Martisorul romanesc in presa internationala

Joi, 01 Martie 2012, ora 10:34
5477 citiri
Martisorul romanesc in presa internationala
Foto: Arhiva/Ziare.com

Martisorul romanesc si Martenitsa bulgareasca au ajuns in presa internationala. Dupa cea mai friguroasa iarna din ultimele decenii, milioane de est-europeni ii spun "bun-venit" primaverii si celebreaza 1 Martie cu traditii pastrate din stramosi.

Romanii, bulgarii si moldovenii profita ca temperaturile au mai castigat cateva grade si ies la cumparaturi, pentru a sarbatori 1 Martie asa cum se cuvine - cu sperata si bucurie, noteaza Daily Press, care citeaza Associated Press.

Iarna a fost mai nemiloasa in acest an. In regiunile est-europene, 650 de oameni si-au pierdut viata din cauza inghetului. Viscolul a izolat mii de oameni, Dunarea a inghetat si toate caile de acces au fost blocate.

Acum, a venit vremea bucuriei si fiecare tara asteapta primavara in conformitate cu propriile traditii. Romanii sarbatoresc cu martisoare, obiecte care - in varianta bulgareasca - se numesc Martenitsa. In forma lor simpla, acestea sunt ciucuri de lana alb-rosii, impletite si simbolizeaza iubire, sanatate si fertilitate.

In Romania, amuletele se daruiesc femeilor, in timp ce in Moldova primesc cadouri si barbatii, iar in Bulgaria pana si animalele au un snur alb-rosu.

Firele albe de lana, matase sau bumbac simbolizeaza puterea masculina si longevitate, in timp ce piesele rosii reprezinta spiritul feminin. Obiectele facute in China au inundat insa pietele recent, iar ciucurii traditionali au fost inlocuiti cu snururi portocalii, verzi si galbene.

"Exista atat de multe produse aduse din China sau din alte tari, care sunt facute aproape in intregime din plastic. Traditia, prin urmare, se pierde", a spus o romanca citata de AP.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#martisor romanesc traditii, #primavara martisor snururi , #sarbatoare
Comentarii