Vezi in ce domenii au scazut sau au crescut salariile

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 11:48
3241 citiri
Vezi in ce domenii au scazut sau au crescut salariile
Foto: ArhivaFoto.ro

Salariul mediu brut a scazut cu 1,2 procente in august, comparativ cu luna precedenta, ajungand la nivelul de 1.846 de lei.

De asemenea, salariul mediu net a fost in scadere cu 16 lei, pana la 1.339 lei, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica.

Din cauza incasarilor mai mici, a intrarii in somaj tehnic, dar si a dificultatilor financiare din sectorul economic, salariile au fost reduse in majoritatea segmentelor de activitate.

De asemenea, scaderile au fost determinate si de acordarea, in luna precedenta, a unor prime de vacanta, a platii concediilor de odihna si a sumelor din profitul net, printre altele.

Cel mai mult au avut de suferit angajatii care lucreaza in fabricarea produselor din tutun, ale caror salarii s-au diminuat cu 7 la suta in august, comparativ cu luna iulie.

De asemenea, angajatii din domeniul fabricarii produselor textile, a substantelor si a produselor chimice, tabacirea si finisarea pieilor, din industria metalurgica si extractia minereurilor metalifere au avut salarii cu 4 - 5 la suta mai mici.

Salariul mediu net a scazut intre 3 - 4 la suta si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si in intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii.

In ce domenii au crescut salariile?

Au existat si domenii in care salariile nete s-au majorat considerabil. Astfel, in activitatile de editare si in alte activitati extractive, salariile au crescut cu 9,9%, respectiv 9,5%.

De asemenea, cresterile au fost intre 4 - 8 la suta in cazul activitatilor de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, extractia carbunelui, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

Angajatii din domeniul IT si cei din fabricarea bauturilor au avut cresteri salariale cuprinse intre 2 - 3 la suta.

In schimb, bugetarii n-au fost la fel de norocosi. In invatamant, de exemplu, salariile au scazut cu 6,2 la suta, iar in sanatate si asistenta sociala cu 0,5 la suta.

Totusi, datorita acordarii primelor de vacanta in unele institutii publice, salariile din administratia publica s-au majorat cu 1,2 la suta.

Comparativ cu luna august a anului precedent, salariul mediu nominal net s-a diminuat cu 0,7 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#salariu mediu net, #scadere salariu mediu, #salariu mediu august 2010 , #salariu