Cum va fi sarbatorita Ziua Unirii

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 07:51
4109 citiri
Cum va fi sarbatorita Ziua Unirii
Foto: expresspress.ro

Cea de-a 154 aniversare de la Unirea Principatelor Romane va fi sarbatorita in intreaga tara prin organizarea mai multor ceremonii. Manifestarile vor avea loc in 21 de zone din 15 judete.

Premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu, vor lua parte la manifestarile organizate la Iasi.

Ponta se va intalni in capitala Moldovei cu premierul de la Chisinau, Vlad Filat, si apoi va merge la Focsani, pentru a participa la ceremoniile pentru Ziua Unirii.

Si ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, va merge la Iasi si Focsani, pentru ceremoniile militare.

NewsIn anunta ca seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, alaturi de sefii categoriilor de forte ale Armatei, vor participa, in Bucuresti, incepand cu ora 10:00, la ceremonia militara de depuneri de coroane de flori de la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflat pe Dealul Patriarhiei Romane.

Traian Basescu nu participa la festivitatile de Ziua Unirii de la Iasi si Focsani

Basescu nu participa la festivitatile de Ziua Unirii de la Iasi si Focsani

Presedintele Traian Basescu nu va participa la festivitatile organizate cu ocazia Zilei Unirii la Iasi si la Focsani. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea.

Pe de alta parte, Inspectoratul General al Politiei Romane a anuntat ca peste 900 de politisti vor fi angrenati in misiuni pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice pe timpul manifestarilor de joi.

Expozitii documentare cu prilejul Zilei Unirii

Arhivele Nationale vor organiza, joi, expozitii documentare referitoare la momentul Unirii din 24 ianuarie 1859 la sediul central din Bucuresti si la serviciile judetene Arges, Bacau, Braila, Covasna, Gorj, Harghita, Vaslui si Vrancea, anunta NewsIn.

Expozitia "Documente ale Unirii", organizata la sediul Arhivelor Nationale din Bulevardul Regina Elisabeta 49, va fi deschisa publicului in perioada 24 ianuarie - 8 februarie, intrarea fiind libera.

In cadrul acestei expozitii vor fi expuse documente originale si in facsimil, aflate in administrarea institutiei. Printre documentele expuse se regasesc juramantul lui Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor al Modovei (8 ianuarie 1859), actul alegerii acestuia, ca domnitor al Tarii Romanesti (24 ianuarie 1859), o litografie reprezentand deschiderea lucrarilor Adunarii Legislative a Principatelor Unite (29 februarie 1860), firmanul sultanului Abdul Aziz I de recunoastere a Unirii Principatelor (23 decembrie 1861).

Expozitia "Unirea Principatelor de la 1859 - marturii documentare", organizata de catre Serviciul Judetean Arges al Arhivelor Nationale, se va desfasura la Biblioteca Judeteana "Dinicu Golescu" Pitesti.

Serviciul Judetean Bacau al Arhivelor Nationale va organiza expozitia "Unirea si moda timpului" la sediul Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" Bacau.

Documente referitoare la Unirea din 24 ianuarie 1859 vor fi expuse catre Serviciul Judetean Braila al Arhivelor Nationale la Casa Tineretului din Braila.

Serviciul Judetean Covasna al Arhivelor Nationale va prezenta documente referitoare la Unirea din anul 1859 la sediul Institutiei Prefectului din Covasna.

Expozitia documentara dedicata Unirii din anul 1859 si epocii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, organizata de catre Serviciul Judetean Gorj al Arhivelor Nationale se va desfasura la Muzeul Judetean "Alexandru Stefulescu" Targu-Jiu.

Expozitia "Unirea Principatelor - 24 ianuarie 1859", organizata de catre Serviciul Judetean Harghita al Arhivelor Nationale, va avea loc la Muzeul Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe.

Serviciul Judetean Vaslui al Arhivelor Nationale va organiza expozitia "Ziua cea mai mare a veacului - 24 ianuarie 1859" la sediul institutiei din str. Mihail Kogalniceanu nr. 2, Vaslui.

Expozitia "Ziua Unirii", organizata de catre Serviciul Judetean Vrancea al Arhivelor Nationale, va avea loc la Ateneul Popular "Maior Gh. Pastia" din Focsani.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#sarbatorire Ziua Unirii, #politicieni Ziua Unirii, #Ziua Unirii ceremonii , #sarbatoare