Ziare.com

Salariul mediu net a ajuns 2.629 de lei in decembrie. Unde sunt cele mai mari cresteri si cum stau bugetarii

Vineri, 09 Februarie 2018, ora 10:33

   

Salariul mediu net a ajuns 2.629 de lei in decembrie. Unde sunt cele mai mari cresteri si cum stau bugetarii
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.629 lei, in decembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 165 lei, respectiv 6,7%.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (9.239 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.481 lei), se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).

"Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 108,1%. Indicele castigului salarial real a fost de 106,4% pentru luna decembrie 2017 fata de luna precedenta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 192,9%, cu 11,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2017", informeaza INS.

In luna decembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie 2017.

"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", mentioneaza sursa citata.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 92,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 67,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, intre 20,0% si 35,5% in activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), industria metalurgica, tranzactii imobiliare.

Au existat cresteri intre 16% si 20% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati extractive, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), telecomunicatii.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost intre 1,5% si 3% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor electrice, alte activitati industriale.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+2,9%), respectiv in administratie publica (+0,6%).

Castigul salarial mediu net a scazut in invatamant (-4,3%) ca urmare a inceperii vacantei scolare si reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice.

Citeste mai multe despre haosul creat de Legea Salarizarii si masurile fiscate luate de guvernele PSD:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4184 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Apreciem, Se traieste mai bine decat pe vremea mentorului lui kovesi

Epoca basescu=2009,salariul NET era de 1.361 lei sau 325,91 euro,iar acum e peste 540 euro.sa iesim in piata sa ne micsoreze salariile ca asa zic rezist,ca e mai rau

 

Mai baietica:Si Euro este afectat de inflatie!1 Euro din 2018

NU ESTE LA FEL de Puternic ca si cel din 2009!

Dar asa-i cand toti analfabetii se pricep la datele financiare.I-a educat “valorosul" Cimitirelor Valcov foarte bine mai ales beneficiind de spusele “geniului “pogandei Codrin Cretyin si sub “inteleapta" povatuire a tatucului Draknea,draknea sa-l ia!

gg

ce putem face

Angajatii din firmele cu salarii mici pot cauta si gasi alte locuri de munca la firmele cu salarii decente, bune. Salarile vor creste si in anul 2018 mult. Firmele care nu maresc salariile, vor pierde angajati.

statistic

vorbind, n-ar strica să alăturați și creșterea prețurilor la produse și servicii...nu de alta dar incepem să simțim tot mai acut că suntem pe minus!

 

de unde dreac ati scos cifrele astea astronomice frate ????....

.....io stiam ca mediu pe bucuresti e 2600 maxim comparativ cu alte judete 1800.......adika 500-600 de euroi.....si ala brut!.....n-o sa ne creasca si mustati de aur ???......gold!!!......

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor