Ministrul Muncii: Nu cunoastem salariile din primarii. Am avut batalii in transee sa obtinem datele din Educatie si Sanatate

Marti, 05 Iulie 2016, ora 14:49
5719 citiri
Ministrul Muncii: Nu cunoastem salariile din primarii. Am avut batalii in transee sa obtinem datele din Educatie si Sanatate

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, marti, ca la ora actuala nu sunt cunoscute salariile din majoritatea primariilor din tara, iar pentru aflarea datelor din Educatie sau Sanatate s-au dus "batalii in transee".

Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte pe teme de administratie locala si in contextul in care marti dimineata angajatii din primarii au intrat timp de o ora in greva.

Ministrul Muncii a precizat ca revendicarile sunt partial rezolvate, insa pentru unele e nevoie sa se stie care este nivelul salariilor in domeniu, un exemplu fiind solicitarea de majorare a salariilor cu 25%.

"In perioada in care am lucrat la Ordonanta 20, am obtinut o poza perfecta a modului in care operam in aceasta societate: in momentul in care am transmis catre dumneavoastra (Unitati Administrativ Teritoriale - UAT, n.red.) cerinta sa putem avea grilele de salarizare din fiecare UAT pentru a sti care este situatia, din 3.300 de solicitari trimise am primit 1.000 de raspunsuri, din care doar doua treimi erau utilizabile: fie nu erau in formatul cerut, fie inutilizabile.

Asta ne-a dus intr-o situatie in care practic noi in continuare nu avem o imagine asupra modului in care salarizarea la nivel local se intampla. Daca vrem o politica publica de calitate trebuie sa contribuim cu totii pentru a avea date de calitate", a explicat Pislaru.

El a precizat ca nici reprezentantii sindicatelor din domeniu nu au evidenta salarizarii in sectorul public local.

Inclusiv la minister se lucreaza cu datele din 600 de primarii, care sunt extrapolate pentru o imagine aproximativa a situatiei.

In aceste conditii, ministrul propune infiintarea unui sistem Revisal, similar celui din sectorul privat, pentru salariile din sectorul public.

"Aceasta situatie nu este fireasca. Am avut batalii in transee sa obtinem datele din Educatie si Sanatate, in Aparare si in Ministerul Public. Cum poti avea o discutie daca nu ai date de la salariul de baza pana la castigul net? Noi avem datele cu salariile din mediul privat si nu le avem pe cele din sectorul public", a explicat oficialul.

In context, ministrul a dezvaluit ca a purtat discutii cu omologul sau din Chile care s-a aratat uimit ca in Romania nu se cunosc salariile din domeniul public, platite de cetateni, in schimb se cunosc cele din privat.

Cu privire la alocarea, de catre unitatile care isi permit, de norme de hrana si vouchere de vacanta pentru salariati, ministrul Muncii a spus ca trebuie definit foarte bine indicatorul care arata faptul ca o primarie isi permite sau nu acest lucru si gasita o solutie pentru a nu aparea diferente semnificative intre diferite unitati.

"Jumatate din UAT-urile din tara nu isi acopera cheltuielile curente din veniturile curente", a mai subliniat ministrul Dragos Pislaru.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...