Vezi pensiile, salariile si ajutoarele sociale ce vor fi reduse sau anulate

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 18:16
34001 citiri
Vezi pensiile, salariile si ajutoarele sociale ce vor fi reduse sau anulate
Foto: ArhivaFoto.ro

Guvernul a decis: de la 1 iunie salariile la stat scad cu 25% (reducere aplicata venitului brut), alocatiile copiilor pana in doi ani si pensiile vor fi reduse cu 15%, la fel ca si ajutoarele pentru veteranii de razboi si invalizi. Nici pensia minima garantata nu a scapat intreaga - scade la 300 de lei.

Ziare.com a obtinut ordonanta de urgenta discutata miercuri in Guvern, potrivit careia castigul salarial brut al angajatilor de la stat se va diminua cu 25 la suta, dar fara ca acesta sa scada sub 600 de lei. In plus, valoarea punctului de pensie va scadea la 622,9 lei.

De asemenea, incepand cu aceeasi data, nivelul pensiei sociale minime garantate va scadea de la 350 de lei la 300 de lei, potrivit documentului obtinut de Ziare.com.

Veteranii de razboi, eroii si persoanele persecutate din motive politice isi vor pierde o parte din venituri. Scaderea de 15 la suta, anuntata de autoritati, se va aplica la indemnizatiile si sporurile invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, drepturilor persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 5 martie 1945, precum si ale celor deportate.

Vor fi reduse si indemnizatiile persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii, in perioada 1950 - 1961, ale eroilor Revolutiei din decembrie 1989 si ale celor care au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste din Brasov, in noiembrie 1987.

Asa-numitele "pensii nesimtite" vor reveni in limite mai apropiate de cele ale pensionarilor de rand.

Astfel, pensiile prevazute de legi cu caracter special vor fi impozitate cu 90 la suta, dupa ce se vor deduce, din partea de pensie suportata de la bugetul de stat, contributia de asigurari sociale de sanatate si impozitul pe venit.

Aceste masuri se vor aplica pensionarilor care au lucrat in domeniul diplomatic sau in consulate, magistratilor, personalului auxiliar al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, personalului aeronautic civil, deputatilor si senatorilor si fostilor angajati ai Curtii de Conturi.

Tot cu 15% vor fi reduse si ajutorul de somaj, pensiile personalului miliatar si civil din cadrul unitatilor ce apartin de Ministerul Apararii Nationale, dar si salariile compensatorii oferite disponibilizatilor, prin concedieri colective, efectuate in urma unor restructurari si reorganizari ale unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si sociectati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si din cele subordonate autoritatilor administratiei publice locale.

Nici nou-nascutii si parintii acestora nu vor mai lua cine stie ce bani de la stat, fiind scazute cu 15 la suta toate alocatiile, indemnizatiile si ajutoarele oferite acestora.

De exemplu, se vor diminua alocatia pentru nou-nascuti, ce se ridica la 230 de lei pana acum, alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala si indemnizatiile oferite in vederea cresterii copilului, in valoare de 600 de lei, pana in prezent.

Copiii putin mai mari vor avea si ei de suferit, alocatia de stat pentru copii (42 de lei) si alocatia lunara de plasament fiind, la randul lor, scazute cu 15 procente.

Ajutoarele pentru persoanele cu handicap, dar si indemnizatiile pentru plata insotitorului adultilor cu handicap vizual grav vor fi diminuate in aceeasi masura.

De reducerile masive efectuate de Guvern nu vor scapa nici refugiatii carora li s-a recunoscut azilul in Romania.

De asemenea, potrivit Ordonantei de Urgenta, nu se vor mai acorda suma de 150 de lei pentru nou-nascuti (trusoul), fiind abrogata Legea nr. 482/2006, ce prevedea acest lucru.

Iar, daca aveati de gand sa va casatoriti in acest an, poate ar fi mai bine sa amanati, avand in vedere ca Guvernul nu incurajeaza nici acest lucru: in OG se arata si eliminarea ajutorului pentru casatorie, ce era in valoare de 200 de euro.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#scaderi pensii, #scaderi salarii, #reduceri salarii bugetari, #reduceri ajutoare sociale , #salariu
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu
Berceanu_Umbrarescu
rank 5
Salariile bugetarilor si pensiile au crescut in ultimii 8-9 ani de 2-3 ori in termeni reali. In plus, numarul de angajati de la stat a crescut in mod nejustificat mai ales in ultimii 4-5 ani
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Superb!!! Deosebit! Viata devine din ce in ce mai frumoasa!