Romancele, platite cu 10% mai prost decat barbatii - raport al Bancii Mondiale

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 20:08
1699 citiri
Romancele, platite cu 10% mai prost decat barbatii - raport al Bancii Mondiale
Foto: Arhiva

Un raport al Bancii Mondiale (BM) arata ca femeile din Romania sunt platite in medie cu 10% mai putin comparativ cu barbatii pentru joburi similare si pentru acelasi nivel de instruire.

Femeile angajate in Romania castiga 90 de centi in raport cu un dolar castigat de un barbat care are acelasi loc de munca, in timp ce in Europa si in Asia Centrala raportul este de 80 de centi la un dolar, potrivit raportului privind egalitatea de sanse dintre femei si barbati.

"In toate statele, femeile au acces inegal la venituri. Femeile angajate castiga mai putin decat barbatii. Au acces mai scazut la afacerile companiilor mari. In timp ce un barbat castiga un dolar, pentru acelasi timp de job o femeie castiga 80 de centi, in Europa si in Asia Centrala. In Romania, raportul este de 90 de centi la un dolar", a declarat Carolina Sanchez Peramo, Senior Economist in Departamentul pentru Reducerea Saraciei si Management Economic al Bancii Mondiale, intr-o video-conferinta.

Banca Mondiala a publicat Raportul "Egalitatea de gen - solutia corecta si inteligenta", care trateaza probleme legate de egalitatea de sanse dintre femei si barbati pe piata muncii, in sanatate, in familie si impactul economic al acestora.

"In Romania, in Belarus sau in alte state din zona, se inregistreaza o rata de participare mai mare a femeilor pe piata muncii. Insa sunt diferente intre job-urile femeilor si cele ale barbatilor. In Romania, femeile sunt raspandite inegal in sectorul public si in servicii. Sunt femei pe piata muncii, dar fac anumite job-uri diferite de cele ale barbatilor, ceea ce se traduce in salarii mai mici pentru femei", a adaugat Sanchez.

Potrivit raportului BM, cea mai mare diferenta este legata de rata de mortalitate a fetelor si femeilor in comparatie cu cea a barbatilor, in tarile aflate in curs de dezvoltare. La nivel global, cazurile in care femeile mor dupa nastere sau "disparitia" fetelor la nastere totalizeaza aproximativ 3,9 milioane femei in tarile cu venituri scazute si medii. Circa doua cincimi nu se nasc din cauza preferintelor pentru copii de sex masculin, o sesime mor in timpul copilariei si peste o treime mor la maturitate. Aceste cazuri sunt in crestere in Africa sub-Sahariana, in special in statele puternic afectate de HIV/SIDA.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert B. Zoellick, a declarat ca in ultimii cinci ani Banca Mondiala a sprijinit cu 65 miliarde dolari educatia fetelor, sanatatea femeilor, accesul femeilor la credite, terenuri, servicii agricole, locuri de munca si infrastructura.

Femeile reprezinta 40% din forta de munca la nivel global

Raportul Bancii Mondiale arata ca masurile pentru reducerea diferentelor dintre sansele acordate femeilor si barbatilor ar produce o serie de beneficii. Asigurarea accesului si tratamentului in mod egal pentru femeile fermier cresc randamentul culturilor de porumb cu 11 - 16 procente in Malawi si cu 17 procente in Gana. Imbunatatirea drepturilor femeilor in Burkina Faso va creste productia din gospodarii cu aproximativ 6%.

Organizatia Alimentara si Agricola estimeaza ca accesul in mod egal la resurse pentru femeile fermier pot creste productia agricola in tarile in curs de dezvoltare cu 2,5 - 4%.

Eliminarea barierelor care impiedica femeile sa lucreze in anumite sectoare va avea efecte pozitive, reducand diferentele de productivitate dintre femei si barbati cu o treime - pana la jumatate si va creste productia pe persoana cu 3 - 25%, in functie de gradul de dezvoltare al statelor.

"Impiedicarea fetelor si femeilor de a se dezvolta pe piata muncii nu este numai gresit, dar si negativ din punct de vedere economic", a adaugat economistul sef si senior vice-presedinte al Departamentului de Dezvoltare Economica a Bancii Mondiale, Justin Yifu Lin.

Potrivit raportului Bancii Mondiale, in prezent, femeile reprezinta 40% din forta de munca la nivel global, 43% din forta de munca agricola mondiala si mai mult de jumatate din studenti.

Productivitatea va creste daca aptitudinile si talentele lor vor fi folosite mai mult. Un control mai mare asupra resurselor gospodaresti avute de catre femei poate duce la crestere perspectivelor de dezvoltare a tarilor, schimbarea obiceiurilor in stabilirea bugetelor aducand beneficii copiilor, recomanda Raportul Bancii Mondiale.

Imbunatatiri in sistemul de educatie a femeilor si in cel de sanatate au fost asociate cu rezultatele mai bune obtinute pentru copiii din Brazilia, Nepal, Pakistan si Senegal.

Banca Mondiala va publica un Raport regional in octombrie 2011, pe tema egalitatii de sanse intre femei si barbati, care va contine in special date si statistici pe regiuni si pe state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#castiguri femei Romania, #salarii Romania , #salariu