Solutia guvernului ca sa ii impace pe profesori: Sporuri, indemnizatii si gradatii, din august 2016

Duminica, 29 Mai 2016, ora 09:52
16117 citiri
Solutia guvernului ca sa ii impace pe profesori: Sporuri, indemnizatii si gradatii, din august 2016
Foto: Facebook FSLI

Guvernul vine cu o noua oferta pentru profesori, in incercarea de a calma protestele declansate de sindicatele din invatamant de forma anterioara a legii salarizarii bugetarilor.

Astfel, potrivit ultimei forme a proiectului, obtinuta de Profit.ro, profesorii vor primi, incepand cu august 2016, pe langa salariul de baza, mai multe sporuri si indemnizatii: o indemnizatie pentru invatamantul special de 15%, o gradatie de merit de 25%, o indemnizatie de dirigentie, invatatori, educatoare, profesori pentru invatamantul primar sau prescolar de 10%. Sporurile si indemnizatiile vor fi calculate prin raportare la salariul de baza al profesorului.

Sambata, timp de patru ore, a avut loc o noua runda de negocieri intre sindicalistii din invatamant si ministrul Muncii, unde a fost avansata si propunerea unei cresteri a salarillor, in medie, cu 5%, de la 1 ianuarie 2017.

Potrivit Agerpres, sindicalistii au plecat nemultumiti si de aceasta oferta si vor reveni luni la noi negocieri, anuntand ca nu renunta la protestul din 1 iunie. "Nu am ajuns la pace pentru ca dorinta noastra este de a avea o crestere medie de 10% de la 1 ianuarie 2017", au declarat sindicalistii dupa negocierile de sambata.

Propunerile de majorari si devansari de aplicare a acestora vin dupa mai multe runde de negocieri dure cu sindicalistii, care au dus la amanarea adoptarii ordonantei privind salarizarea bugetarilor.

Suparati ca medicii primesc mai multi bani chiar din acest an, profesorii au protestat si au amenintat cu greva si boicotarea examenelor, daca Guvernul nu modifica proiectul de salarizare a bugetarilor.

Ultima varianta a proiectului detaliaza modul de salarizare a profesorilor din sistemul public de invatamant.

Pentru personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control, la salariul de baza se acorda urmatoarele sporuri si indemnizatii:

a) indemnizatie pentru invatamantul special = 15% * salariul de baza;

b) gradatie de merit = 25% * salariul de baza;

c) indemnizatie de dirigentie, invatatori, educatoare, profesori pentru invatamantul primar sau prescolar = 10% * (salariul de baza+a+b) ;

d) la cauntumul salariului calculat conform lit. a)-c) se adauga si cuantumurile unor compensatii tranzitorii.

Din 2018, pe langa sporuri si indemnizatii, profesorii vor primi si premii in bani, in valoare totala de 2% din cheltuielile cu salariile. Premiile se stabilesc de catre ordonatorii de credite, pe baza indeplinirii conditiilor de reforma si a criteriilor de preformanta, stabilite de catre Ministerul Educatiei.

Indemnizatii si sporuri va primi si personalul didactic auxiliar: pe langa salariul de baza, se va acorda indemnizatie pentru invatamantul special de 15% si o gradatie de merit de 25%. In plus, angajatii care au o vechime neintrerupta de 10 ani in invatamant vor primi si un spor de stabilitate de 15%.

Pentru personalul didactic auxiliar, la salariul de baza se acorda urmatoarele sporuri si indemnizatii:

a) indemnizatie pentru invatamantul special = 15% * salariul de baza;

b) gradatie de merit = 25% * salariul de baza;

c) sporul de stabilitate = 15% * (salariul de baza+a+b) pentru personalul care are o vechime neintrerupta de 10 ani in invatamant;

d) la cauntumul salariului calculat conform lit. a)-c) se adauga si cuantumurile unor compensatii tranzitorii.

Potrivit proiectului, s-a stabilit un nivel maxim al salariului de baza pentru personalul platit din fonduri publice din aceeasi institutie publica, autoritate publica, luand in calcul functia, gradul/treapta, gradatia etc. De la 1 august 2016, profesorii si personalul didactic auxiliar care au salarii de baza sub nivelul maxim stabilit vor primi majorari de salariu pana la valoarea maxima corespunzatoare.

Un sistem similar va fi aplicat la magistrati, unde pentru stabilirea salariului de baza se vor lua in calcul functia, gradul/treapta, gradatia si transa de vechime.

La stabilirea salariului de baza nu se ia in calcul si suma compensatorie aferenta titlului stiintific de doctor.

Exceptie de la acest sistem de salariu de baza plus sporuri, indemnizatii etc fac personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, in cazul carora, salariul de baza maxim pe categorii se va stabili luand in calcul si sumele compensatorii corespunzatoare salariului/soldei de merit la nivelul anului 2009.

Tot din august 2016, personalul care detine titlul stiintific de doctor, isi desfasoara activitatea in domeniul in care a obtinut acest titlu si nu beneficiaza de suma compensatorie inclusa in anul 2010 in salariul de baza, beneficiaza de suma compensatorie aferenta titlului stiintific de doctor.

In situatia in care salariile de baza sunt mai mici decat cele aferente lunii iulie 2016, se pastreaza cele aferente lunii iulie 2016.

Tot incepand cu luna august 2016, cuantumul salariului lunar brut lunar luat in calcul la stabilirea bursei de rezidentiat este de 4.749 lei. In plus, garzile efectuate de personalul sanitar cu pregatire superioara vor fi platite in baza unui contract de munca cu timp partial.

De la 1 ianuarie 2017, pentru angajatii din sanatate se pot acorda premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile. Sumele neutilizate in cursul unui trimestru pot fi acordate in perioadele urmatoare, in cadrul aceluiasi an bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#salarii profesori majorare, #proiect salarii bugetari, #salarii medici crestere , #salariu