Noaptea Nasterii Profetului, celebrata in toate moscheile

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 08:33
6367 citiri
Noaptea Nasterii Profetului, celebrata in toate moscheile

Comunitatea musulmana din Romania va celebra marti seara, in cea de-a 12 zi a lunii Rebiul Evvel, din anul islamic 1437 (Calendarul Hegirei), Noaptea Nasterii Profetului Muhammed (Mevlid Kandili).

Mevlid Kandili este prima dintre cele cinci nopti luminate pentru musulmani, care de altfel sunt denumite Kandili.

Referindu-se la acest eveniment, seful Cultului Musulman din Romania, muftiul Muurat Iusuf, a declarat, pentru Agerpres, ca Noaptea Nasterii Profetului Muhammed este o sarbatoare importanta pentru toti musulmanii din Romania si va fi celebrata prin slujbe religioase in toate lacasele de cult iar in Municipiul Constanta va fi oficiat un serviciu religios public, marti 22 decembrie, incepand cu ora 14:17, la Geamia Hunkiar.

"Cu acest prilej, urez tuturor musulmanilor din Romania o Noapte a Nasterii Profetului Muhammed (PbuH) Binecuvantata, Mevlid Kandiliniz Mubarek Olsun, Mewit Qandiliniz Qayirli Bolsin rememorand totodata Sura Al-Ahzab, Versetul 21 din Coranul Cel Sfant care referindu-se la Profet, aminteste: Ati avut voi in Trimisul lui Allah o pilda frumoasa, pentru cel care nadajduieste in Allah si in Ziua de Apoi si Il pomeneste pe Allah mereu!", a transmis muftiul.

Mevlid Kandili

Potrivit traditiilor musulmane, Noaptea Nasterii Profetului (Mevlid Kandili), prima dintre cele cinci asa numite Nopti Luminate, nopti simbolice importante pentru credinciosii musulmani, este marcata prin slujbe religioase si prelegeri despre viata Profetului Mohamed, sustinute de imami.

Specificul culinar al acestei sarbatori consta in prepararea unor gogosi traditionale care se impart dupa slujba, impreuna cu halva, ca semn al pomenirii Numelui Profetului.

Noptile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea Kandil (Luminate) in timpul Sultanului Selim al II-lea (secolul al XVI-lea), cand acesta a statuat iluminarea minaretelor moscheilor cu lumanari pentru a vesti credinciosilor caracterul sfant al acestora.

Deoarece acest calendar este calculat in raport cu miscarea de revolutie a Lunii in jurul Pamantului datele de celebrare a noptilor de Kandil difera anual in raport cu lunile din calendarul gregorian.

Astfel, prima dintre cele cinci nopti luminate pentru musulmani: Mevlid Kandili - Nasterea Profetului Muhammed - se celebreaza in noaptea de 2 ianuarie 2015.

Urmeaza:

  • Regaip Kandili (Noaptea conceperii Profetului - 23 aprilie 2015)
  • Mirac Kandili (Ridicarea la cer a Profetului Muhammed - 15 mai 2015)
  • Berat Kandili (Noaptea Iertarii pacatelor - 1 iunie 2015) si
  • Kadir Gecesi (Noaptea Revelarii Coranului catre Profetul Muhammed - 13 iulie 2015)

In noaptea Mevlid Kandili, asemeni tuturor noptilor luminate, musulmanii se roaga, la moschee sau acasa, pentru iertare, se reculeg si isi impun sa identifice calea corecta de urmat in viata. Credinciosii se inchina si canta Mevlit, un poem ce se considera a fi fost scris la Nasterea Profetului Muhammed.

De asemenea, in aceste zile sfinte, tinerii din comunitatile musulmane isi viziteaza rudele varstnice iar in statele musulmane traditionaliste, cele mai multe dintre magazinele de patiserie si panificatie pun in vanzare Kandil Simidi (covrigei crocanti presarati cu seminte de susan). Vecinii din cartier sau din blocurile de locuinte isi ofera in dar Helva (desert traditional turcesc preparat din gris sau faina cu tahan) sau lokma tatlisi (un desert special turcesc din aluat prajit cu sirop).

Profetul Muhammed s-a nascut la Mecca, in Arabia Saudita, dar data exacta a nasterii sale nu este unanim acceptata de istorici. Musulmanii suniti celebreaza ziua de nastere a Profetului pe data de 12 a lunii islamice Rebiul Evvel (Rabi ' Al - Awwal /arab.), in timp ce musulmanii siiti o marcheaza pe data de 17 a acestei luni. Muhammed este considerat a fi ultimul profet si sunt abordari religioase diverse care interpreteaza semnificatia zilei sale de nastere.

Unii vad ziua de nastere a Profetului ca un eveniment demn de sarbatorire fastuoasa, in vreme ce altii interpreteaza celebrarea nasterii ca venind in contradictie cu legea islamica.

Ambele scoli religioase isi sustin tezele prin interpretarea unor citate din Coran - asa numitele hadith (naratiuni originare din predicile si faptele Profetului Mohamed) si evenimentele din viata Profetului.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...