Ei sunt Romania: Galeria de onoare - mesajul romanilor care ne fac cinste in straintate (I)

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 08:00
5465 citiri
Ei sunt Romania: Galeria de onoare - mesajul romanilor care ne fac cinste in straintate (I)

In ultimii ani, ne-am obisnuit sa vorbim despre ce ne supara, ce nu ne place, despre nedreptatile si conflictele din aceasta tara, despre ce trebuie schimbat sau reparat in Romania.

De 1 Decembrie, insa, sarbatorim romanii care, oriunde s-ar afla, poarta Romania in suflet, au curajul de a se mandri cu tara lor si de a lauda aceasta fermecatoare tara.

Ei n-au uitat ca Romania este tara cu traditii inestimabile, pamantul lui "Numa' bine" si al lui "Doamne ajuta!", taramul de basm in care s-a nascut Fat-Frumos, meleagul fantastic al Mioritei si al teiului lui Eminescu.

In ziua in care se sarbatoresc 95 de ani de la Marea Unire, romani din toata lumea spun "sunt mandru ca sunt roman!".

Aura Twarowska, mezzo-soprana la Opera de Stat din Viena

"Mi-e dor de Romania, asa cum o stiam eu copila fiind. Romania de la Lugoj, de la mama... cu tufisuri de capsuni, zmeura, coacaze negre, rosii si albe, pomi cu pere, mere si caise, vita de vie cu struguri negri si rose in gradina, cu pepeni galbeni si lubenite pe mesele vanzatorilor din piata orasului, cu branza telemea! Indiferent daca e de oaie, capra sau vaca!

Citeste si Poveste vieneza: Cum a ajuns o romanca pe prima scena muzicala a lumii

Cu must facut de tatal meu si de bunici din strugurii nostri din gradina, cu castravetii murati ai mamei, cu Podul de Fier si cu malurile Timisului pline de salcii plangatoare. Mi-e dor de Romania diminetilor reci in care ma indreptam cu bucurie spre scoala sau liceu, grabita sa imi intalnesc colegii si prietenii. De Romania serilor calde de vara in care ma plimbam pe Corso. Dar cel-mai-cel mai dor imi e de Romania serilor de Ajun, de colinde cantate pe patru voci, de colindatul pe la casele neamurilor si ale prietenilor de familie. Da, mi-e dor de Romania! Ma intreb daca si Romaniei ii este dor de mine..."

Ruxandra Paul, cercetator si doctorand la Harvard (Statele Unite)

"La multi ani, Romania! Sanatate, fericire si glorie tuturor romanilor, oriunde s-ar afla!

De 1 Decembrie, tricolorul romanesc va flutura si la Cambridge - Massachusetts, in inimile studentilor, masteranzilor si doctoranzilor romani de aici, indiferent de modulatiile individuale ale dorului de tara.

Citeste si Elite fara granite - Ei sunt Romania: Romanca de la Harvard, implicata in discutiile despre UE la cel mai inalt nivel academic

Pentru mine, inca inainte de a deveni, in 1990, Ziua nationala a Romaniei, 1 decembrie a avut o deosebita semnificatie particulara, fiind ziua de nastere a bunicului meu Stefan, un bunic de legenda, perfect, sadovenian. Bunicul meu a murit acum 3 ani. Omagiul si nostalgia din plan personal aureoleaza sentimentele mele din aceasta zi.

Acum, cand lumea se deschide in fata Romaniei si Romania se deschide catre lume, sa ne unim in cuget si-n simtiri pentru o urare: Romania, mult succes!".

Tudor Petrut, profesor de matematica si actor (Statele Unite)

"Toata lumea stie ca sunt mare microbist! Si imi pare rau ca frustrat de lipsa de performanta a fotbalului romanesc, acum cativa ani justificam sus si tare 'de ce nu mai tinem cu Romania'. Desi avem familie si prieteni acasa, suntem detasati de politica, de realitatile socio-economice romanesti. Incropim o viata printre straini si ne desprindem firesc de tara mama, fara a nega nicio clipa radacinile noastre.

