Un angajat roman lucreaza pentru stat mai mult de jumatate de an. Iata calculele

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 16:19
5831 citiri
Un angajat roman lucreaza pentru stat mai mult de jumatate de an. Iata calculele
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanul munceste pentru stat jumatate de an, ziua de 6 iunie fiind considerata ziua Libertatii fiscale, iar incepand din 1 ianuarie 2019 trebuie regandita fiscalitatea, a declarat Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competitivitate.

"Din aceasta perspectiva, a omului care munceste, va trebui regandita fiscalitatea. Nu pe genunchi, nu cu anunturi haotice nepregatite si intempestive, obligatoriu cu aplicare de la 1 ianuarie 2019, nicidecum mai devreme, pentru a respecta principiile stabilitatii si ale predictibilitatii fiscale.

Think-tank-ul neguvernamental si apolitic INACO - Initiativa pentru Competitivitate a calculat ziua libertatii fiscale - 6 iunie - pentru un angajat care castiga salariul mediu pe economie in anul 2017.

Abia incepand cu data de 7 iunie salariatul mediu munceste pentru el insusi si familia lui. Daca luam in calcul si contributiile sociale platite de catre angajator, pentru care tot salariatul munceste, ziua libertatii fiscale devine 15 iulie", precizeaza Paul.

Conform comunicatului, salariul mediu brut al unui angajat roman a fost de 3.288 de lei in luna mai 2017, conform ultimelor date oficiale disponibile ale INS.

"Angajatul mediu plateste contributii sociale si impozit pe venit la bugetul tarii de 981 lei si ramane cu un salariu mediu net in mana de 2.307 lei.

Daca salariatul nu economiseste nimic din ei si ii cheltuie, plateste TVA de 438 lei. Am luat in calcul cota standard de TVA de 19%, nu si cotele reduse la 5% sau la 9%.

Abordarea simplificata ramane relevanta, pentru ca nu am luat in calcul taxele locale sau alte impozite platite la stat de catre angajator care, desigur, creste povara fiscala a salariatului.

Asadar, din castigul salarial mediu brut, salariatul plateste la stat 1.419 lei. Asta inseamna 43% din salariul mediu brut, adica 157 de zile pe an lucrate pentru stat si restul pentru el insusi. Cu alte cuvinte, ziua libertatii sale fiscale, in scenariul angajatului este 6 iunie.

Abia din 7 iunie lucreaza pentru el insusi - pana pe 6 iunie a lucrat pentru stat", informeaza INACO.

Initiativa pentru Competitivitate precizeaza ca Romania se afla pe locul 21 in UE in anul 2016 din perspectiva zilei libertatii fiscale.

"La mijlocul anului trecut, un calcul similar efectuat de catre Institutul Economic Molinari indica ziua libertatii fiscale data de 23 iunie pentru romani, fata de Bulgaria - 18 mai, ceea ce pozitiona Romania pe locul 21 intre cele 28 de state ale UE analizate", mentioneaza sursa citata.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#Ziua libertatii fiscale Romania, #Andreea Paul ziua libertatii fiscale , #salariu
Comentarii