Astazi sunt Mosii de Vara - ce inseamna si ce e bine sa facem

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 11:41
6660 citiri
Astazi sunt Mosii de Vara - ce inseamna si ce e bine sa facem
Foto: Arhiva Ziare.com

Crestin ortodocsii sarbatoresc, sambata, praznicul Mosilor de Vara (Mosii de Rusalii).

Aceasta sarbatoare o precede pe cea a Pogorarii Duhului Sfant (Duminica Rusaliilor) si in toate bisericile se tine Sfanta Liturgie, iar apoi se fac slujbe pentru pomenirea celor adormiti.

In popor se spune ca sufletele mortilor (mosilor) parasesc mormintele in Joia Mare (cea de dinaintea Pastilor) si ratacesc printre cei vii, dar in Ajunul Rusaliilor (Sambata Mortilor, ziua Mosilor de Vara, zi cunoscuta si ca Mosii Cireselor) se intorc la locul lor.

Tocmai de aceea, se spune ca e bine ca rudele sa dea de pomana. Daca rudele celor morti uita sa dea de pomana in aceasta zi, asa cum este datina, raposatii vor ramane suparati. In aceasta zi se imparte mancare mai ales celor saraci din comunitate sau strainilor. In unele zone din tara se crede ca este bine sa imparti si la rude.

Pomana se da in vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori. Mancarea se imparte si la mormintele celor adormiti, care e bine sa fie curatate si infrumusetate.

Potrivit traditiei, mancarea data de pomana e bine sa fie calda pentru a fi bine primita, iar mirosul sa ii sature pe cei adormiti.

In aceasta zi, femeile nu au voie sa toarca sau sa coasa. Altfel, colacii nu ajung la cei pomeniti. Nici alte treburi casnice nu e bine sa faci in Sambata Mortilor, pentru ca cei din gospodarie sa fie sanatosi si sa se bucure de spor intregul an. Tot pentru sporul in casa, gospodarii e bine sa dea de pomana si niste obiecte noi.

La slujba de la biserica oamenii duc frunze de nuc si ramuri de tei, iar dupa ce sunt sfintite, acestea sunt asezate la streasina casei sau la icoana, pentru a ocroti acea gospodarie de paguba si de boala. Se mai spune in popor ca frunzele de tei sfintite pot vindeca surzenia. Tot aceste frunze de tei vor preveni stricaciunile cauzate de furtunile de vara.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sambata mortilor, #Mosii de vara, #mosi vara traditie, #obiceiuri mosi vara , #sarbatoare