Aglomeratie la biserici de Boboteaza: Mii de credinciosi s-au inghesuit sa ia apa sfintita

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 19:15
2227 citiri
Aglomeratie la biserici de Boboteaza: Mii de credinciosi s-au inghesuit sa ia apa sfintita
Foto: Doxologia

Mii de credinciosi s-au inghesuit marti, de Boboteaza, la bisericile din tara, pentru a lua apa sfintita.

Slujba de Boboteaza a fost oficiata, marti, si la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, de un sobor de preoti condus de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, la finalul slujbei preotii iesind in fata catedralei, unde au oficiat o slujba speciala de sfintire a apei, la care au asistat aproximativ 2.000 de persoane.

Potrivit purtatorului de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, pentru ziua de Boboteaza au fost pregatite inca de luni seara 15.000 de sticle cu apa, care au fost duse in fata catedralei si au fost pazite de jandarmi in noaptea de luni spre marti.

Apa pentru slujba de Boboteaza de la schitul din statiunea montana Straja, in Valea Jiului, a fost adusa, marti, de catre salvamontisti de la sapte izvoare din Masivul Valcan, iar aproape 200 de persoane au asistat la slujba oficiata de staretul lacasului de cult situat la 1.500 de metri altitudine.

Un numar de 14 salvamontisti din Straja au plecat, marti dimineata, dupa apa de la sapte izvoare situate la peste 1.700 de metri altitudine, in Masivul Valcan.

Salvamontistii au avut de parcurs un traseu de peste trei ore si jumatate pana la izvoarele Straja, Baleia, Braita, Sohodol, Mutu, Paraul Crucii, Grivele, apoi s-au intors cu apa la schitul Straja.

Peste o mie de mehedinteni au participat, marti, la slujba de Boboteaza din Portul Drobeta Turnu Severin, unde Episcopul Severinului si Strehaiei a sfintit apele Dunarii si Agheasma Mare, crucea din lemn aruncata in fluviu fiind recuperata de un angajat al Navigatiei Fluviale, cu o barca.

10.000 de enoriasi la Constanta

Aproximativ 10.000 de persoane au asistat, marti, pe faleza Cazonului din Constanta, la slujba de sfintire a apelor, oficiata de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care a aruncat apoi, conform traditiei, trei cruci in apa marii, recuperate de tineri ce au sfidat temperaturile aproape de zero.

In fata Cazinoului a fost formata, inca de luni seara, Crucea Sfantului Andrei, din cele 130.000 de pet-uri cu apa sfintita, care au fost apoi impartite de catre jandarmi celor prezenti. Tot acolo se afla si o alta cruce, sculptata in gheata. La ceremonie au luat parte si oficiali locali, intre care si primarul Radu Mazare.

Aproximativ 1.500 de persoane au participat, pe faleza Dunarii din Galati, la manifestarile religioase prilejuite de Boboteaza, care au culminat cu aruncarea crucii din lemn in apele reci ale fluviului, aceasta fiind recuperata de un tanar care a spus ca a facut acest gest pentru sora sa bolnava.

Traditii de Boboteaza - fetele pun busuioc sub perna, barbatii se intrec sa scoata crucea din apa (Video)

Si la Braila, peste 2.000 de persoane au participat, pe faleza Dunarii, la slujba de Boboteaza oficiata tot de IPS Casian.

Boboteaza face parte din suita celor 12 sarbatori crestine importante si este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica. De fapt, Boboteaza inseamna innoirea omului crestin.

Credinciosii si preotii considera ca apa de la Boboteaza are o putere deosebita, pentru ca a fost sfintita printr-o indoita chemare a Sfantului Duh, iar sfintirea are loc chiar in ziua in care Mantuitorul s-a botezat in apele Iordanului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#slujbe Boboteaza, #cruce apa Boboteaza, #Boboteaza apa sfintita , #sarbatoare