Ziare.com

Salariile romanilor: Cine castiga aproape 5.000 de lei pe luna - date INS

Miercuri, 06 August 2014, ora 12:24

   

Salariile romanilor: Cine castiga aproape 5.000 de lei pe luna - date INS
Castigul salarial mediu nominal net a fost in iunie de 1.687 lei, cu 0,3% (5 lei) mai mare fata de luna mai si cu 5% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cele mai mari valori inregistrandu-se in extractia petrolului brut si a gazelor naturale si cele mai mici in hoteluri si restaurante.

In extractia petrolului brut castigul salarial a fost in iunie de 4.707 lei, iar in hoteluri si restaurante de 981 lei, arata Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare decat in luna mai.

In iunie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cu 12,7%, si in fabricarea produselor din tutun, cu 10,7%.

Majorari intre 6% si 9% au avut loc si in fabricarea bauturilor, telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.

Cresteri intre 3,5% si 5,5% s-au consemnat si in fabricarea produselor textile, activitati de editare, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 14,6%, si in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 6% si 9%.

Reduceri intre 2% si 4,5% s-au operat in fabricarea altor mijloace de transport, tranzactii imobiliare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, industria metalurgica, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare fluctuatii ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (0,4%), administratie publica (-0,1%), sanatate si asistenta sociala (-0,5%).

Indicele castigului salarial real pentru iunie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 125,6%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in mai 2014.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2545 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ahaa, iata si salariul mediu de 1700 lei!!! Coroborat cu chiria unui

apartament de doua piese, (in jur de €350.-) de aproximativ 1500 lei... am senzatia ca nivelul de viata nici macar nu poate fi calculat!!! (vezi articolul de la ora 12h36)

Cum faceti sa traiti? Nu ii da nimeni un telefon lui Ponta, sa ii ceara o explicatie? Sau oricarui alt premier care va guverneaza... sau celor pe care ii votati ca parlamentari sau senatori...

 

5000 de LEI 2014 este Salariu MARE ... :)

ATAT este Pretzuu' unei Alimentatziuni CORECTE pentru DOUA Persoane.
In Termenii expusi de atatea ori de mine pe Forum.
Fara Scumpeturi SNOABE si otravite, da' de Firma si 'mumos ambalate ....

Cand va spui Io ca suntem in Drumuu' Stingerii LENTE, da' In_Exorabile, credetzi ca exagerez.
NU exagerez
VOI, NU atzi studiat destul Cestiunea.
ACUM, 5000 de lei, valoreaza cam 2500 de lei 1989 ... :)
Nevasta-mea avea Leafa de Bibliotecar S1A (studii Superioare) 3500 de lei si avea in PLUS, ca Mama Eroina Alocatiile SI Indemizatzia 1500 de LEI.

Leafa unei Femei de Serviciu, Minimuu' pe Economie era de 2000 de LEI 1989 ... :)
ASA ca SUTA Aia, data de ceausesti pe Ultima Suta ... :) era MARE.
Era CINCI la Suta din 2000.
Adica 250 de LEI din 5000 de acuu' ...
Adica f'o Doua Milioane Juma' ... :)
S-a MARIT f'Odata o Leafa Capitalista cu DOUA Milioane Juma ' ?

NUuuu ... :)

Numai ACEST Jodc de Cifere arata cat de GOALA si uraaaat mirositoare este Damacratzia Fascista SOCIAL.

Ca ASTA este Leafa de Mizerie a Romanilor.
Expresia BANEASCA a Segregarii SOCIALE.
A Rasismului SOCIAL, intra_Etnic ...
DUPA 25 de ani ...
De Consum INVERSAT ... :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor