Noul proiect de salarizare: Un profesor debutant va avea maxim 1.950 de lei

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 18:38
5788 citiri
Noul proiect de salarizare: Un profesor debutant va avea maxim 1.950 de lei

Noul proiect al legii salarizarii unice in domeniul bugetar, modificat de cei de la Ministerul Muncii pe ultima suta de metri dupa sase luni de negocieri cu sindicatele, a scazut salariile a peste 85% din bugetari cu 40% fata de cat au cerut.

Conform noului proiect, un profesor de grad I are un coeficient de 5,45, ceea ce corespunde unui salariu de 3.270 spre deosebire de 9,15, cat aveau inainte (5.490 de lei). Un profesor debutant va avea maxim 1.950 de lei, fata de 3.300, cum arata vechiul proiect, informeaza Antena 3.

In cazul cadrelor universitare, salariul nu a fost micsorat atat de mult: de la 7.560 de lei, s-a ajuns la 6.060 de lei. Asistentii universitari ar urma sa aiba lefuri de 2.760 de lei, spre deosebire de 4.560 de lei in vechiul proiect.

Armata si politia sunt de asemenea afectate de schimbari: soldatii si militarii de grade inferioare sunt cei ale caror salarii au scazut cel mai mult. Potrivit vechii grile, salariul unui caporal ar fi ajuns la 2.460 de lei, insa acum nu va mai ajunge decat la 1.360 de lei.

Si medicii sufera in urma modificarilor, Salariul maxim al unui medic, fara sporuri, ar urma sa ajunga doar la 3.450 de lei, fata de 5.880 de lei, cum se stabilise initial.

Modificarile operate de Ministerul Muncii in proiectul de salarizare, negociat timp de peste sase luni cu sindicatele, ar fi necesare din nevoia de a prezenta Guvernului "un proiect de lege realist", a declarat secretarul de stat in Minister Valentin Mocanu, care si-a si cerut scuze premierului Emil Boc pentru ca nu l-a informat privind modificarile.

Premierul anuntase joi seara ca salariile nu vor scadea cu 40%, cum s-a vehiculat, in conditiile in care nu fusese informat de faptul ca Ministerul Muncii modificase proiectul.

Guvernul a desemnat Ministerul Muncii sa se ocupe de legea salarizarii unice, adoptarea acestei legi fiind unul din punctele incluse in acordul cu FMI prin care Romania a primit 20 de miliarde de euro.

Ministerul s-a angajat ca proiectul de lege sa fie gata pana pe 30 iunie si a dat de inteles ca e posibil ca Guvernul sa isi asume raspundere pe acest proiect.

Sindicatele nu sunt multumite in legatura cu modificarile operate, mai ales in conditiile in care sustin ca legea nu va ajunge sa produca efecte in ceea ce priveste salariul decat in 2014.

Citeste si:
A fost anunțată oficial echipa de conducere a PNL: Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții
A fost anunțată oficial echipa de conducere a PNL: Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții
Dan Vîlceanu este noul secretar general al PNL după ce a fost votat de 1.743 de delegaţi, Rareş Bogdan a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL cu 1.115 voturi, Iulian Dumitrescu cu 1.620...
Cioloş: "Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor". În ce condiții se întoarce USR PLUS la guvernare
Cioloş: "Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor". În ce condiții se întoarce USR PLUS la guvernare
Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, anunţă duminică, 26 septembrie, pe Facebook că nu a discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor, reiterând...
Sursa: Ziare.com