Martisorul, ucis de kitsch - Bucurestiul, ucis de tarabe - Fotoreportaj Ziare.com

Joi, 01 Martie 2012, ora 08:44
5350 citiri
Martisorul, ucis de kitsch - Bucurestiul, ucis de tarabe - Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Cele mai aglomerate zone ale Capitalei s-au umplut, zilele acestea, de comercianti de martioare, mese de plastic si umbrele, iar Bucurestiul iti da impresia ca ai ajuns intr-un bazar din care poti cumpara, totodata, becuri, chiloti de bumbac sau buchete de zambile infasurate in celofan pentru muraturi - toate ornate, neaparat, cu snur alb-rosu.

De parca nu era suficient ca strazile sunt si asa aglomerate la ore de varf, acum de-abia poti sa iti faci loc in drum spre metrou sau spre statia de autobuz. Trebuie sa te imbulzesti, sa transpiri, sa iti dai coate si sa te lupti ca sa poti scapa din gramada consumatorilor de martisoare.

Ce reprezinta 1 Martie: traditie sau kitsch? - sondaj Ziare.com

Comerciantii si-au intins tarabele pe ambele sensuri ale trotuarelor, fara urma de consideratie pentru zonele foarte circulate in care ar fi trebuit sa se lase loc liber - ei, bine - circulatiei.

In zonele Romana, Universitate ori Unirii, bucurestenii inainteaza ca pinguinii pe langa masele de cumparatori ori gura-casca ingramaditi pe langa tarabe.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca, la Obor, s-au dat 250 de autorizatii. Dupa ce hartiile au iesit insa la imprimanta, nimanui nu pare sa ii pese cati vanzatori sunt de fapt, pe strada.

1 Martie, o afacere care merge snur Reportaj Ziare.com

In realitate, comerciantii s-au asezat pe liniile de tramvai, la intrarile in metrou si in pasajul pietonal, chiar in dreptul scarilor rulante, de unde ofera, pentru zece lei, un traditional pachet de ciorapi de Martisor.

Nici de aspectul estetic al Capitelei nu se pune problema in aceasta perioada. Tarabagiii vin cu masuta la purtator, cu standuri, stative si scaune de toate culorile si din toate matarialele. Daca ploua ori ninge, fiecare se protejeaza cum poate: fie cu un cort, cu o umbrela de plaja ori cu o foaie de plastic, iar, per ansamblu, Bucurestiul arata ca un imens talcioc.

Pe langa haosul pe care il provoaca, tarabele promoveaza martisoare care nu par avea nicio legatura cu obiceiul in sine, iar cele mai multe dintre obiecte trec cu brio in categoria kitschului. Chinezariile cu snur, cainii turbati care misca din coada ori tinichele in forme florale au luat locul potcoavelor sau cosarilor traditionali.

Si cum cum romanii formeaza cozi si se calca-n picioare acolo unde-s promotii, produsele sclipitoare, vandute la 50 de bani, se bucura de mare cautare. Mai putina lume se inghesuie, ce-i drept, la martisoarele din "sticla de muraniu".

Ascunse dupa tarabele cu martisoare sclipitoare, stau si cele lucrate manual. Ceva mai scumpe, insa, iar clientela ioc.

Martisorul este, pana la urma, un "brand de tara", chiar daca-l il impartim cu Martenitsa bulgareasca. Daca totusi vrei sa daruiti martisor frumos, lucrat cu grija si inzestrat cu oarecare traditie, merita sa dati o fuga la Muzeul Taranului.

Ce martisoare gasesti pe piata - Fotoreportaj Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#martisoare tarabe Bucuresti, #vanzatori martisoare kitsch Capitala, #chinezarii martisoare traditie , #sarbatoare