Nu sunt bani de salarii. Masurile Guvernului, strict populiste?

Luni, 30 Iulie 2012, ora 07:38
11552 citiri
Nu sunt bani de salarii. Masurile Guvernului, strict populiste?

Multe Consilii Judetene au avertizat ca nu au banii necesari pentru a plati salariile majorate cu 8% ale bugetarilor, in august, astfel ca au adoptat niste solutii de compromis pentru a acoperi deficitul. In consecinta, analistii se tem ca masurile luate de Guvern sunt populiste si total nesustenabile.

CJ Timis a anuntat, saptamana trecuta, ca suma necesara va fi luata din fondurile de salarii pentru trimestrul patru al anului.

"Situatia este una 'normala': masura de crestere a salariilor a fost una populista, care a fost luata fara a se gandi si la sursele bugetare", a opinat analistul Dragos Cabat, pentru Ziare.com.

El considera ca autoritatile locale ar putea lua suma necesara din rectificarea bugetara, dar doar daca se vor face alocari ulterioare catre bugetele locale.

"Pana atunci, nu au de unde sa ia acesti bani, decat daca vor creste veniturile locale, insa sunt sanse minime, avand in vedere ca economia merge in jos", a mai spus Cabat.

O alta solutie posibila si cea mai la indemana ar putea fi reprezentata de imprumuturile externe. "Insa ramane de vazut daca se mai poate face acest lucru. In caz contrar, Guvernul ar putea trece la marirea altor taxe, pentru a putea furniza banii necesari", a explicat Cabat.

Insa analistul Aurelian Dochia considera ca autoritatile locale nu se pot baza pe rectificarea bugetara, deoarece nu s-au indeplinit tintele propuse la sfarsitul lui 2011.

"Deocamdata, situatia bugetului nu pare sa fie foarte buna, pentru ca premisele pe care s-a construit bugetul pe 2012 nu s-au indeplinit, in conditiile astea, iar veniturile la buget nu sunt, probabil, cele asteptate, astfel ca va fi greu sa se obtina prea multi bani din aceasta rectificare", a mentionat Dochia, pentru Ziare.com.

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a anuntat ca, in luna iunie, a fost inregistrat un excedent bugetar de 400 de milioane de euro.

Ministrul de Finante: Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani

"Aceasta suma este irelevanta, trebuie luata in calcul perioada de la inceputul anului, nu doar luna iunie, si trebuie vazut daca excedentul nu este cumva realizat pe fondul unor cheltuieli care trebuiau facute, dar care s-au amanat. Excedentul nu a aparut ca urmare a cresterii veniturilor", a subliniat Dochia.

Deocamdata, Guvernul poate apela ca solutie imediata la o marire a deficitului peste tinta avuta in vedere, insa acest lucru trebuie discutat cu FMI, in cadrul vizitei care incepe marti.

Pentru intreg anul 2012, Romania si-a stabilit ca tinta de deficit bugetar 2,2% din PIB.

"Pe termen lung, trebuie sa fie o restructurare a cheltuielilor bugetare si apoi sa speram ca vor creste veniturile. Sunt discutii ca veniturile pot creste din combaterea evaziunii fiscale sau din alte minuni de-astea, insa ele nu vor fi vizibile in bugete, ci sunt masuri care dau bine in campanie electorala. Acestea nu au sustinut niciodata deficitele de la buget. Asadar, cresterea veniturilor bugetare depinde doar de cum merge economia, iar aceasta merge prost, deocamdata", a subliniat Dochia.

Devalorizarea leului va amortiza efectul cresterii salariale?

Declinul puternic al leului din ultimele luni ar putea produce o crestere a preturilor, care, in ultima instanta, ar putea anula efectul cresterii salariale de 8%.

In perioada ianuarie 2012 - iunie 2012, leul a scazut cu 2,6 bani, de la un curs de 4,3428 lei/euro, la inceputul anului, la un curs mediu de 4,603, luna trecuta.

"Pana la urma, deprecierea leului va suprima efectele benefice ale cresterilor salariale. Influenta deprecierii leului asupra preturilor probabil ca nu se va vedea in urmatoarele saptamani, dar ele vor incepe sa se observe, treptat, in urmatoarele luni, asa ca va lua din puterea de cumparare suplimentara, pe care o adusese aceasta majorare de salarii", a mentionat analistul Aurelian Dochia.

Dragos Cabat este mai pesimist, sustinand ca puterea de cumparare a fost anihilata deja de inflatia din perioada 2010-2012.

"Astfel, salariile au crescut acum nominal, nu in valoare reala, ele fiind influentate atat de inflatia acelor doi ani, cat si de deprecierea leului", a mentionat analistul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bani crestere salarii, #fonduri crestere salarii, #crestere salarii CJ Timis , #salariu