Salariile din iunie, cu 1,4 la suta mai mari decat in mai

Luni, 06 August 2012, ora 10:31
1964 citiri
Salariile din iunie, cu 1,4 la suta mai mari decat in mai

Castigul salarial mediu nominal a crescut cu 1,4 la suta, in luna iunie, comparativ cu luna precedenta, ajungand la 1.552 de lei.

De asemenea, in acelasi interval, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.140 de lei, cu 1,5% mai mare decat in luna mai, potrivit Institului National de Statistica.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4.114 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (845 lei).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 24,6% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 23,3% in telecomunicatii;

- intre 7,5% si 12,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea bauturilor;

- intre 4,0% si 6,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de editare, extractia minereurilor metalifere, alte activitati extractive, alte activitati de servicii.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

- cu 16,0% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 14,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;

- intre 7,5% si 11,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior;

- intre 3,5% si 6,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna mai, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 19/20123. Astfel, in administratia publica castigul salarial mediu net a crescut in luna iunie fata de luna mai 2012 cu 7,9%, in sanatate si asistenta sociala cu 6,9%, iar in invatamant cu 4,0%.

In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a fost influentat si de plata drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#crestere castig salarial mediu, #crestere salariu mediu net , #salariu