Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Sanzienele

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 12:26
5672 citiri

Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici praznuiesc duminica nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, profetul care a descoperit cel dintai lumii ca Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu si care l-a botezat pe acesta in raul Iordan.

Considerat Inaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament.

Scripturile ni-l infatiseaza drept un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, cu cingatoare de piele, mancand lacuste si miere salbatica. El anunta venirea lui Iisus, spunand: "Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant".

Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus. Nu au copilarit impreuna, dar, dupa parerea unor autori, s-ar fi cunoscut in tinerete, petrecand probabil o anumita perioada impreuna la Qumran, unde ar fi primit o educatie eseniana comuna.

Predicator ascet, a activat numai in preajma raului Iordan. Predicile sale poarta amprenta radicalismului esenian, anuntand iminenta Apocalipsei si a Judecatii de Apoi, indemnand la pocainta, botez si ispasirea pacatelor.

L-a criticat public in mod repetat pe imparatul Irod Antipa pentru culpa de a se fi casatorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui sau vitreg, Philippus, fapt care a atras intemnitarea sa in cetatea Machaerus, din Pereia (azi in Iordania).

La o petrecere cu multi oaspeti, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat in fata tatalui sau vitreg, Irod Antipa, cerandu-i capul lui Ioan Botezatorul in schimbul favorului de a-i deveni amanta.

Potrivit scripturilor, Ioan Botezatorul a fost ucis in aceeasi seara, prin decapitare, iar capul sau i-a fost dus Salomeei pe o tava. Trupul lui Ioan Botezatorul a fost dus de sustinatorii sai in orasul Samaria (azi in Israel), unde a fost ingropat.

Se spune ca imparatul roman anticrestin Julianus Apostata (360-363) ar fi ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta). Din trup ar mai fi ramas nearse numai un brat si un deget.

Iisus si-a inceput activitatea publica numai dupa moartea lui Ioan Botezatorul.

Anual, la 24 iunie, se celebreaza in lumea crestina nasterea lui Ioan Botezatorul, o mare exceptie facuta in cazul acestuia, intrucat sfintii si martirii sunt comemorati in ziua mortii lor, considerata a fi ziua nasterii lor pentru Imparatia Cerurilor.

Cultul sau s-a dezvoltat, iar Biserica, atat in Rasarit, cat si in Apus, i-a consacrat cateva sarbatori importante: Soborul Sf. Ioan Botezatorul (7 ianuarie), Nasterea lui Ioan Botezatorul (24 iunie) si Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august).

Sanziene

Tot in ziua de 24 iunie, in preajma solstitiului de vara, calendarul popular consemneaza sarbatoarea de Sanziene.

Desi sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar. Denumirea este preluata probabil de la Sancta Diana, zeita silvestra.

In credinta populara, Sanzienele erau considerate femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om.

Serbarea de Sanziene sau Dragaicele este denumita in limbaj popular si Amutitul Cucului. Interesant de stiut - cucul canta doar trei luni pe an, de la echinoctiul de primavara (care coincide cu sarbatoarea religioasa Buna Vestire, sau Blagovestenie), pana la solstitiul de vara, la Sanzaiene (sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul - 24 iunie). Cand cucul inceteaza sa cante inainte de Sanzaiene inseamna ca vara va fi secetoasa.

Citește și:
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat luni, 27 martie, în legătură cu creșterea euroscepticismului din țara noastră. ”Ne îngrijorează. Mă îngrijorează, pot să spun...
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 27 martie, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că acesta susține eforturile României privind...
#Nastere Ioan Botezatorul, #Noapte Sanziene iunie, #obiceiuri Sanziene , #sarbatoare
Comentarii
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5
Poza tr2006
tr2006
rank 5
povesti de adormit copiii