Romanul cu castiguri medii - de ce in categoria saracilor? (Opinii)

Luni, 21 Mai 2012, ora 08:51
3926 citiri
Romanul cu castiguri medii - de ce in categoria saracilor? (Opinii)

Intr-o tara civilizata, castigul mediu este similar cu decenta, deoarece iti da posibilitatea sa te integrezi armonios in societate si sa-ti mentii demnitatea.

Acest castig mediu iti permite sa nu traiesti de pe o zi pe alta, sa achizitionezi obiecte de uz casnic, sa te ingrijesti de sanatate, sa beneficiezi de un concediu pe an, sa ai acces la mijloace de relaxare si divertisment, sa le oferi o buna educatie copiilor.

La ora actuala, salariul mediu in Romania nu depaseste 1.600 de lei. Specialistii estimeaza insa ca doar 20% dintre salariati castiga peste medie. Salariul median, cel care imparte salariatii in doua categorii (jumatate castiga mai mult, iar jumatate mai putin), este in jurul valorii de 1.300 de lei. In aceste conditii, ce-si permite la ora actuala o familie tipica, cu castiguri medii, si care are doi copii minori in intretinere?

O mare parte din bani merge la plata ratelor si a facturilor

Se estimeaza ca peste jumatate din populatia activa a Romaniei are imprumuri la banci. Cele mai mari sunt pentru achizitionarea de locuinte. De aceea, in fiecare luna, o mare parte din veniturile unei familii merg catre banca. Apoi urmeaza facturile, iar cand se impune, taxele si impozitele. Romanul cu venituri medii este cel mai bun platnic. Spre deosebire de cei cu venituri mari, stie ca nu isi permite sa amane nimic, pentru ca nu mai are de unde plati si situatia se complica. Din pacate, plata ratelor, a facturilor si a altor taxe, echivaleaza de multe ori cu un salariu, daca nu mai mult.

Si de aici incepe durerea. Cum trebuie organizat celalalt salariu, pentru a putea trai din el, o familie formata in medie din patru persoane? Se taie si se fac economii de peste tot, se vaneaza promotiile si cele mai mici preturi.

Mancare ieftina si proasta

O problema serioasa o reprezinta mancarea. Tot mai multe controale efectuate asupra produselor din Romania scot la iveala faptul ca pretul accesibil la alimente, inseamna calitate proasta. Pe langa aportul nutritiv necorespunzator, apare pericolul aditivilor alimentari. Pentru a se pastra acest pret accesibil, se reduc materiile prime de calitate si se adauga din belsug E-uri, care asigura gustul si aspectul. Pana si painea de fiecare zi a ajuns sa fie plina de astfel de chimicale.

Informatiile despre o alimentatie sanatoasa sunt greu de pus in practica din cauza banilor. Lucrurile se complica in cazul copiilor, unde ar fi necesare proteine de calitate, legume si fructe naturale, sucuri proaspete. De multe ori, chiar si in pachetul pentru gradinita se regasesc tot incriminatele mezeluri. Este clar ca lipsa banilor il costa pe romanul de rand sanatatea.

Haine made in China

Dintr-un salariu mediu, nu iti poti permite placerea de a purta haine de calitate. Acestea nu sunt accesibile nici macar in perioada reducerilor. Ramane varianta magazinelor cu haine si incaltaminte de duzina aduse din China.

Patronii acestor magazine, in care te izbeste mirosul de plastic si de vopseluri nocive, sunt foarte multumiti de vanzari. Merg produsele, pentru toate categoriile de varsta.

Televizorul, cea mai accesibila forma de relaxare

Lipsa banilor inseamna si lipsa libertatii de miscare. Orice iesire costa. De aceea, in timpul liber, cei mai multi romani raman acasa. Poate si din aceasta cauza, televizorul a devenit atat de indispensabil. Familiile de romani nu isi mai permit sa se distreze. Vacantele sunt un lux, de aceea de cele mai multe ori se renunta la ele. Cand totusi se merge in concediu, se aleg de obicei pensiunile ieftine.

Din punct de vedere al sanatatii, se apeleaza la medic doar in situatiile de urgenta. Din lipsa banilor, celelalte probleme sunt amanate, sau tratate dupa ureche. Consecintele vor fi suportate mai tarziu.

Romania nu are clasa de mijloc

Datorii, mancare proasta, traiul de pe o zi pe alta, lipsa concediilor, lipsa perspectivelor, iata situatia romanului de conditie medie. Nu poate fi vorba de decenta, ci de saracie. UE numeste aceasta saracie relativa, deoarece nu mori de foame, insa nici nu traiesti corespunzator. La romani, munca nu garanteaza traiul decent.

Problema tarii noastre este ca nu se poate vorbi de o clasa de mijloc, care sa asigure stabilitatea economiei. "Lumea se imparte in putini si bogati, si foarte multi si saraci", afirma fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. O constatare realista. Lipsesc insa solutiile.

Viata romanului de rand se scurge plina de lipsuri si frustrari. Din cand in cand se mai refugiaza in imaginatie. Isi cumpara un bilet la Loto si vizeaza la o viata mai buna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#castigurii medii Romania, #saracie Romania, #Salariu mediu Romania, #clasa mijloc saracie Romania , #salariu