Reducerile de pensii si salarii, in presa straina

Joi, 24 Iunie 2010, ora 13:26
4044 citiri
Reducerile de pensii si salarii, in presa straina

Modul in care Guvernul Boc incearca sa faca fata crizei si masurile impuse sunt un amplu subiect de dezbatere in presa internationala.

Masurile de austeritate din Romania sunt dure chiar si pentru standardele actuale ale Uniunii Europene: reducerea de 25 la suta a salariilor va afecta 1,4 milioane de angajati din sectorul public, 200.000 de persoane vor ramane fara locuri de munca, iar o reducere de 15% se va aplica pensiilor si ajutoarelor de somaj, scrie Financial Times.

Dar ministrii au insistat asupra faptului ca, fara acest pachet, deficitul bugetar va creste la peste 9 procente in acest an, iar Fondul Monetar International (FMI) va fi obligat sa retraga asistenta financiara atat de necesara Romaniei. De altfel, tara a trebuit sa apeleze la ajutorul FMI si UE, de la care s-a imprumutat 20 de miliarde de euro.

Sebastian Vladescu, ministrul de Finante, a declarat ca Guvernul "ar fi putut minti inca sase luni", dar s-ar fi aflat atunci in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile.

Intr-o tara neobisnuita cu protestele, politicile de austeritate - descrise de Partidul Social Democrat aflat in Opozitie drept "un genocid social" - au generat un val de contestare publica ce a amenintat pentru scurt timp Guvernul.

Politicile de austeritate expuse de Guvern au creat, de asemenea, tensiuni cu FMI, dupa ce creditorul cu sediul la Washington a declarat ca este in favoarea unei fiscalitati mai ridicate. Bucurestiul exclude insa o crestere a cotei unice de impozitare, sustinand ca acest lucru ar sufoca recuperarea din criza.

Guvernul roman a adoptat, miercuri, o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal pentru a introduce o serie de taxe suplimentare, de la 1 iulie. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ca noul Cod Fiscal a introdus un impozit pe tichetele de masa, tichetele de vacanta si tichetele cadou, scrie si agentia Xinhua.

Potrivit codului revizuit, cotele deductibile pentru plata din drepturi de autor vor fi reduse la 20 la suta din venitul brut, de la nivelul actual de 40%.

Pe de alta parte, proprietarii care au mai mult de o casa vor fi nevoiti sa plateasca o asa-numita "taxa de solidaritate" pentru bugetul local, in valoare de 5-20 la suta din impozitul anual actual.

Romania este in prezent intr-o recesiune profunda, care a facut ca produsul intern brut al tarii sa scada cu 7,1 la suta in 2009, dupa opt ani de crestere sustinuta.

FMI a declarat la inceputul lunii mai ca va plati a cincea transa din acordul stand-by numai dupa ce Romania va pune in aplicare masurile de reducere a deficitului public in acest an.

Vinerea trecuta, Ministerul de Finante de la Bucuresti a lansat un nou "fond de solidaritate", conceput pentru a genera numerar prin acceptarea de donatii constand in orice suma de la cei dispusi sa renunte la o parte din bani, scrie si Financial Post.

"Orice persoana din Romania, cu exceptia persoanelor juridice, poate dona bani in acest cont", a spus ministrul de Finante. Decizia vine la mai putin de doua saptamani dupa ce primul-ministru roman, Emil Boc, a introdus severe masuri de austeritate, necesare pentru ca tara sa poata obtine inca o transa din pachetul de ajutor de 20 de miliarde de euro, de la Fondul Monetar International (FMI). Conditiile de acordare a imprumutului prevad ca Romania sa mentina un deficit bugetar sub 6,8% din PIB.

Taierea veniturilor este singura masura anticriza intreprinsa pana acum de guvernul roman, se arata intr-un articol publicat de cotidianul sofiot Sega, citat de Agerpres. Primele venituri a caror reducere a fost anuntata au fost pensiile, au urmat indemnizatiile pentru cresterea copiilor, salariile medicilor si profesorilor, si abia apoi au venit salariile functionarilor.

In acest context, unele institutii de stat cheltuiesc sume enorme pentru a folosi serviciile scumpe ale unor societati de avocati, in ciuda faptului ca dispun de departamente juridice supraaglomerate.

Administratia publica din Romania este prea numeroasa. De exemplu, in 197 ministere, agentii si comisii sunt aproximativ 2.000 angajati responsabili pentru relatiile cu publicul, se mentioneaza in articol, care da ca exemplu Ministerul Dezvoltarii Regionale, unde 21 de persoane se ocupa de relatiile cu presa, mai scrie publicatia citata.

De curand, au aparut date potrivit carora doar salariile angajatilor din administratia locala i-au costat pe cetatenii romani 4,3 miliarde euro in 2009. Unii experti propun reducerea cheltuielilor administratiei publice cu 3 miliarde de euro pe an, ceea ce ar insemna disponibilizarea a pana la 50% din personalul unor unitati. Pana acum insa nimeni nu asculta aceste voci. Dimpotriva, in ultimii cinci ani numarul angajatilor din Ministerul Administratiei si Internelor, de exemplu, a crescut cu 10.000 pe an.

Totalul salariilor lor a fost de 1,4 miliarde de euro, ceea ce este mai mult decat suma salariilor medicilor si profesorilor scolari si universitari. Nu exista vreo logica nici in ce priveste nivelul salariilor: presa a dezvaluit ca soferii din Ministerul Sanatatii au venituri mai mari decat salariul mediu al medicilor din tara, iar ministrii Radu Berceanu si Sebastian Vladescu primesc mai putin decat unii subordonati ai lor, mai scrie ziaristul bulgar.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#masuri austeritate, #masuri Romania, #presa Romania , #salariu
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Hotia din Romania in presa internationala ! Sunt convins ca au stat si au amushinat sa priceapa ce se intampla la mahala... Acum se prefac surprinsi... In fond le merge bine daca sufera mai mult cei din tarile sarace ale Eurpoei... Scade media deficitului