Presa de azi: Seful FMI isi face campanie pe barba Romaniei

Sambata, 22 Mai 2010, ora 08:00
3025 citiri

FMI s-a opus scaderii salariului bugetarilor cu 25%, propunand in schimb impozite mai mari pentru cei bogati. Cu toate acestea, Guvernul Romaniei a refuzat, a declarat, aseara, Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International.

Seful FMI: "NU" scaderii salariilor cu 25%. Sa creasca impozitele pentru cei bogati, aflam din Jurnalul National. Joi seara, pe canalul France 2, seful FMI Dominique Strauss-Kahn a a spus ca Fondul Monetar International a refuzat initial ca Guvernul Romaniei sa scada salariile bugetarilor cu 25%, deoarece, in opinia oficialilor Fondului, acest sacrificiu al Romaniei ar fi prea mare, anunta realitatea.net.

Kahn a declarat ca FMI a cerut Guvernului roman sa creasca impozitele pentru cei bogati, dar Guvernul roman a refuzat, a declarat seful FMI la televiziunea franceza.

Tot joi, intr-o conferinta de presa, Caroline Atkinson, directorul pentru relatii externe in cadrul FMI, a marturisit ca FMI nu a insistat asupra taierii salariilor bugetarilor din Romania, aceasta fiind decizia Guvernului de la Bucuresti. De asemenea, Atkinson a mai precizat ca este important ca cei vulnerabili sa fie protejati.

FMI pune presiune pe Boc, titreaza Evenimentul Zilei. Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, alimenteaza tensiunea de la Bucuresti din jurul reducerilor bugetare pregatite de guvernul Boc.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a reactionat ieri, precizand ca "in niciunul dintre scenariile analizate cu FMI (pentru reducerea deficitului - n.r.) nu a fost exclusa reducerea imediata a salariilor in sectorul bugetar cu minimum 20%".

Vladescu a adaugat ca FMI a propus, de asemenea, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%, dar a adaugat ca ii este greu sa inteleaga "in ce masura cresterea TVA la 24% si a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogati. Ar fi fost afectata intreaga populatie a Romaniei".

Declaratiile lui Dominique Strauss- Kahn sunt catalogate, de o parte dintre analistii de pe piata interna, ca fiind "electorale", in conditiile in care actualul sef al FMI este posibil candidat din partea stangii la presedintia franceza, in 2012.

"Sunt niste declaratii la limita responsabilitatii, evident pentru electoratul sau de stanga. In limbajul FMI nu exista aceasta formulare, << bogatii >>", ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

Seful FMI isi face campanie pe barba Romaniei, atrage atentia Adevarul. Romania este a doua tara, dupa Grecia, de care presedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, se foloseste pentru interesele sale electorale din Franta. Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, declara ca masura luata de guvernul Boc este cea corecta. Seful sau, Kahn, il contrazice, pozand in protectorul bugetarilor. Cine minte?

Dominique Strauss-Kahn, presedintele Fondului Monetar International, incearca sa castige capital electoral in Franta declarand ca Fondul nu a fost de acord cu masurile luate de guvernul roman. "Guvernul roman a venit si ne-a zis ca va taia 20 ori 25% din salariile functionarilor. Noi am spus << nu >>. Nu e nevoie sa taiati din salarii.

Daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si, in special, pe cele pentru bogati (n.r - impozitarea progresiva)", a declarat Strauss-Kahn, presedintele FMI, in cadrul unui interviu la France 2. Despre situatia economica din Romania, presedintele FMI spune ca "s-a degradat mai repede decat credeam noi". Analistii sustin insa ca declaratia lui Kahn are un puternic mesaj electoral, in eventualitatea in care acesta ar candida la cea mai inalta functie in stat la alegerile din 2012 din Franta.

De altfel, moderatoarea Arlette Chabot l-a si intrebat pe Kahn, pe ocolite, daca nu cumva se gandeste ca la un moment dat va trebui sa aiba mai multe de spus in politica (o aluzie la prezidentialele din 2012). Kahn s-a eschivat printr-o gluma: "Am un cap mic si nu ma pot gandi la mai mult de un lucru in acelasi timp". El a adaugat ca "nu cer decat un lucru, sa fiu lasat sa lucrez".

Consultantul de investitii Bogdan Baltazar catalogheaza spusele lui Kahn drept o "fabulare curata". "Cred ca declaratia lui Strauss-Kahn a fost facuta pentru audienta franceza. Mie mi se pare ca e o declaratie destul de incorecta, in sensul ca Jeffery Franks, care a purtat aceste negocieri, a fost foarte discret si s-a ferit sa intre in detalii", a spus Baltazar la Realitatea TV.

Surse apropiate negocierilor dintre FMI si guvernul Boc au declarat pentru "Adevarul" ca delegatia condusa de Franks a venit "chitita" pe majorarea taxelor si pe o scadere a salariilor.

Seful FMI: Noi am spus nu taierii salariale cu 25%. Am propus impozitarea bogatilor. Guvernul roman s-a opus. Vladescu: Au cerut si taieri de salarii si cresterea TVA, scrie si Gandul.

Intrebat de Gandul cum comenteaza declaratia sefului FMI, Theodor Stolojan, actual europarlamentar si fost premier, sustine ca discursul FMI la care trebuie sa fim atenti este cel al delegatiei oficiale a Fondului care a fost in misiune la Bucuresti.

Declaratia directorului general al Fondului este neobisnuita. Nu am intalnit vreodata, in zeci de ani de experienta, un alt caz in care un inalt oficial al FMI sa spuna ca nu este de acord cu decizia unui guvern de a taia din cheltuieli", a declarat Stolojan pentru Gandul. "Este vorba despre lipsa de informare din partea directorului FMI", a adaugat el.

Profesorul Daniel Daianu, fost ministru de Finante, spune ca Strauss-Kahn a spus, practic, ca Romania ar trebui sa se gandeasca serios la posibilitatea de a renunta la cota unica. "In esenta, Dominique Strauss-Kahn a spus ca ar fi trebuit sa ne gandim la cota unica. Trebuie sa le dai oamenilor sentimentul ca acei care au mai mult participa la acest efort.

Replica lui Dominique Strauss-Kahn a venit si pe fondul dezbaterilor din societatea romaneasca, ma refer aici la domnul Ponta, care induceau ideea ca FMI a impus un program pentru Romania.

Aceasta in conditiile in care, in ultimii ani, FMI si-a schimbat optica. Nu putem spune ca Fondul a fost inflexibil, din moment ce a permis ca banii din primele transe sa fie utilizati pentru finantarea deficitului bugetar", a declarat pentru Gandul fostul ministru de Finante.

In ceea ce priveste decizia Guvernului de a reduce pensiile si salariile in mod uniform, cu acelasi procent la toti, Daianu spune ca "are un avantaj, al simplitatii. Nu te obliga sa gandesti o reducere diferentiata". El a adaugat insa ca au fost subestimate atat impactul psihologic cat si efectele distributionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#FMI salarii bugetari, #FMI taxe marite, #reduceri salarii bugetari, #Dominique Strauss Kahn Romania , #salariu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
vine evreul asta si da ordine in Romania , ca la el acasa
Poza bstefan
bstefan
rank 1