Salariile din sectorul bugetar au crescut in octombrie

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 12:02
1866 citiri
Salariile din sectorul bugetar au crescut in octombrie
Foto: ArhivaFoto.ro

Salariul mediu brut si net nu s-a modificat in octombrie fata de septembrie, mentinandu-se la aceleasi valori de 1.846, respectiv 1.340 de lei. Castigul salarial net este, insa, cu 2,5% mai mic decat cel din aceeasi luna a anului anterior.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), nivelurile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.276 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (796 lei).

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, s-au inregistrat cresteri cu 28,5% in extractia minereurilor metalifere si intre 3% si 6% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor textile, industria metalurgica.

De asemenea, castigul salarial a crescut intre 2% si 3% in transporturi pe apa, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei;fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor).

Salarii mai mici in industria petrolului

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna septembrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime pentru "ziua petrolistului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).

In unele activitati economice, scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative reduceri au avut loc in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 34,3%, si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 20,3%.

De asemenea scaderi intre 7% si 12% s-au operat in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii anexe extractiei si intre 4% si 6% in telecomunicatii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea bauturilor.

Castiguri mai mari in sectorul bugetar

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (11,3%) - ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar si ca efect al disponibilizarii personalui cu salarii mici.

In invatamant au fost cresteri de 3,9% ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici.

De asemenea, in sanatate si asistenta sociala castigul salarial a crescut cu 2,1% ca urmare a acordarii de prime ocazionale, platii orelor suplimentar lucrate, dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici.

Fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010), castigul salarial mediu net din luna octombrie a scazut in sectorul bugetar cu 20,6% in invatamant, cu 19,1% in administratia publica, respectiv cu 18,4% in sanatate si asistenta sociala.

A.T.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#salariu mediu brut, #salariu mediu net, #salarii bugetari , #salariu