Ziare.com

Romania, dupa 25 de ani: Cum au evoluat salariile si pensiile

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 07:44

   

Romania, dupa 25 de ani: Cum au evoluat salariile si pensiile
La scurt timp dupa Revolutia din 1989, Comisia Nationala pentru Statistica, cum se numea atunci INS, scotea un breviar in care prezenta principalii indicatori economici ai Romaniei in varianta lor necosmetizata pentru plenarele de partid.

Cateva evolutii merita mentionate, pentru a intelege mai bine ce a declansat revolta populara si care era, de fapt, starea economiei.

Cel mai important indicator, din aceasta perspectiva, a fost salariul real (suma nominala incasata de un salariat ajustata cu cresterea preturilor). Se poate observa cum punctul cel mai de jos al puterii de cumparare a romanilor in deceniul 1981 - 1990 a fost atins in 1988, exact atunci cand se atingea si nivelul maxim al PIB-ului din perioada socialista.

Altfel spus, efortul de achitare a datoriei externe si privatiunile induse de limitarea consumului intern pentru a livra cat mai multa marfa la export s-au suprapus cu reducerea nivelului de trai. Majorarea salariilor din anul 1990 nu a facut altceva decat sa readuca puterea de cumparare la nivelul anului 1980, dupa un deceniu de politica de austeritate impusa pentru plata fortata a datoriei externe contractate masiv in urma acordului cu FMI din iunie 1981.

De remarcat numarul de salariati care au contribuit la aceasta plata, cu circa 70% mai multi decat in prezent.

E surprinzator daca privim lucrurile prin prisma cifrelor actuale, care se invart in jurul a 4,7 milioane salariati si circa 5,5 milioane de contracte de munca inregistrate, in 1989 se depasise pragul de opt milioane de salariati, dintre care 80% erau muncitori.

Pe parcursul deceniului al noualea al secolului trecut, un roman din trei era salariat. In prezent, un roman din patru figureaza ca salariat in tara, ceea ce inseamna ca al patrulea a plecat sa lucreze in strainatate, din lipsa locurilor de munca si/sau a unei plati care sa permita un trai decent pentru familia celui angajat.

Rezultatul a fost pierderea unei importante surse la bugetul de stat, care explica veniturile situate undeva la trei sferturi din media europeana.

In contrapartida, prin sumele trimise in tara, "capsunarii" au devenit cel mai important investitor "strain" din Romania, au finantat deficitul de cont curent si au sustinut indirect cursul de schimb al leului in raport cu principalele valute straine.

Cat ii priveste pe cei ramasi in tara, structura veniturilor este remarcabil de apropiata de cea din 1990.

Citeste mai departe despre evolutia veniturilor reale in Romania: de la economia socialista, la societatea capitalista pe CursDeGuvernare.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3225 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor