O veste minunata: Salariile cresc cu 40%. Dar numai pentru clientii domnului Ciolos

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 07:41
12343 citiri

Inteleg ca economia Romaniei merge exceptional. Altfel nu imi explic de ce premierul Dacian Ciolos s-a gandit sa-i recompenseze pe angajatii Ministerului Economiei, si numai pe ei, cu o majorare de salarii de 40%.

Nu mai discutam acum ca a facut-o pe sest, fara sa puna ordonanta in dezbatere publica, fara sa o explice in briefingul de dupa sedinta de guvern si, daca nu ar fi fost un grup de jurnalisti vigilenti, n-am fi aflat niciodata ce se ascunde in spatele O.U.G. 11/2016 privind "stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale" (ce denumire tehnocrata).

Sunt curios daca fostul manager de la Lafarge, Costin Borc - azi vicepremier si ministru al Economiei - si-a permis vreodata o majorare cu 40% a salariilor tuturor angajatilor din structura de conducere a companiei. Eu unul conduc de multi ani, aici, in America, diferite companii si nu am mai auzit asa ceva.

Dincolo de ironie, aceasta ordonanta nerusinata, prin care Costin Borc si-a cumparat fidelitatea subordonatilor, m-a facut sa observ mai atent cum balteste economia Romaniei.

Guvernul Ciolos, dupa cateva luni de (in) activitate, reuseste un frumos balet politic, intre Parlamentul USL, Antena 3 si presedintele Iohannis, dar nu vine cu nici o solutie curajoasa in domeniul economic. Nu indrazneste sa se atinga de niciun subiect economic sensibil si s-a predat complet in fata valului de initiative populiste care vin dinspre Legislativ.

* Legea salarizarii unice este ingropata, pentru ca sunt doar doua directii, daca se respecta principiul ca intre salariul minim si cel maxim sa fie un raport de 12 la unu: fie se taie din salariile unor bugetari (inclusiv al presedintelui Iohannis), fie este o chestiune de timp pana cand Romania intra in faliment.

* Solutii pentru Petromidia (acordul cu KazMunaiGaz), Oltchim, complexele energetice de la Hunedoara si Targu Jiu nu am vazut. Dimpotriva, Ministerul de Finante a generat haos la C.E.Hunedoara, care a ramas fara administrator judiciar. Proiectul de lege privind redeventele pentru resursele minerale pare un fel de Fata Morgana, cum ne apropiem de el, cum dispare. Oare cati bani pierde bugetul de stat si cati bani castiga companiile din industria extractiva din aceasta tergiversare?

Eu nu sunt pentru taxe mari, dimpotriva, dar daca Guvernul Ciolos vrea sa aiba o abordare liberala, sa o spuna deschis. Aceasta tergiversare inexplicabila, netransparenta miroase a coruptie.

* Uitati-va, va rog, pe site-ul Comisiei Europene si observati cate proiecte cu finantare de la bugetul pe 2014-2020 au fost aprobate pentru Polonia (proiecte de miliarde de euro, in special pe infrastructura) si intrebati cate are Romania. Nici unul.

* Studiati activitatea Ministerului Comunicatiilor, care se ocupa de unul din cele mai dinamice domenii din lume. Trecerea la televiziunea digitala, aparitia retelelor 5G, NetNeutrality sunt subiecte care nu exista in discursul ministrului Bostan (poate ati uitat cum il cheama pe acest personaj inexistent). Tot ce va produce acest minister sunt noile legi ale securitatii nationale. Ba nu, gresesc. Nu le va produce, le va semna - de scrierea legilor securitatii se ocupa SRI.

Pot sa continui cu astfel de exemple pe inca vreo cateva pagini, dar nu vreau sa va plictisesc. Nu abordez decat zona economica, de refuzul de a sanctiona plagiatorii de tip Toba sau de alte esecuri politice nu mai discut.

Ma uit, de la distanta, cum anunta Guvernul Ciolos ca va introduce guvernanta corporatista si va da companiile de stat pe mana unor manageri competenti.

Povesti!

La compania de drumuri a adus "provizoriu" un fost client PSD care era sef la Metrorex, iar pe fostul director Narcis Neaga l-a mutat in pozitia de adjunct. Pe singurul manager strain, cel de la Tarom, pe care Guvernul Ponta s-a tot chinuit sa-l alunge, l-au dat jos tehnocratii domnului Ciolos. Sigur ca Tarom mergea prost, dar intrebarea este de ce nu a fost schimbat atunci tot CA-ul?

Guvernul Ciolos a fost slab de la bun inceput, nu a avut curaj sa taie nici salariile nerusinate ale demnitarilor, nici pensiile securistilor. Dupa primele doua luni, am vazut cum au sarit cu 21% cheltuielile salariale, iar investitiile s-au dus mai jos decat pe vremea lui Ponta.

Se vede ca populismul si clientelismul sunt boli molipsitoare, iar tehnocratii nu sunt imuni. Ordonanta de urgenta prin care ministrul Borc si-a recompensat subordonatii este doar inceputul. A fost testata reactia publicului, s-a vazut ca, in afara de mediul online si de Facebook, nu au existat critici, asa ca va urma pasul urmator.

De cinci luni ascultam povestile frumoase ale Guvernului Ciolos, ii admiram schemele grafice ca-n cartile cu basme si asteptam ca minunea sa cada peste noi. Nu se va intampla asta.

Dintr-un Executiv care trebuia sa gestioneze dezastrul lasat in urma de Ponta, ne-am trezit cu un guvern care continua si chiar accentueaza politicile acestuia. Iluziile pe care le-am avut dupa mitingurile post-Colectiv dispar, inclusiv mitul guvernului tehnocrat.

Doar o revolta la urne, prin care sa alungam aceasta clasa politica, ne mai poate salva.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#majorari salarii Ministerul Economiei, #Guvern Ciolos salarii , #salariu