Memorabile evenimente petrecute in ziua de 1 mai

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 15:28
2331 citiri
Memorabile evenimente petrecute in ziua de 1 mai
Foto: Arhiva

Fiecare zi din calendar este marcata cu evenimente memorabile, iar superstitiosii pot face conexiuni, menite sa demonstreze ca ziua este una norocoasa sau, dimpotriva, una cu ghinion.

Fara sa dam apa la moara superstitiilor, merita totusi sa rememoram unele din acele momente care au lasat ecouri lungi in viata si cultura Europei, a lumii sau numai a tarii noastre, cu mentiunea ca fiecare din ele s-a produs, intamplator, intr-o zi de 1 mai.

Anul 305. Ziua de 1 mai a acestui an este singura data cunoscuta de istorici cand au abdicat doi imparati deodata: Diocletian si Maximian, ambii purtand simultan titlul de augustus ai Imperiului Roman. Dupa abdicare, cel dintai s-a retras definitiv la castelul sau din actuala Croatie, iar cel de al doilea a incearcat sa redevina imparat, intrand in conflict cu rivalii, care l-au constrans sa se sinucida. Cum comenta ironic un memorialist, "l-au sinucis".

Anul 1359. Patriarhia de la Constantinopol recunoaste Mitropolia Tarii Romanesti (a Ungrovlahiei, in documentele vremii), cu sediul la Curtea de Arges. Aici a fost instalat, cu alaiul cuvenit, mitropolitul Iachint, adus de la Mitropolia Vicinei, de pe Dunare, care si-a incetat existenta cu aceasta ocazie.

Anul 1707. A aparut pe harta Europei Marea Britanie, ca urmare a unirii Angliei cu Scotia. Actul unificarii celor doua regate prevedea desfiintarea ambelor parlamente si infiintarea unuia singur, in capitala noului regat, Londra. Acolo si-a stabilit sediul si regele Marii Britanii.

Anul 1786. Are loc la Viena, in prezenta imparatului, premiera operei "Nunta lui Figaro", compusa de Mozart, dupa piesa scrisa de Beaumarchais. Succesul depasea orice asteptari, iar numeroasele bisari l-au determinat pe imparat sa emita un decret prin care interzicea repetarea ariilor de opera mai mult de o singura data, pentru a nu prelungi spectacolul. In ciuda succesului, cronica vremii consemneaza ca o parte din nobilimea austriaca a fost contrariata de caracterul spectacolului si a parasit sala demonstrativ.

Anul 1821. Armatele turcesti au invadat Moldova si Tara Romaneasca, pentru a-l prinde pe Tudor Vladimirescu si a inabusi revolutia. Inabusirea s-a produs, dar pe Tudor Vladimirescu nu l-au prins turcii. L-au ucis rivalii eteristi.

Anul 1869. S-a inaugurat la Paris celebrul teatru de revista si music hall Folies Bergere denumit initial Folies Treviso. Cateva nume de monstri sacri care s-au perindat mai tarziu pe aceasta scena: Maurice Chevallier, Raimu, Jean Gabin, Josephine Backer, Charlie Chalin.

Anul 1899. In aceasta zi de 1 mai, firma Bayer a patentat pentru prima oara in Germania un medicament nou, pe care l-a numit aspirina. Poate ca initiatorii patentului nu banuiau ca aspirina va ajunge intr-o zi cel mai raspandit medicament de pe glob.

Anul 2004. A avut loc cea mai spectaculoasa largire a Uniunii Europene, prin aderarea a zece state noi: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Romania si Bulgaria au trebuit sa mai astepte pana la 1 ianuarie 2007, intrucat nu indeplineau criteriile.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#evenimente memorabile 1 mai, #imperiul roman abdicari, #Tudor Vladimirescu revolutie , #sarbatoare