Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Obiceiuri si superstitii de Anul Nou

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 09:38
26330 citiri
Obiceiuri si superstitii de Anul Nou

Peste tot in lume, ajunul Anului Nou este insotit de tot felul de obiceiuri si superstitii care trebuie respectate cu strictete pentru a pasi cu bine in anul care urmeaza si a nu fi urmarit de ghinion si nenoroc.

In ajunul Anului Nou, incepand chiar de dimineata, se merge cu Plugusorul si jocurile cu masti - capra, ursul, calutul - obicei legat de speranta fertilitatii, versurile facand referire la practicile agricole si urari de recolte bogate pentru anul care sta sa vina.

In ajun de Anul Nou, locuinta nu se matura, ca sa nu-ti arunci belsugul. De asemenea, nu se da nimic afara din casa, nici macar gunoiul, pentru ca risti sa-ti ramana casa goala tot anul. Daca nu ai dus gunoiul in seara de dinainte de ajun, atunci amana-l pentru 2 ianuarie, ca nici pe 1 ianuarie nu se da nimic din casa.

E bine ca pana in ajun de An Nou sa-ti platesti toate datoriile, ca sa nu fii nevoit sa dai bani tot anul. Tot in aceasta zi, nu se dau bani cu imprumut, ca sa nu fii sarac tot anul.

Sa nu speli rufe in Ajun de Anul Nou. Unii oameni, foarte superstitiosi, spun ca nu e bine sa speli rufe pana la Boboteaza, cand se sfintesc apele. Nu folosi foarfeca si nu taia nimic in aceasta zi, deoarece se spune ca-ti tai norocul.

Ca sa ai liniste in suflet, dar si in casa, in aceasta zi nu plange si nu te certa. Gurile rele spun ca tot anul vei avea parte de lacrimi si de cearta, daca te abati de la aceste reguli.

Toata lumea isi doreste bani, prea putini se gandesc la sanatate cand le merge bine si au masa plina cu de toate. Ca sa-ti mearga bine si sa ai bani tot anul, la miezul noptii trebuie sa ai cat mai multi bani in buzunare.

Pentru noroc trebuie sa ai haine noi si, daca se poate, ceva de culoare rosie, o culoare vesela care atrage energiile pozitive.

Trebuie sa stii ca zgomotul care insoteste trecerea de la anul vechi la cel nou nu este deloc intamplator. Strigatele de bucurie, chiotele, biciul, artificiile, aplauzele, tobele, hahaielile nu sunt numai un mod de a manifestare a bucuriei, ci si metode, mostenite din mosi stramosi, de a speria si alunga spiritele rele.

La miezul noptii, usile se deschid larg ca sa iasa anul vechi si sa intre, cu bine si bune, anul cel nou. La Anul Nou, deasupra usii de la intrare trebuie pus vasc, o planta parazit, vesnic verde, pentru ca aduce noroc, spor in casa, sanatate, atrage ingerii si pune bolile pe fuga si asta se intampla cu cat are mai multe bobite care se coc in decembrie.

Sarutul cuplurilor sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei, dar si al pacii si bucuriei.

La multi ani cu sanatate!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#obiceiuri ajun an nou, #superstitii ajun an nou, #superstitii an nou , #sarbatoare