Salarii cu 15% mai mari in Educatie si Sanatate, de la 1 ianuarie - au decis comisiile din Parlament. De unde bani?

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 12:17
15748 citiri
Salarii cu 15% mai mari in Educatie si Sanatate, de la 1 ianuarie - au decis comisiile din Parlament. De unde bani?
Foto: Arhiva Ziare.com

In prag de campanie electorala, comisiile de Munca si Buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, majorari salariale in medie de 15% pentru intreg sectorul sanitar si in Educatie.

Raportul comisiilor a fost adoptat in unanimitate, in conditiile in care la sedinta au participat doar parlamentari de la PSD, ALDE si minoritati, informeaza News.ro.

Ciolos anunta ca pomenile electorale date de Parlament ne costa 9 miliarde de lei, peste 1% din PIB: Am vrut sa facem mariri de salarii cu cap

PSD mareste salariile in baza cresterii economice prognozate

Rovana Plumb, senator PSD si fost ministru al Muncii, a declarat, marti, la finalul sedintei comisiilor parlamentare de specialitate, ca "nu poate constitui o problema in ceea ce priveste sustenabilitatea" masurilor de crestere a salariilor in Sanatate si Educatie cu circa 15% in medie, pentru ca Guvernul a anuntat o crestere a PIB-ului in anul viitor de la 758 la 807 miliarde de lei.

Intrebata insistent de jurnalisti, Rovana Plumb a subliniat faptul ca amendamentele adoptate prevad o medie de 15% de crestere a salariilor a tuturor angajatilor, in ambele domenii, dar diferentiat.

"De exemplu, la asistenti poate fi mai mare. Tot ceea ce inseamna 220.000 de angajati in sistemul de sanatate poate avea o crestere pe medie de 15%, dar diferentiat", a subliniat senatorul PSD.

Intrebata de ce s-au adoptat aceste cresteri salariale tocmai acum, in pre-campania electorala, Rovana Plumb a spus ca acum a ajuns Ordonanta de Guvern 20/2016 in dezbaterea comisiilor.

"Acum a venit momentul. Era necesar pentru ca in sistemul de sanatate si in educatie erau multe inechitati, adancite prin OUG 20 si am procedat la amendarea ei. (...) Legea salarizarii unitare a fost finalizata la sfarsitul anului 2015, asa cum v-am spus, dar nu a putut fi pusa in aplicare, deoarece guvernul tehnocrat nu a dorit acest lucru (...) A existat o alocare de la buget pentru salarizare, ea trebuia sa fie folosita in aplicarea legii salarizarii unitare", a sustinut fostul ministru al Muncii in Guvernul Ponta.

Rovana Plumb a reafirmat ca aceste cresteri salariale care vor intra in vigoare "de la 1 ianuarie", adoptate marti dimineata, se refera la "tot ce inseamna angajat in Educatie", precum si la "personalul medical".

Senatorul PSD a contestat cifra de 9 miliarde de lei impact bugetar al cresterilor salariale avansata de premierul Dacian Ciolos intr-un interviu acordat marti dimineata.

"Nu stiu de unde a scos acest impact, toate amendamentele au fost finalizate in cursul acestei dimineti", a replicat Rovana Plumb, in conditiile in care premierul s-a referit la toate masurile populiste adoptate de Parlament in ultima perioada, nu doar la cele adoptate azi.

In schimb, senatorul PSD a estimat la 4 miliarde de lei impactul bugetar doar al acestei masuri.

"Este calculul facut de noi grosso modo pe amendamentele depuse pe Sanatate si Educatie", a mai punctat Rovana Plumb.

Multumiti, sindicalistii renunta la greva

La sedinta comisiilor de Munca si Buget a participat si Marius Sepi, prim-vicepresedintele sindicatului SANITAS, care s-a aratat multumit ca amendamentele sustinute de grevisti au fost adoptate in comisii si a subliniat ca a primit promisiuni din partea parlamentarilor ca ele vor fi votate si luni, in plen.

"Suspendam temporar actiunile de protest (...) In cazul in care luni nu vom avea raspunsul care ni s-a promis, in plen, intram din nou in greva", a anuntat acesta.

Presedintele Consiliului Fiscal: E iresponsabil sa finantezi cheltuieli permanente din venituri temporare. Nu invatam nimic din greselile trecutului

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a avertizat asupra faptului ca este "complet iresponsabil" sa cresti salarii in baza unor venituri temporare, amintind situatia din 2008.

"Cand faci asemenea propuneri ai nevoie de estimare de impact si surse de acoperire. Sa invoci cresterea economica e complet iresponsabil (...) Nu invatam nimic din greselile trecutului. Si in perioada de pre-criza faceam lucruri similare, cresteam salarii (...) In momentul de fata cresterea e bazata pe consum, nu e sustenabila. Nu poate, nu trebuie si nu e responsabil sa finantezi o cheltuiala permanenta pe resurse temporare. A finanta cheltuieli permanente, de natura salariilor, din venituri temporare este complet contraindicat!", a declarat Ionut Dumitru la Realitatea TV.

Presedintele Consiliului Fiscal a mai spus ca nu are cifra exacta a impactului bugetar, dar masurile adoptate de Parlament prevad o "cifra foarte mare pe cheltuieli".

"Discutam de cifre foarte mari, ieri inca nu stim exact care e impactul lor bugetar, in jur de miliarde. Sa discuti cu asemenea usurinta, 'grosso modo'... 4 mld pentru buget e o suma enorma, noi avem proiect de deficit bugetar de 3% din PIB fara aceste masuri. Nu ne putem juca cu lucrurile acestea", reamintind ce s-a intamplat in 2008, cand cresterile salariale s-au dovedit ulterior nesustenabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#majorari salariu Sanatate Educatie , #salariu