Datini si superstitii romanesti de Santamaria Mare

Luni, 15 August 2011, ora 08:30
4521 citiri
Datini si superstitii romanesti de Santamaria Mare

In cartea sa "Istoria religiunilor lumii", aparuta in 1946, mitropolitul Irineu Mihalcescu, referindu-se la vechimea sarbatorii Santamaria la romani, facea o legatura intre vechimea sarbatorii si vechimea datinilor legate de ea, atat de vechi, incat poate unele isi au originile in timpuri precrestine, mostenite de departe, de pe la daci.

Fetele isi pun busuioc sub perna. Vezi de ce

Chiar daca ar fi asa, tot ar fi greu sa descoperim noi acum fiecare datina de cand si de unde se trage, dar merita sa le cunoastem.

Pentru fetele de maritat, Santamaria este ziua cand isi pot grabi norocul, daca aseaza flori de busuioc la icoana si chiar isi pot visa viitorul, daca le tin noaptea sub perna.

Fetele, care in mare taina "vorbesc" cu un baiat, isi pun buisuioc in san, ca el sa le caute, sa le poarte in gand, sa vina si sa le "ceara".

Pentru ca visul lor sa se implineasca, dar si pentru norocul intregii familii, fetele au grija sa aprinda candela din zori si s-o tina tot timpul aprinsa.

Daca se stinge candela acasa, in timp ce preotul n-a terminat sjujba la biseria, este semn rau, pentru toata familia, iar pentru fata maritisul ramane problematic.

Babele cauta leacuri in padure

De Santamaria, babele cauta in padure frunze de leac, dar mai ales navalnicul, o planta tamaduitoare, cam rara, care creste bine ascunsa in locuri umbroase. Superstitia spune ca niciodata plantele de leac nu-si fac asa de bine treaba, ca atunci cand sunt culese in asemnea sarbatoare.

Daca este adevarat ca babele pastreaza traditia chiar de pe vremea dacilor, inseamna ca dacii erau tare priceputi, de vreme ce si astazi specialisitii in medicina naturista folosesc navalnicul ca mijloc eficient pentru prevenirea si tratarea cancerului.

Cei care folosesc flori de leac, prescrise de babe in fierturile lor, aseaza de Santamaria cate un fir din fiecare fel de floare in dosul icoanei Maicii Domnului, pentru ca fiertura - ceaiul am zice noi astazi - sa-si faca mai bine efectul.

Darnicia si pomana - vechiul nume al filantropiei

Un obicei stravechi si cam uitat astazi este legat de darnicie si de pomana. Oamenii isi ofereau daruri constand din fructe si faguri de miere, semn de prietenie si - daca este cazul - de impacare.

Un alt obicei cere ca stapanul casei sa se trezeasca inainte de a se lumina si sa deschida usa casei sau cel putin sa o descuie. Nu e bine sa te prinda ziua cu usa incuiata. Sa fie oare o superstitie tot de la daci?

Daca nu asta, atunci de la daci a ramas traditia oierilor ca, simtind cum vine sfarsitul verii, sa porneasca oile de la munte la vale, sa dea jos palaria din cap si sa-si puna caciula, cu care vor ramane acoperiti pana dupa Paste.

Noi suntem urmasii Romei

O alta traditie, poate mai noua, dar de multe ori confirmata, spune ca, atunci cand infloresc trandafirii de Santamaria, este semn de la chiar Cel de Sus ca va fi o toamna lunga.

Daca superstitiile si obiceiurile isi au vechimea poate de la daci, in schimb, numele sarbatorii vine sigur de la romani.

Altfel nici nu s-ar explica marea asemanare dintre numele romanesc al sarbatorii, Santamaria, si cel italienesc, as zice aproape la fel dar scris in doua cuvinte: Santa Maria. Aici, recunosc, m-a mai ajutat si calculatorul meu, care nu foloseste diacritice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#obicieiuri Adormirea Maicii Domnului, #Adormirea Maicii Domnului , #sarbatoare