Ce inseamna 1 Mai?

Sambata, 01 Mai 2010, ora 08:50
15669 citiri
Ce inseamna 1 Mai?

Toata lumea stie ca de 1 mai sarbatorim Ziua Internationala a Muncii. Insa cum a aparut Ziua celor ce muncesc?

In anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor unei mari greve generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti.

Apoi, cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

In Romania aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista in 1890.

In perioada regimului comunist, intreaga natiune aducea, de 1 mai, la fel ca la fiecare sarbatoare, un omagiu conducatorilor si partidului comunist.

Autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde, coloanele de muncitori in tinute festive fiind nevoite sa scandeze lozinci si sa poarte pancarte uriase.

Ziua de 1 Mai era libera doar formal. Toata lumea trebuia sa participe la manifestari. Defilarile in uniforme, cantecele patriotice si lozincile scrise cu trupuri umane erau principalele atractii.

Manifestatiile de 1 Mai erau pregatite cu mult timp inainte. Participantii, muncitori si elevi, repetau luni de zile dansurile, cantecele patriotice si marsaluitul pe stadioane.

"Traiasca 1 Mai, Ziua solidaritatii internationale a celor ce muncesc!", "Traiasca comunismul, viitorul luminos al intregii omeniri!", "Traiasca Nicolae Ceausescu,cel mai iubit fiu al poporului,ctitorul epocii de aur!", sunt cateva dintre lozincile ce se auzeau de 1 Mai, in "epoca Ceausescu".

Insa, dupa 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment sarbatorindu-l in aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectandu-se cu mancarurile traditionale: crenvursti sau mici si bere.

1 Mai a devenit, in aproape toata lumea, Ziua Internationala a Muncii. Exista si exceptii, de exemplu Australia, Elvetia si Statele Unite, unde 1 Mai nu este o sarbatoare oficiala. In majoritatea tarilor vest europene, ziua de 1 Mai este zi libera.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...