Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tehnica fara gres a furtului caciulii (Opinii)

Joi, 16 Iunie 2011, ora 23:58
4194 citiri
Tehnica fara gres a furtului caciulii (Opinii)
Foto: carandcamping.co.uk

Se pare ca, in sfarsit, Guvernul a reusit sa gaseasca o cale pentru restructurarea Ministerului de Interne. Cum Traian Igas inca nu a dat detalii, nu putem spera decat ca va folosi criteriile cele mai potrivite.

Dupa cum ar fi bine ca aceasta decizie sa anuleze celelalte masuri de reducere a cheltuielilor in acest domeniu, hotarate sau preconizate dupa ce precedentul plan de reforma a picat in Parlament. A fost amputata ratia de hrana si circulau deja zvonuri ca ar fi urmat sa se revina la concediile fara plata, lunare.

Aceste masuri lovesc in mod egal in toata lumea, cu exceptia sefilor desigur. Plateste si pompierul care-si face treaba impecabil, si jandarmul care n-a luat in viata lui un leu mita, si agentul de circulatie care incaseaza amezile in buzunarul propriu si plimbatorul de hartii de prin minister. Nu e o nouatate. Asa s-a intamplat de cand au fost puse in practica primele masuri de austeritate, in urma cu un an.

Au platit deopotriva competentii si incompetentii, onestii si coruptiii, cei necesari si taietorii de frunze. Asa se face ca fost jumuliti medicii si asistentele medicale, deja asa prost platiti si in numar prea mic, au fost umiliti profesorii si functionarii seriosi care s-au trezit cu salarii sub nivelul de subzistenta. Multi au plecat in mediul privat sau peste hotare. Au plecat desigur cei mai tineri si mai competenti. Unele domenii se sufoca din cauza lipsei grave de angajati, dar nu pot beneficia de angajari din cauza regulii stupide "7 la 1", aplicata si ea otova, fara niciun criteriu.

Ce au platit cu totii? Incapacitatea cronica a autoritatilor de a face o reforma serioasa, pe baza unui audit, care sa arate clar unde si cine se lucreaza, unde si cine ia salariul degeaba. Pentru ca apoi sa ii pastreze si sa ii plateasca decent pe cei care sunt utili si sa ii dea afara pe cei de care nu este nevoie. Nu e vina medicului ca autoritatile locale gem de clientela, dar a pierdut cam jumatate de leafa din cauza asta.

Nu e vina pompierului sau a mascatului care isi pune zilnic viata in pericol ca Ministerul de Interne e plin de capuse sustinute politic. Nu e vina pompierului sau a jandarmului ca Vasile Blaga nu a vrut sa se atinga de aceste capuse, iar parlamentarii coalitiei fac si acum zid in jurul clientelei. Dar din cauza intangibilitatii acesteia nu-si mai poate plati acum ratele la banca, indiderent de silinta pe care si-o da.

Asta nu e reforma si nici macar economie la buget. Asta e o prostie pura. Si dovada ne vine din cea mai performanta tara din blocul fost comunist, singura tara europeana care nu a inregistrat nicio clipa de recesiunea in aceasta criza si care a reusit sa absoarba integral fondurile europene puse la dispozitie. Adica din Polonia.

"Am decis sa crestem salariile lucratorilor, astfel incat acestia sa castige la un nivel competitiv cu nivelul existent pe piata. Ii platim bine, pentru a nu fi tentati sa plece in sistemul privat, deoarece consideram ca stabilitatea angajatilor este esentiala", spune ministrul polonez al Dezvoltarii Regionale, doamna Elzbieta Bienkowska.

Asadar, statul polonez se comporta ca un foarte bun patron: isi selecteaza oameni buni, doar cati are intr-adevar nevoie, si tine cu dintii de ei socotind ca fiecare ban investit in salariile lor decente este, de fapt, o investitie in eficienta statulului si aduce, astfel, profit.

Din prostie, statul roman incurajeaza coruptia si inhiba compententa, alunga elita si incruajeaza mediocritatea, adica isi fura singur caciula. Si apoi ne intrebam de ce ne e frig si suntem mai tot timpul bolnavi. Ne-au explicat polonezii.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#salarii Minister Interne, #crestere salarii bugetari , #salariu