Liber de 1 Iunie? Ziua Copilului ar putea deveni nelucratoare prin lege (Video)

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 09:58
5129 citiri
Liber de 1 Iunie? Ziua Copilului ar putea deveni nelucratoare prin lege (Video)

Mai multi parlamentari de la toate formatiunile politice au semnat o propunere legislativa care instituie ziua de 1 iunie, cand se sarbatoreste Ziua Copilului, ca zi libera, ei motivandu-si initiativa prin faptul ca timpul scurt petrecut de parinti cu copiii lor si lipsa de la evenimentele si serbarile organizate cu aceasta ocazie afecteaza in mod negativ evolutia copiilor si dezvoltarea lor in societate.

Propunerea legislativa, initiata de senatorul UDMR Rozalia Biro si deputatul PNL Claudia Boghicevici, a fost semnata de 61 de deputati si senatori de la toate partidele reprezentante in Parlament si isi propune modificarea articolului 139 din Legea 53/2003, Codul Muncii, arata News.ro.

Astfel, initiatorii isi motiveaza propunerea prin faptul ca petrecerea timpului cu copiii, in weeekend sau in vacante, nu substituie faptul ca in restul timpului le acordam prea putin din timpul nostru.

Acestia mentioneaza ca ziua de 1 iunie este Ziua internationala pentru protectia copilului, iar in Romania este denumita Ziua Copilului. In aceasta zi, in majoritatea gradinitelor si scolilor primare se organizeaza evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar multe institutii au in program evenimente gen "porti deschise" pentru copii.

"Importanta acestor evenimente in dezvoltarea copiilor este una majora, iar aprecierile din partea parintilor sunt esentiale pentru copii", afirma parlamentarii, care mentioneaza ca lipsa parintilor de la aceste evenimente are implicatii psihologice negative in dezvoltarea copiilor, se mai arata in expunerea de motive la propunerea legislativa.

Un senator PSD vrea sa le dea liber credinciosilor de Boboteaza

Parintii, sanctionati daca intarzie la munca

Initiatorii mai spun ca de cele mai multe ori, parintii isi iau o zi de concediu, pentru ca nu toti angajatorii au disponibilitatea de a acorda aceasta zi libera, iar atunci cand intarzie la munca, pentru ca au participat la serbari, sunt sanctionati de sefii lor.

"Romanii petrec foarte mult timp la serviciu si au putine zile pe care le dedica copiilor, in mod exclusiv. Luand toate aceste date in considerare, consideram ca, de 1 iunie, Ziua Copilului, unul dintre cadourile cele mai de pret pe care le-ar putea primi cei mici ar fi timpul si atentia parintilor", spun parlamentarii.

Initiatorii mai afirma ca acei copii care nu petrec timp de calitate cu parintii pot prezenta tulburari de comportament, care se poate manifesta prin nivel ridicat de neadaptare sociala sau familiala, relatii proaste cu cei din jur.

Parlamentarii spun ca ziua de 1 iunie trebuie sa fie declarata zi libera pentru toti romanii, pentru ca s-ar crea o discriminare daca s-ar acorda aceasta facilitate doar parintilor.

Romania se afla pe ultimele pozitii in Uniunea Europeana la numarul de zile libere primite, exceptand zilele de odihna. Romanii au 12 zile libere, in 2016, stabilite pentru sarbatori religioase si publice, dintre care sapte sunt in timpul saptamanii, iar cinci in weekend.

2016 muncitoresc - Cate zile libere vom avea

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....