In aceasta izolare voluntara, pentru ca trebuie sa mergem inainte, cultura si sportul sunt puntile prin care inca reverbereaza patriotismul nostru. Ne bucuram cand filmele romanesti sunt premiate international, citim cu interest despre realizarile artistice ale personalitatilor romanesti, acasa si pe intregul mapamond. Primim cu bratele deschise cate un vizitator om de cultura, dornici de un schimb de idei in limba materna.

Citeste si Povestea lui Tudor Petrut, actor in "Liceenii" - Preferatul lui Isoscel, profesor de matematica si vedeta in SUA Interviu

Si totusi nimic nu ne uneste, nu ne inveseleste si nu ne intristeaza mai mult decat meciurile de fotbal ale echipelor de club, sau ale nationalei. Asteptam cu trepidatie sa prindem cate un meci cu echipele noastre la televiziunea americana, si nu lipsim, cu mic cu mare, din fata micilor ecrane la nici un meci al nationalei.

Cantam cu mana pe inima imnul, suferim si ne agitam la fiecare faza, ne incantam de victorii si ne posomoram la infrangeri. Suntem mandri cand ai nostri sunt competitivi, asa cum s-a intamplat in recenta campanie de calificare la mondiale. Am reusit sa ajungem la baraj, alaturi de echipe europene de mare prestanta. Am luptat pana in ultima clipa cu o echipa greceasca experimentata. Am pierdut calificarea cu demnitate. Am reprezentat Romania in fata intregii lumi fotbalistice in buna traditie a 'generatiei de aur'.

Inteleg, nu ne-am calificat, dar am fost acolo, in baraj, nu am cedat ca suedezii sau ca islandezii - sau toate celelalte nationale care nici macar nu au ajuns in situatia noastra, si am ramas o echipa din topul european.

Cu toate ca sunt dezamagit ca nu vom fi in Brazilia, in acest moment aniversar trebuie sa multumesc echipei nationale de fotbal a Romaniei, tuturor suporterilor de acasa, pentru ca ne-au oferit momente emotionante in care, cu sufletul la gura, am fost microbisti, am fost temerari, am fost amarati, si de peste mari si tari am fost romani. Am pierdut acum, vom castiga maine, iar pentru noi va fi mereu HAI ROMANIA!".

Ileana Hunter Stancescu, artist grafic (Marea Britanie)

"Bucurestiul copilariei mele era un peisaj in nuante de gri si verde coscovit de vopsea; ceea ce descopar azi e un oras vibrant, cu un parfum vechi si propriu. Va desenez un tablou care mi-a ramas intiparit in memorie la ultima vizita acasa: centrul vechi, verva, blur de miscare. In mijloc, un domn intre doua varste, cu palarie, camasa si pantaloni de in, croite in cel mai autentic stil romanesc. De o eleganta splendida.

Citeste si O romanca, artist de succes in Marea Britanie: Nimic nu miroase atat de bine ca Bucurestiul in mai

Asa te vad acum, de departe, tara mea. In perpetua schimbare, si mereu aceeasi, peisaj al extremelor. Niciodata insipida".

Bogdan Suceava, matematician, romancier si publicist (Statele Unite)

"Pacea de dupa 1918 a fost posibila pentru ca multi oameni care au suferit enorm au luptat cu arma in mana pentru a face viata mai buna altor oameni care au suferit enorm. Au luptat si pentru a face viata mai buna generatiilor care vin dupa ei. Au trecut de atunci 95 de ani. Ne dorim ca tragediile trecutului sa nu se mai repete. Ne dorim sa nu uitam niciodata istoria. Mi-as dori ca toti copiii talentati care se nasc in Romania sa aiba parte de invatatori si profesori care sa-i atraga, sa-i faca sa iubeasca cautarea adevarului. Mi-as dori ca cei care sunt bolnavi sa poate merge la spital si sa aiba parte de ingrijire de specialitate atenta si riguroasa.

Mi-as dori ca toate intrecerile sa fie pe bune, de la meciurile de fotbal la concursurile pentru diverse posturi. Mi-as dori ca oamenii sa voteze cu toata convingerea ca participa in mod pozitiv la viata unei republici care are sens, intr-un cadru constitutional credibil si stabil. Mi-as dori sa avem incredere in procesul de justitie din Romania, la fiecare nivel. Mi-as dori ca batranii sa fie respectati pentru munca lor utila din trecut; nu e nimic mai trist decat faptul ca batranii din Romania nu au parte de ingrijire medicala adecvata.

