De ce este decembrie cea mai depresiva luna din an. "Ne dorim mai mult, pentru ca privim in jur si vedem oameni fericiti"

Vineri, 25 Decembrie 2020, ora 00:03
7401 citiri
De ce este decembrie cea mai depresiva luna din an. "Ne dorim mai mult, pentru ca privim in jur si vedem oameni fericiti"
Depresie/Pixabay

Paradoxul lunii decembrie este ca luna sarbatorilor este si cea mai depresiva din an. Asa sustin specialistii, insa si cifrele arata ca violentele, tentativele de suicid si consumul de alcool sunt pe o tendinta de crestere in prag de Sarbatori. Iar contextul pandemic nu ajuta deloc, ci dimpotriva, acutizeaza sentimentul de tristete la persoanele care nu sunt echilibrate in aceasta perioada din an.

"Depresia apare in aceasta perioada pentru ca suntem mult mai stresati si stresul influenteaza depresia, pentru ca ne dorim mai mult, pentru ca privim in jur si vedem oameni fericiti, ne comparam cu ei. Cheltuim mai multi bani decat de obicei, desi veniturile sunt aceleasi", a declarat pentru Ziare.com psihologul Mihai Copaceanu.

Consum ridicat de alcool

Acesta mai spune ca depresia poate fi accentuata si de lumina naturala care e mai putina iarna, ceea ce duce la scaderea nivelului de serotonina.

"Ne face mai predispusi la tristete. Oamenii care nu stiu sa-si gestioneze frustrarile recurg la consumul de alcool, la violenta sau chiar la tentative de suicid", puncteaza psihologul.

11 sinucideri la suta de mii de locuitori

Din cauza pandemiei, care poate i-a lasat fara locuri de munca sau fara o parte din cei dragi, oamenii care nu sunt echilibrati ajung sa aiba frustrari si mai mari, completeaza Mihai Copaceanu, adaugand ca solicitarile de psihoterapie online au crescut in ultima perioada.

In ceea ce priveste cifrele, Romania inregistreaza 11 sinucideri la suta de mii de locuitori comparativ cu 16 sinucideri la suta de mii de locuitori, media europeana.

Femeia care si-a abandonat bebelusul intr-o punga pe strada a fost plasata sub control judiciar

#depresie, #decese, #mihai copaceanu , #sarbatoare