Istoricul zilei de 8 martie - Ziua Internationala a Femeii

Marti, 08 Martie 2011, ora 16:08
29882 citiri
Istoricul zilei de 8 martie - Ziua Internationala a Femeii
Foto: Arhiva

Cu cateva zile inainte de 8 martie 1908, in New York, angajatele dintr-o fabrica de textile au facut greva pentru a protesta fata de conditiile grele in care erau constranse sa lucreze: salarii mici si program prelungit de munca. Printre aceste femei, multe erau emigrante, care munceau cot la cot cu barbatii, pentru a supravietui.

Greva a durat cateva zile, pana cand, pe 8 martie, proprietarul fabricii a blocat portile cladirii, pentru a impiedica muncitoarele sa plece. Fabrica a luat foc si 129 de femei ramase inauntru au murit, arse de vii.

Se zvoneste ca aceasta poveste este o istorie falsa, care a fost elaborata de catre propaganda comunista, in timpul Razboiului Rece. Incendiul din fabrica Triangle Shirtwaist din New York a fost insa o adevarata tragedie, facand victime atat barbati cat si femei.

Nefericita intamplare a demarat in anii urmatori o serie de sarbatori, avand ca scop amintirea acelor evenimente dezastruoase.

Prima persoana care a propus sa fie comemorata data de 8 martie a fost Rosa Luxemburg, o militanta revolutionara.

In 1910, la Copenhaga, in timpul Conferintei Internationale a Femeii Socialiste, o activista germana, Clara Zetkin, propune ca data de 8 martie sa fie Ziua Internationala a Femeii.

In Rusia, pe 23 februarie 1917 (8 martie, dupa calendarul iulian) femeile au demonstrat impotriva regimului pentru pierderea in razboi a doua milioane de soldati. Protestele au continuat timp de cateva zile, pana cand tarul a fost fortat sa abdice, iar Guvernul a trebuit sa acorde drepturi de vot femeilor.

Din acea data, Ziua Femeii este celebrata pe 8 martie, dar in trecut se sarbatorea in ultima duminica a lunii februarie.

In tarile arabe, femeile musulmane sunt aproape intotdeauna prezentate ca victime ale traditiei si sistemului patriarhal al societatii in care traiesc. Istoria contemporana a unor tari precum Algeria, Liban, Egipt include insa figuri feminine care au condus tarile spre democratie.

In Algeria, acesta este un adevar palpabil, incepand cu lupta de eliberare de sub ocupatie franceza, femeile au luptat cu sabia in mana alaturi de barbatii lor. Din anii '70 au existat mereu femei parlamentar si ministri in guvern.

Mai tarziu s-au multiplicat initiativele de acest gen, 8 martie devenind o sarbatoare politica si sociala, dar astazi este vazuta in multe tari drept prima zi a primaverii.

Laleaua este simbolul mondial al acestei zile, fiind apreciata pentru gingasie si popularitate.

Romanii sarbatoresc astazi si Ziua Mamei.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#ziua femeii, #ziua mamei, #sarbatoare 8 martie , #sarbatoare
Comentarii
Poza anemary
anemary
rank 1
vreau o zi a barbatului, una singura ziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii o ziiiiiiiiiiii si numai una :))))))))))va roggggggggggggg dati numai o singuraaaaaaaaaaaaa zi si barbatului!!!!!!!!!! una singuraaaa atat i se cuvine si lui!!!!!!!!
Poza anemary
anemary
rank 1
URASC ACEASTA ZI!!!!!!!!!!!!!!! O URASC DIN TOATE MADULARELE SI TOATA FIINTA MEA