Mi-as dori ca studentii sa aiba parte de acces la informatie, la carti si la baze de date. Mi-as dori ca o parte dintre locurile de munca disparute din Romania in ultimul deceniu sa fie reinventate in alte industrii, probabil in inalta tehnologie, in constructii, in refacerea infrastructurii, intr-o agricultura inteligent administrata. Mi-as dori ca cetatenii republicii sa poata avea incredere in guvern, in fiecare dintre ministere, in administratiile de la nivel local. Mi-as dori ca visurile de acum mai bine de un veac sa nu se piarda, iar speranta sa nu se risipeasca".

Catalin Alexandru, game designer (Marea Britanie)

"Data trecuta cand am vorbit despre Romania vazuta din UK am spus ca Romania ma dezamageste constant. Vorbeam despre fatalism, resemnare si o societate civila careia deja ii mancam coliva. Lucrurile nu s-au schimbat.

Dar daca as scrie fraza aceea acum, m-as opri la Romania dezamageste. Si as adauga ca mai nou surprinde.

Citeste si Romania ma dezamageste constant - Povestea unui game designer care a reusit in UK

Stiu ca Rosia Montana e un mar paduret pentru majoritatea acum, dar simplul fapt ca s-a ajuns aici ar trebui sa umple oamenii aia din strada de mandrie. Asta, spre deosebire de simplul fapt de a fi roman, e o realizare.

Evident, Rosia Montana nu repara economia, sanatatea, educatia sau clasa politica. Nu da drepturi egale persoanelor LGBT, nu opreste rasismul, xenofobia si sexismul infipte adanc in societatea romaneasca. Dar poate pentru a incepe sa repare cultura defecta la baza tuturor lucrurilor acestea, e de ajuns ca destui oameni, indiferent unde sunt sa fie de acord ca ceva gresit e gresit".

Sergiu Lionte, cercetator intr-un laborator in cadrul INSA Strasbourg (Institut National des Sciences Appliquees)

"Draga Romanie, iti doresc sa-ti continui drumul pe o panta ascendenta, sa reusesti sa devii o mare putere in Europa. Draga romane, iti doresc sa vrei sa participi la imbunatatirea Romaniei si sa reusesti. La multi ani Romania, la multi ani romane, hai sa incercam sa fim mai buni de ziua noastra!".

Viorel Boldis, scriitor (Italia)

"Cand ma intorc in Romania, doua lucruri le fac intotdeauna, ca si cum ar fi ritualuri magice, obligatorii, fara de care permanenta mea acasa este de neconceput: sa ma pierd cel putin o zi pe dealurile si prin padurile unde am copilarit si sa recitesc nopti intregi cartile pe care le citeam de copil.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

Acestea, atatea cate au mai ramas, zac de-acuma prafuite si ingalbenite in casa parinteasca. Cel mai mult ador parfumul lor de carte traita, de viata traita, de vise. Multe se invata din carti, dar lucrul cel mai pretios pe care l-am invatat eu a fost sa visez! Cartile m-au invatat sa visez! De aceea am curajul sa visez inca la o Romanie frumoasa, sa cred inca in sufletul ei pur.

O tara e ca un om: poti sa-i iei libertatea si s-o inchizi intre patru pereti, s-o torturezi, sa-i rupi mainile si picioarele si padurile si pamanturile, sa-ti bati joc de ea cat vrei... dar sufletul, sufletul nu i-l poate lua nimeni. Si eu cred in sufletul tarii mele si sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu va razbi si va iesi la lumina".

George Ianus, cercetator si doctorand in cadrul Universitatii din Tokio (Japonia)

"Romanie, sa cresti mare!, caci vrem sa fii destul de matura, sa ne poti primi acasa, printre ai nostri, ca ne este dor de casa, de masa, dar raul si de ramul, de Bucegi si de Ardeal, de Brasov si de Carpati... de ai nostri".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#1 decembrie romani straintate, #1 decembrie ganduri romania, #1 Decembrie urari romani strainatate , #sarbatoare