Ziare.com

Salariul mediu net a scazut in februarie, la 1.414 lei

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 11:39

   

Salariul mediu net a scazut in februarie, la 1.414 lei
Castigul salarial mediu net a scazut in februarie cu 10 lei (-0,7%) fata de luna precedenta, la 1.414 lei, in timp ce fata de februarie 2010 a crescut cu 0,2%.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna februarie in fabricarea produselor din tutun (3.790 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (855 lei), potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS.

Fata de luna februarie, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,2%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 93,1%.

Indicele castigului salarial real a fost cu 1,7% mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2011. Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.944 lei in februarie, cu 1% mai mic fata de cel din luna precedenta.

In februarie, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna precedenta.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul economic ca urmare a acordarii in luna februarie 2011 a primelor ocazionale, majorarilor salariale, dar si a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte) si a platii sumelor restante din lunile trecute.

Cele mai mari castiguri, in intermedieri financiare, fabricarea tutunului si medicamentelor

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), cu 30,4%, in fabricarea produselor din tutun (27,6%), in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (8,4%), in prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite)(8,3%).

Scaderile din activitatile sectorului economic au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte) si de dificultatile financiare cu care se confrunta unele unitati economice.

S-au inregistrat scaderi semnificative ale castigului salarial mediu net intre 9% si 13% in telecomunicatii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (6,9%), ca urmare a acordarii in lunile precedente, in unele institutii, a sumelor din alte fonduri, respectiv in invatamant (1,2%), ca urmare a dificultatilor financiare si neplatii salariatilor din unele unitati scolare.

In sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2011 (0,3%), ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 14,7% in invatamant, cu 12,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,4% in administratia publica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 988 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Salariul mediu

Acest salariu "mediu" nu reflecta suficient realitatea.
Institutiile statului se feresc ca de foc sa indice "salariul median" adica valoarea salariului fata de care 50% din populatie are salariul mai mic iar 50% are salariul mai mare.
Prin neindicarea acelei valori se acopera discrepantele dintre numarul mare de oameni cu salarii mici, compensat intrucatva de un numar relativ mic de oameni dar cu salarii foarte mari; de fapt se ascunde realitatea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor