Revista presei: PDL s-a jucat de-a populismul cu salariile bugetarilor

Marti, 02 August 2011, ora 08:22
1585 citiri
Revista presei: PDL s-a jucat de-a populismul cu salariile bugetarilor

Declaratiile discordante despre cresterea salariilor tin si marti prima pagina a ziarelor din presa centrala.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a aruncat marul discordiei in Coalitie, anuntand ca este posibila o crestere a salariilor bugetarilor pana la sfarsitul acestui an. La scurt timp, liderii Coalitiei s-au reunit pentru discutii pe aceasta tema, dupa care a urmat un sir de declaratii contradictorii.

Desi unii au propus ca majorarea salariilor sa se faca de la 1 octombrie 2011, premierul Emil Boc a afirmat, raspicat, ca nu se pune problema cresterii salariilor inainte de 2012.

Subiectul este tratat pe larg de Adevarul, care apreciaza ca "PDL s-a jucat de-a populismul cu salariile bugetarilor". "Boc nu da nici cu voie de la FMI" scriu si jurnalistii de la Puterea, dezbatand aceeasi tema.

Romania Libera prezinta declaratiile premierului Emil Boc, potrivit caruia "Recuperarile salariale vor incepe din ianuarie 2012". "Boc spulbera sperantele bugetarilor", completeaza si Jurnalul National.

Pe de alta parte insa, Evenimentul Zilei prezinta un interviu cu Jeffrey Franks, care asigura ca "Romania nu a fost niciodata aproape de faliment".

Adevarul: PDL s-a jucat de-a populismul cu salariile bugetarilor

Dupa ce saptamana trecuta Guvernul "a ieftinit" alimentele pentru pensionari, luni a fost ziua cresterilor de salarii. Adevarul a facut un film al evenimentelor si prezinta afirmatiile discordante referitoare la cresterea salariilor bugetarilor.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a facut o declaratie publica in care a vorbit despre o posibila crestere a salariilor. "Veniturile fiscale sunt in concordanta cu nivelurile anticipate, in timp ce cheltuielile curente au fost mentinute sub un control strans, mai ales datorita eforturilor continue de rationalizare a numarului de angajati din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor din sectorul public in lunile ce urmeaza", spunea Franks.

In timpul declaratiei sefului misiunii FMI, liderii Coalitiei se aflau in sedinta la Palatul Victoria.

Liderul minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat ca in sedinta Coalitiei a fost decisa majorarea salariilor de la 1 octombrie, cel mai probabil cu un procent de 5%. Ulterior a dezmintit informatia.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a sustinut ca in cadrul Coalitiei nu s-a luat vreo decizie in sensul majorarii salariilor incepand cu luna octombrie 2011, ci s-a discutat doar despre recuperarea taierilor facute anul trecut, dar din 2012.

Puterea: Boc nu da nici cu voie de la FMI

Si purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca "nimeni nu are in intentie ca de la 1 octombrie sa existe o crestere a salariilor" si ca nimeni din Coalitie "nu a dat semne de slabiciune populista".

"Ce am inteles eu este ca vor intreprinde doua cresteri in 2012 care cumuleaza 12%, in conditia in care inflatia pe 2010-2011 este de 14%. Practic, ei nici macar nu acopera inflatia", a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pentru ziarul Puterea.

Romania Libera: Boc - Recuperarile salariale vor incepe din ianuarie 2012

Premierul Emil Boc a clarificat zvonurile unei majorari salariale pentru bugetari incepand chiar de anul acesta. Majorarea salariilor din luna octombrie este unul dintre scenariile pe care guvernul le analizeaza.

Emil Boc a subliniat insa faptul ca autoritatile au discutat mai multe variante de recuperare a salariilor, dar scenariul de baza vizeaza majorarea salariilor abia in 2012, relateaza Romania Libera.

Jurnalul National: Boc spulbera sperantele bugetarilor

"Scenariul de baza pe care lucreaza Guvernul este urmatorul: in ianuarie 2012 sa incepem recuperarile salariale. Cate procente si in ce luni, vom decide in cursul anului 2012", a aratat Boc. "Guvernul nu are voie sa cada in nicio patima electorala", a mai spus Emil Boc, citat de Jurnalul National.

In privinta declaratiilor lui Pambuccian, Boc a spus ca insusi liderul minoritatilor a cerut sa fie stransa punga bugetara.

"Pambuccian a venit la sfarsitul sedintei sI a subliniat, extrem de sanatos, ca trebuie sa fim foarte precauti. Mesajul este de preventie. Atentie, nu este timpul sa ne jucam cu populisme! Ce s-ar fi intamplat cu aceasta tara daca luam masurile lui Ponta sI Antonescu? Romania era azi in incapacitate de plata", a mai spus Boc.

Evenimentul Zilei: Jeffrey Franks: Romania nu a fost niciodata aproape de faliment

Pe de alta parte insa, tara noastra nu a avut niciun moment, in actuala criza financiara, in care sa se apropie de insolventa, spune Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI la Bucuresti.

"Chiar daca am trecut prin momente foarte grele, in ultimii trei ani, in care Guvernul obtinea cu greu bani pe termen scurt si la dobanzi mari, nu a existat niciun moment in care Romania sa fie aproape de default", a declarat Jeffrey Franks pentru Evenimentul Zilei.

D.R.

Citeste si:
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Premierul desemnat ar fi trebuit să discute cu UDMR despre structura viitorului guvern și împărțirea portofoliilor, despre programul de guvernare al noului Cabinet și despre formarea unei...
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Fostul lider PSD Liviu Dragnea a ajuns din nou în atenția publică. De această dată, după o dedicație primită de la un manelist celebru care a ținut neapărat să îl îmbrățișeze, pe...
Sursa: Ziare.com