De Ziua Drapelului: Concurs de clisee patriotico-pompoase si limbaj de lemn

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 12:55
4617 citiri
De Ziua Drapelului: Concurs de clisee patriotico-pompoase si limbaj de lemn
Foto: Facebook/Ministerul Apararii

Paginile de Facebook ale politicienilor sunt pline, vineri, de mesaje dedicate Zilei Nationale a Drapelului. Pentru a iesi in evidenta sau, din contra, de teama sa nu gafeze, actorii politici au postat fie fraze bombastice, fie urari in sterpul limbaj de lemn.

Presedintele Klaus Iohannis scris ca "ziua de 26 iunie, Ziua Drapelului National, este pentru toti romanii o sarbatoare de suflet".

"Tricolorul reprezinta liantul generatiilor de romani care au contribuit la constructia Romaniei de astazi. (...) Drapelul National este purtat cu demnitate de catre ostasii nostri in teatrele de operatii si insoteste momentele de bucurie ale victoriilor sportivilor nostri. Cu aceasta ocazie, indemn fiecare roman sa cinsteasca si sa pretuiasca acest simbol national!", a notat pe Facebook Klaus Iohannis.

Nici fostul sef de stat Traian Basescu nu s-a lasat mai prejos, amintindu-ne ca astazi "este ziua celui mai important simbol national, drapelul".

"Poti sa-l arborezi pe cladiri, in curte, la fereastra casei, pe balcon, la catargul navei sau poti sa-l porti sau sa-l pui sub forma de insigna la reverul hainei. Cel mai important insa este sa-l porti in suflet", a scris pe Facebook Traian Basescu.

Ziua Drapelului - cel mai mare tricolor in inima Secuimii, concert si mars cu torte in Bucuresti

Vocea social-democratilor, Gabriela Firea, a optat, de asemenea, pentru un mesaj patetico-patriotic.

"Rosul sangelui strabunilor, galbenul holdelor si albastru infinit al cerului, inmanuncheate intr-unul dintre cele mai puternice simboluri ale natiunii romane. La multi ani, drapelului cu tricolor!", a urat pe Facebook Gabriela Firea.

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu nu s-a abatut de la limbajul sau sobru, spunand sec, intr-o ampla urare pe Facebook, ca "drapelul national este, alaturi de imn si stema, unul dintre simbolurile fundamentale ale poporului roman".

Colegul sau de la Camera Deputatilor, Valeriu Zgonea, mai liber la vorba, a numit tricolorul "martor semet si pretuit de toti romanii de-a lungul vremurilor, calauzitor al victoriilor noastre".

"Ne-a imbarbatat in toate cauzele purtate si ne-a unit in efortul pentru castigarea libertatii si a suveranitatii. Tricolorul este parte a identitatii noastre, este simbol al unitatii nationale, acoperamant al celor care s-au jertfit pentru acest popor si al tuturor romanilor care au tinut Romania mandra pe harta lumii", a scris pe Facebook Valeriu Zgonea.

Deputatul PSD Ana Birchall ne aminteste ce semnifica cele trei culori ale steagului romanesc si sustine ca tara noastra este "Gradina Maicii Domnului".

"Albastrul cerului (simbolul libertatii), galbenul ogoarelor (simbolul dreptatii) si rosul sangelui eroilor cazuti (simbolul jertfei pentru neam) reprezinta o intruchipare a culorilor principalelor regiuni ale Romaniei si un simbol al unitatii nationale. (...) Sa fim mandri de numele de romani si de Gradina Maicii Domnului, Romania (...) ", a notat pe Facebook Ana Birchall.

In acelasi timp, fostul ministru al Educatiei Remus Pricopie arata ca tricolorul este "un simbol al trecutului, al prezentului si al viitorului nostru", in timp ce deputatul liberal Mircea Dolha ne spune ca "cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea si cifra trei este numarul perfect".

Vineri, la Miercurea Ciuc, a avut loc o ceremonie militara de Ziua Nationala a Drapelului. Sute de militari au defilat in fata celui mai mare steag romanesc din secuime, la eveniment participand, printre altii, ministrul Apararii Mircea Dusa si premierul interimar Gabriel Oprea. Mircea Dusa, alaturi de mai multi militari, s-au asezat in genunchi si au pupat steagul romanesc.

Foto: Ministerul Apararii

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#mesaje politicieni drapel, #urari Ziua Drapelului , #sarbatoare