Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inaltarea Domnului sau Ispasul - Tot joi e si Pastele cailor (Video)

Joi, 13 Iunie 2013, ora 09:52
6889 citiri
Inaltarea Domnului sau Ispasul - Tot joi e si Pastele cailor (Video)

Inaltarea Domnului sau Ispasul, cum mai este numita in popor, se sarbatoreste, in fiecare an, la 40 de zile de la Paste, de fiecare data joia, si reprezinta ultimul eveniment din viata pamanteasca a lui Iisus Hristos, ziua fiind totodata sarbatoarea Eroilor in Biserica Ortodoxa Romana.

Crestinii ortodocsi vor sarbatori joi Inaltarea Domnului. Potrivit cartii biblice "Faptele Apostolilor", Mantuitorul Iisus Hristos, dupa Inviere, s-a aratat ucenicilor, timp de 40 de zile, dupa care, in prezenta lor, s-a inaltat la cer. In acel moment Hristos si-a profetit revenirea si i-a incredintat pe apostoli ca il va trimite pe Duhul Sfant.

Inaltarea este amintita in "Simbolul Apostolic" si in "Crezul" niceo-constantinopolitan. Incepand din secolul al IV-lea, Inaltarea este celebrata atat in Rasarit, cat si in Apus, la 40 de zile dupa Paste, intotdeauna intr-o zi de joi. Inainte de fixarea acestei zile, evenimentul era praznuit de Rusalii.

In unele tari din Europa occidentala, daca Inaltarea nu este sarbatoare legala, celebrarea liturgica se transfera in duminica imediat urmatoare.

Potrivit traditiei, locul de pe care Mantuitorul Hristos s-a inaltat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Maslinilor. Micuta capela rotunda de acolo pastreaza inca o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos Capela Inaltarii Domnului este un loc de inchinaciune, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.

De Inaltarea Domnului, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) face praznic de pomenire a eroilor. In toate lacasurile de cult din tara si strainatate ale BOR sunt pomeniti eroii - ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile - care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman. Totodata, dupa Sfanta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca sarbatoare nationala bisericeasca a Eroilor.

In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate.

Bataia cu leustean

De Ispas, oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.

La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, la Inaltare, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: "Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!".

Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac - leusteanul, paltinul, alunul.

Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.

In anumite zone se tin Mosii de Ispas, iar casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii. Este ultima zi in care se mai pot rosi oua. Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele "Hristos s-a inaltat!" si "Adevarat s-a inaltat!".

Desi sintagma "la Pastele Cailor" a capatat un inteles peiorativ de-a lungul timpului, semnificand o data care, de fapt, nu exista (a amana pana la Pastele Cailor), ea se sarbatoreste, de fapt, in ziua de joi din a sasea saptamana care urmeaza dupa Paste:

Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus, in grajdurile lui Craciun, boii au fost blanzi si linistiti, dar caii si-au cam dat in petec. Atunci Maica Domnului a zis ca acei cai sa nu fie satui decat in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti, careia i s-a spus si "Pastele Cailor".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#traditii Ispas naltare, #Inaltare pomenire eroi , #sarbatoare