Care sunt originile pagane ale Sarbatorii Pastelui?

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 09:47
30671 citiri
Care sunt originile pagane ale Sarbatorii Pastelui?
Foto: Softpedia

Sarbatoarea Pastelui are origini vechi si a fost celebrata de pagani. Daca in perioada crestina, Pastele a fost asociat cu moartea si invierea lui Iisus Hrsitos, in vechile culturi aceasta sarbatoare simboliza o celebrare a Soarelui, odata cu venirea echinoctiului de primavara.

Astazi vom vedea o cultura seculara ce sarbatoreste echinoctiul de primavara, in timp ce societatea religioasa sarbatoreste Invierea Domnului, potrivit publicatiei The Guardian.

Crestinismul timpuriu a facut o acceptare pragmatica a practicilor pagane vechi, iar de cele mai multe dintre ele ne bucuram si astazi de Paste.

Povestea simbolica a mortii fiului (soare) pe o cruce (constelatia Crucea Sudului) si renasterea lui, invingerea puterilor intunericului, a fost o poveste transmisa din vechime.

Zeita sumeriana Inanna sau Ishtar a fost spanzurata goala pe un rug si ulterior a inviat din infern.

Unul dintre cele mai vechi mituri il reprezinta invierea zeului egiptean Horus. Nascut pe 25 decembrie, Horus si ochiul sau au devenit niste simboluri ale vietii si ale renasterii.

Mithra s-a nascut in ceea ce numim astazi ziua de Craciun. Chiar si spre sfarsitul secolului al IV-lea d.Hr., zeul Soare, asociat cu Mithra, a fost ultimul mare cult pagan, pe care biserica a trebuit sa-l depaseasca.

Cultul zeitei Cybele organiza in fiecare primavara o sarbatoare, care celebra moartea si invierea iubitului ei Attis. A existat un conflict violent, in perioada crestinismului timpuriu intre credinciosii lui Iisus si pagani.

Nu se face nicio referire a Sarbatorii Pastelui in Noul Testament, insa parintii bisericii au sarbatorit-o. Astazi multe biserici organizeaza Pastele, insa aceasta sarbatoare este de origine pagana, care era organizata in cinstea Soarelui.

Data Sarbatorii Pastelui nu este stabila, ea fiind reglementata conform fazelor lunii. Toate obiceiurile de Paste sunt pagane. Iepurasul de Paste este o ramasita a sarbatorii pagane Eostre, o zeita anglo-saxona, al carui simbol a fost iepurele.

Schimbul de oua este un obicei vechi, celebrat de multe culturi. Pastele este o sarbatoare, care are origini pagane si este celebrata cu cadouri si produse traditionale.

#Sarbatoarea Pastelui origini pagane, #moartea invierea Iisus Hristos, #Pastele Noul Testament, #sfintii parinti Biserica, #obiceiuri pagane Paste, #sarbatori vechi celebrarea Soarelui , #sarbatoare