Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Sanzienele

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 12:26
5843 citiri

Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici praznuiesc duminica nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, profetul care a descoperit cel dintai lumii ca Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu si care l-a botezat pe acesta in raul Iordan.

Considerat Inaintemergatorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar si cel care a facut trecerea spre perioada Noului Testament.

Scripturile ni-l infatiseaza drept un mare ascet, imbracat in haina de par de camila, cu cingatoare de piele, mancand lacuste si miere salbatica. El anunta venirea lui Iisus, spunand: "Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant".

Ioan Botezatorul s-a nascut in satul Ein-Kerem langa Ierusalim si este fiul Elisabetei (verisoara Mariei, mama lui Iisus) si al rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu aproximativ sase luni inaintea lui Iisus. Nu au copilarit impreuna, dar, dupa parerea unor autori, s-ar fi cunoscut in tinerete, petrecand probabil o anumita perioada impreuna la Qumran, unde ar fi primit o educatie eseniana comuna.

Predicator ascet, a activat numai in preajma raului Iordan. Predicile sale poarta amprenta radicalismului esenian, anuntand iminenta Apocalipsei si a Judecatii de Apoi, indemnand la pocainta, botez si ispasirea pacatelor.

L-a criticat public in mod repetat pe imparatul Irod Antipa pentru culpa de a se fi casatorit cu Irodiada, fosta sotie a fratelui sau vitreg, Philippus, fapt care a atras intemnitarea sa in cetatea Machaerus, din Pereia (azi in Iordania).

La o petrecere cu multi oaspeti, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat in fata tatalui sau vitreg, Irod Antipa, cerandu-i capul lui Ioan Botezatorul in schimbul favorului de a-i deveni amanta.

Potrivit scripturilor, Ioan Botezatorul a fost ucis in aceeasi seara, prin decapitare, iar capul sau i-a fost dus Salomeei pe o tava. Trupul lui Ioan Botezatorul a fost dus de sustinatorii sai in orasul Samaria (azi in Israel), unde a fost ingropat.

Se spune ca imparatul roman anticrestin Julianus Apostata (360-363) ar fi ars ramasitele lui Ioan Botezatorul, imprastiindu-i cenusa. Capul ar fi fost salvat si dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus in provincia Poitou (Franta). Din trup ar mai fi ramas nearse numai un brat si un deget.

Iisus si-a inceput activitatea publica numai dupa moartea lui Ioan Botezatorul.

Anual, la 24 iunie, se celebreaza in lumea crestina nasterea lui Ioan Botezatorul, o mare exceptie facuta in cazul acestuia, intrucat sfintii si martirii sunt comemorati in ziua mortii lor, considerata a fi ziua nasterii lor pentru Imparatia Cerurilor.

Cultul sau s-a dezvoltat, iar Biserica, atat in Rasarit, cat si in Apus, i-a consacrat cateva sarbatori importante: Soborul Sf. Ioan Botezatorul (7 ianuarie), Nasterea lui Ioan Botezatorul (24 iunie) si Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august).

Sanziene

Tot in ziua de 24 iunie, in preajma solstitiului de vara, calendarul popular consemneaza sarbatoarea de Sanziene.

Desi sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar. Denumirea este preluata probabil de la Sancta Diana, zeita silvestra.

In credinta populara, Sanzienele erau considerate femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om.

Serbarea de Sanziene sau Dragaicele este denumita in limbaj popular si Amutitul Cucului. Interesant de stiut - cucul canta doar trei luni pe an, de la echinoctiul de primavara (care coincide cu sarbatoarea religioasa Buna Vestire, sau Blagovestenie), pana la solstitiul de vara, la Sanzaiene (sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul - 24 iunie). Cand cucul inceteaza sa cante inainte de Sanzaiene inseamna ca vara va fi secetoasa.

Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Încercarea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a obține o echipă cu mai multe femei în următorul mandat a agitat spiritele la Bruxelles, culminând cu o demisie surpriză cu...
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Așa cum bine știm, staff-ul de campanie al lui Nicolae Ciucă „a furat" startul în campania pentru alegerile prezidențiale. Cartea fostului premier a fost promovată intens, cu câteva luni...
#Nastere Ioan Botezatorul, #Noapte Sanziene iunie, #obiceiuri Sanziene , #sarbatoare
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
povesti de adormit copiii
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5
  1. Vizita lui Putin în Mongolia a avut și un scop ascuns. Să se consulte cu șamanii despre război
  2. Primul submarin cu echipaj mixt se alătură flotei Marinei americane
  3. Mesajul comandantului cecen către luptătorii săi care s-au predat Kievului: „Fă tot posibilul să fii ucis”
  4. Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa se desfășoară la Oradea
  5. Ucraina zdrobește o operațiune masivă de contraofensivă rusă în Kursk
  6. Miniștrii de Externe din România, Germania și Franța merg la Chișinău la "Platforma de Parteneriat pentru Moldova", într-un moment în care orașul e lovit de inundații catastrofale
  7. Imagini din momentul arestării bărbatului care ar fi încercat să-l împuște pe Donald Trump VIDEO
  8. Hamas amenință Israelul. "Ne-am pregătit să purtăm un lung război de uzură"
  9. Preşedintele Zelenski cere mai multe arme: Nu putem să echipăm nici 4 din cele 14 brigăzi de care avem nevoie
  10. Copilă de 13 ani, dispărută de acasă. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a o găsi