Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Cine si cum va strange cureaua?

Sambata, 08 Mai 2010, ora 08:34
2859 citiri
Presa de azi: Cine si cum va strange cureaua?
Foto: Arhiva

Masurile anuntate de Basescu ar putea aduce o economie de 4,5 miliarde de euro la buget. Marirea TVA si a cotei unice, in aceeasi perioada, ar fi adus doar 2,3 miliarde de euro, scrie, sambata, Gandul.

Scaderea pensiilor, a salariilor, a ajutorului de somaj si a subventiilor ar putea reduce cheltuielile totale ale statului cu 3-4% din PIB, respectiv cu 3,5-4,5 miliarde de euro, conform unor surse guvernamentale citate de Ziarul Financiar.

Numai din reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15% statul ar putea obtine o economie la buget de 2,7 miliarde de euro, conform calculelor Gandul, respectiv 1,7 miliarde de euro din taiere lefurilor si un miliard de la bugetul de pensii.

Spre comparatie, daca ar fi marit TVA si cota unica la 24%, respectiv la 20%, tot de la 1 iunie, statul ar fi obtinut, daca incasarile s-ar fi mentinut la nivelul din 2009, circa 2,3 miliarde de euro in cele sapte luni de aplicare in 2010.

Adevarul: Cine si cum va strange cureaua?

Guvernantii au inceput sa lucreze la caile prin care vor fi reduse salariile si pensiile. Restrictiile drastice anuntate de Presedintia Romaniei vor fi facute cel mai probabil pe picior, prin ordonante de urgenta.

Scaderea salariului minim pe economie de la 1 iunie va afecta toate veniturile bugetarilor, daca ea se va aplica asa cum a anuntat joi seara presedintele Traian Basescu. Salariile acestora vor scadea pentru ca, potrivit Legii salarizarii unitare, acestea se calculeaza ca multiplu al minimului brut la nivel national. Restul reducerii, pana la 25% a fondului de salarii pentru bugetari, se va reflecta ori intr-o scadere mai accentuata in unele sectoare, ori in disponibilizari de personal.

Surse guvernamentale sustin deocamdata ca nu vor fi disponibilizari dupa data de 1 iunie, ci se va face doar o evaluare a intregului personal bugetar pana la sfarsitul anului. De altfel, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat vineri ca Executivul prefera sa reduca salariile in locul concedierilor.

Motivul ar fi ca diminuarile salariale inseamna reduceri "curate" ale cheltuielilor cu personalul, pe cand disponibilizarile presupun plata de salarii compensatorii si de indemnizatii de somaj.

Evenimentul Zilei: Premierul Boc mentine starea de confuzie

Dupa anuntul presedintelui Traian Basescu, executivul amana sa explice care vor fi categoriile de populatie afectate.

Anuntul facut joi de presedintele Traian Basescu a pus guvernul la treaba. Ministrii trebuie sa decida cum vor pune in practica reducerile de pensii, salarii si subventii, dar si cum vor fi facute concedierile din sectorul de stat.

Insa, dupa primul val de confuzie, cand zvonurile dadeau ca sigure majorarea TVA si a cotei unice, a venit al doilea val.

De data aceasta insa incertitudinile sunt legate de modul in care vor fi puse in practica solutiile anuntate de seful statului. Bunaoara, nu stim daca toate pensiile, inclusiv si cele foarte mici, vor fi reduse cu 15%, la fel cum nu s-a anuntat cat va costa gigacaloria. Nu stim nici cati bugetari vor fi disponibilizati si ce criterii vor fi folosite in luarea acestei decizii.

Cotidianul: Ce spun PDL-istii despre masurile anuntate de presedinte. Basescu le-a transmis romanilor: Sa traiti bine!

Valeriu Stoica spune ca masurile anuntate de Basescu sunt de normalitate, nu de sacrificiu, Monica Macovei le transmite magistratilor sa lucreze la particular daca nu le mai convine la stat, iar Anca Boagiu nu stie de ce se plang romanii deoarece ei o duc bine. De fapt, se si simte ca o duc bine.

Toti oamenii presedintelui. Asa am traduce ceea ce spun mai-marii PDL-ului despre masurile anuntate de Traian Basescu. Adica reducerea salariilor cu 25%, a pensiilor, alocatiilor pentru copii si a ajutorului de somaj cu 15%. Spre exemplu, Valeriu Stoica considera ca prin anuntul facut joi la Palatul Cotroceni presedintele Traian Basescu a demonstrat ca este "liderul dreptei din Romania".

Liderul democrat-liberal da vina pe guvernul Tariceanu pentru situatia in care se afla acum Romania. "Masurile pe care ar trebui sa le ia Guvernul in continuare, sub impulsul lui Traian Basescu, sunt masuri de normalitate, nu de sacrificiu. A reduce sectorul bugetar la limitele normalitatii nu e un sacrificiu, ci o dovada de rationalitate", a afirmat pedelistul.

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei spune ca magistratii, nici acum cand au salarii foarte mari, nu-si fac treaba.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#masuri Boc, #reducere pensii, #reducere salariu , #salariu