pagini.

16:33 - Si UDMR voteaza pentru.

"Nicio lege nu e perfecta. Oamenii acestia sunt platiti foarte prost. Cele spuse aici de dl ministru partial sunt corecte. Pentru cei cu salarii mici va aduce o marire mai putin insemnata, dar va aduce, iar pentru unii care au salarii mari sau mai mari ajung sa primeasca un spor poate nu procentual, dar din punct de vedere al sumei mult mai mare. Aici ar fi trebuit sa lucreze cu mai multa atentie aceasta comisie si nu intr-o singura noapte. Aceasta lege aduce o imbunatatire a salarizarii unor activitati importante pentru societate. Grupul nostru parlamentar va vota acest proiect de lege in forma venita de la comisie si speram ca viitorul Parlament, viitorul Guvern sa vina cu un proiect prin care sa corectam acele erori", a declarat Marton Arpad (UDMR)

16:32 - Minoritatile anunta ca voteaza masurile: "Noi am avut o discutie. Sa spunem ca e nevoie sau nu spunem. In mare parte am spus ca e nevoie de aceste mariri si vom sprijini", a spus un deputat din partea minoritatilor.

16:26 - Liviu Dragnea vine cu un drept la replica dupa alocutiunea ministrului Pislaru.

"Am ascultat o interventie din partea Guvernului in care ni s-au predat niste lectii. O lectie pe care trebuie sa o invete toti membrii Guvernului si nu numai ar fi ca nu e bine sa minti si sa dezinformezi pentru ca in articolul 404 din Codul penal se prevede ca Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani. Nu e o amenintare. S-au dezbatut doua teme importante intr-un mod mincinos. Prima tema e ca nu putem reduce salariile nici nu putem creste salariile facandu-se referire la legea responsabilitatii.

Parlamentul adopta legi. Parlamentul nu poate fi oprit sa adopte o lege. Legea responsabilitatii se refera la interzicerea Guvernului de a creste venituri, nu la Parlament. Noi discutam de o ordonanta venita de la Guvern in Parlament. S-a spus ca s-a pus ordine in sistem, sindicatele au reactionat ca le era rau. (...)

Sa vorbim de o mare minciuna: ca nu sunt bani. Lucram cu materialul clientului cu datele de la Ministerul Finantelor. Guvernul si-a asumat prin legea bugetului de stat ca va cheltui 255 de mld de lei. (...) Daca am merge pe media cheltuielilor, ar mai ramane bani necheltuiti 29 de mld de lei. Este o minciuna faptul ca impactul net este de 4,6 sau 4,8 sau 5 mld lei. Oricine stie ca aproape jumatate din acesti bani se intorc la bugetul de stat. Si daca e sa vorbim cinstit, nici macar nu pleaca. Impactul net este la 1,6 - 1,8 mld de lei. Atat va fi suportat de bugetul de stat.

Treziti-va! Nu mai tineti banii necheltuiti si oamenii cu salarii foarte mici. Exista suficiente fonduri. Nu va mai opuneti, pentru ca aceste majorari financiare sunt necesare. Medicii si profesorii nu sunt pomanagii, nici trantori. Sunt oameni care unii ne salveaza vietile si altii ne educa copiii", a spus Dragnea.

16:18 - "Ce va rog e sa lasati ordonanta de urgenta asa cum era. Sunt niste mariri care nu erau in discutie in spatiul public. Daca vom avea aceasta abordare astazi, ne vom restrictiona in a aplica proiectul Guvernului care era sustenabil. Unii dintre dvs ma intrebau de ce ma lupt cu atat de mare convingere in comisie. Spunea un deputat: 'Parca ar fi banii dvs'. Raspunsul e acelasi: Pentru ca sunt banii oamenilor din aceasta tara. Lor le vindem aceasta iluzie", a mai spus ministrul Pislaru, adaugand ca adoptarea acestor cresteri este ilegala.

16:16 - Ministrul Muncii continua rugandu-i pe deputati sa inteleaga ca amendamentele votate de ei adancesc problema, nu o rezolva.

"Se scoate in evidenta o problema de echitate. Este importanta pentru ca in spatele unui raport avem de fapt lucruri care sunt ascunse in grile. In spatele unui raport al comisiei care ne arata ca salariile cresc cu 5-15%, in grilele de salarizare la farmacistii primari salariile cresc cu 53%; similar, contabilii - cresteri de 60%, la directori de scoli salariile cresc cu peste 50%.

Ceea ce vreau sa va rog este sa intelegeti ca modul in care s-a facut raportul va creste salariile celor care au salariile mai mari. Nu este firesc sa am crestere de peste 50% la cadre de conducere, in conditiile in care problema noastra este invatatorul de la sat.

O alta lectie este aceea legata de faptul ca daca vom insista pe doua sectoare, uitand alte sectoare, vom lua niste resurse de la o marire potentiala pe care am putea sa o aplicam si celorlalte sectoare. Cei din administratia locala vor fi nevoiti sa stea pe loc", a continuat ministrul.

16:14 - "Discutam de o masura importanta pentru oameni. Atat eu, cat si Guvernul pe care il reprezint sustinem nevoia unor salarii decente in zona sectorului public. Este clar ca fara oameni profesionisti si motivati nu vom avea un stat eficient. (...) O lege este buna doar daca poate fi sustinuta financiar. Calculele facute impreuna cu Ministerul Finantelor publice ne arata ca pentru cresterea de masa salariala avem la dispozitie 14 miliarde lei pana in 2021. Acest lucru inseamna o crestere in medie de 30% pentru oamenii din sectorul public. Ei bine, este in mod evident mult mai mare fata de ceea ce se discuta astazi in raportul comisiei. O legea este buna doar daca poate fi sustinuta financiara", si-a inceput Pislaru discursul.

16:08 - Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, e prezent in plen si a luat cuvantul inainte de votul final.

16:05 - Deputatii liberali nu participa la sedinta de plen. Din totalul de 353 de deputati sunt prezenti 152.

Cum si cand s-a luat decizia cresterilor salariale

Amintim ca aceste cresteri de salarii au fost aprobate, pe 1 noiembrie, in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, insa au atras critici de la seful de stat si de la prim-ministru si membrii Cabinetului sau.

Presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca "Parlamentul a ajuns intr-o zona populist-electoralista" si ca decizia de a creste salariile ar trebui bine analizata inainte, nu asa cum s-a procedat acum, pe repede-inainte.

Asta pentru ca factura e uriasa, iar bugetul pentru anul viitor nu poate suporta toate aceste lefuri marite, deci premierul Dacian Ciolos vede doua scenarii posibile: ori crestem deficitul, ori reducem investitiile.

De votul de luni depindea si greva Sanitas. Angajatii din sistemul sanitar au transmis ca daca deputatii nu vor fi de acord cu marirea lefurilor, atunci vor continua sa protesteze, cu toate ca greva lor a fost declarata ilegala de Tribunalul Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vot camera deputatilor crestere salarii, #vot final camera deputatilor crestere salarii, #camera deputatilor crestere salarii , #salariu