Raspuns halucinant al Ministerului de Finante: Ce se intampla cu angajatii din firmele in insolventa, care nu pot creste salariile?

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 22:54
15171 citiri
Raspuns halucinant al Ministerului de Finante: Ce se intampla cu angajatii din firmele in insolventa, care nu pot creste salariile?

Guvernul a adoptat modificarile la Codul Fiscal, dar a scapat din vedere firmele aflate in insolventa, in cazul carora angajatorii nu pot mari nici daca vor salariile angajatilor, in contextul transferului contributiilor, pentru ca legea nu le permite. Intrebat cum rezolva problema, un secretar de stat a spus ca subiectul va fi analizat "daca presa considera ca este nevoie".

Jurnalistii de la Profit.ro au fost cei care au semnalat acest caz special, al firmelor aflate in insolventa.

Intrebata, miercuri, in conferinta de presa despre solutia gasita de Guvern, Oana Iacob (foto), secretar de stat in Ministerul de Finante, a dat un raspuns incredibil: "Evident ca vor fi analizate si astfel de subiecte daca considerati ca este nevoie, vom verifica. Vom analiza acest aspect sa vedem cifrele la care faceti referire. Ati ridicat o problema si ramane sa o analizam corespunzator".

Jurnalistii de la Profit.ro semnalasera anterior ca Guvernul a pierdut din vedere societatile aflate in insolventa, care nu au voie sa majoreze salariile brute ale angajatilor decat daca recurg la proceduri costisitoare la finalul carora obtin aprobarea adunarii creditorilor si a judecatorului sindic.

"Categoric, administratorul special nu va putea dispune o majorare a salariilor la o societate in insolventa doar pentru ca o reglementare fiscala a crescut povara fiscala a angajatilor si a redus-o pe cea din sarcina angajatorului. Nu va putea creste salariile daca nu exista o prevedere legala speciala, care sa-l oblige.

Altfel, cresteri salariale la astfel de societati se pot aproba doar in situatii de mare exceptie, cand se iau concomitent masuri de reducere a personalului in cadrul unei activitati de restructurare", a explicat pentru sursa citata Simona Milos, presedintele Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI).

Conform sursei citate, daca nu se schimba legislatia privind insolventa si nu se permit derogari, firmelor in insolventa le va fi imposibil sa majoreze salariile brute ale angajatilor de la 1 ianuarie 2018, cand intra in vigoare modificarile la Codul Fiscal.

Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania (AAFBR), a declarat ca doar in primul semestru din acest an au mai intrat in insolventa 4.453 de societati. In total, acesta estimeaza ca numarul total al angajatilor firmelor aflate in insolventa, carora nu li se vor putea mari salariile, este de circa 150.000 de persoane. Acestea risca sa isi vada salariile reduse cu 16% de la 1 ianuarie, iar in cazul unui salariu net de 3.000 de lei pierderea e de aproape 500 de lei, conform calculelor facute de Profit.ro.

Citeste si:
Florin Cîțu, după ce a demisionat de la șefia Senatului: "Această guvernare era mult mai bună fără PSD"
Florin Cîțu, după ce a demisionat de la șefia Senatului: "Această guvernare era mult mai bună fără PSD"
Florin Cîţu a declarat miercuri, 29 iunie, după ce a demisionat de la şefia Senatului, că preşedintele partidului şi secretarul general al PNL i-au cerut să facă un pas un spate,...
Florin Cîțu demisionează din fruntea Senatului. Cine preia interimatul SURSE
Florin Cîțu demisionează din fruntea Senatului. Cine preia interimatul SURSE
Fostul președinte al PNL Florin Cîțu a anunțat miercuri, 29 iunie, în ședința senatorilor PNL că își depune mandatul de șef al Senatului, conform unor surse politice. UPDATE 11.00 La...