Martisorul nu a fost inlocuit de kitsch, sarbatoarea si-a pastrat traditia - sondaj

Vineri, 02 Martie 2012, ora 12:18
2025 citiri
Martisorul nu a fost inlocuit de kitsch, sarbatoarea si-a pastrat traditia - sondaj
Foto: Arhiva/Ziare.com

In ciuda invaziei de chinezarii colorate, traditia Martisorului s-a pastrat, iar 1 Martie marcheaza inceputul primaverii.

Astfel, in urma unui sondaj realizat de Ziare.com, 44,67% dintre cititori considera ca 1 Martie reprezinta prima zi de primavara. Totodata, 32,85% dintre votanti sunt de parere ca snurul alb-rosu si-a pastrat traditia, iar martisorul romanesc nu a fost inlocuit de kitsch-urile de pe tarabe.

Sarbatoarea este privita ca specula pentru comercianti de 13,83% dintre cititori, in timp ce doar 8,07% dintre respondenti vad 1 Martie ca o sarbatoare kitchoasa.

Doar 0,58% dintre votanti nu si-au exprimat parerea in legatura cu modul in care s-a mentinut traditia Martisorului.

La sondaj au participat 1.041 persoane, in perioada 28 februarie - 02 martie 2012.

Ce reprezinta 1 Martie: traditie sau kitsch? - sondaj Ziare.com

Sarbatoarea Martisorului era, cu ani in urma, o proba de foc, asteptata cu mare emotie. Baietii trebuiau sa dea martisoare tuturor fetelor, sa aiba grija sa nu incurce martisoarele intre ele si sa incerce sa nu jigneasca pe nimeni.

Flori uscate, cosari din fetru, trifoi cu patru foi ori figurine din penaj colorat, prinse cu un snurulet impletit din fire rosii si albe erau purtate, cu mandrie, la piept. Daca erau micute, comorile erau legate la incheietura mainii.

Uneori, hainele erau tapate cu martisoare si se faceau adevarate concursuri pe tema cadourilor traditionale.

Alteori, se nasteau adevarate drame pe tema martisoarelor: De ce colega de banca a primit martisor mai frumos? De ce mie mi-a dat un cosar si ei o inimioara? De ce ea nu poarta martisorul pe care i l-am daruit eu?

La sfarsitul zilei, insa, fiecare isi alegea un martisor si il prindea intr-un copac, pentru a marca inceputul primaverii. Fetele isi legau la mana un snur alb-rosu si rugau tinerii pentru care nutreau anumite sentimente sa rupa bucata de ata folosindu-se doar de degetul mic. Daca baiatul reusea din prima incercare, cei doi urmau sa fie impreuna.

In Bucovina, traditia este putin diferita. Aici, 1 Martie este considerata un fel de "Ziua Barbatilor", iar atentia se indreapta mai ales asupra lor, ei fiind cei care trebuie sa primeasca martisoare de la doamne si domnisoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#traditie martisor 1 Martie, #kitsch specula martisor , #sarbatoare